Depresia te poate împinge la sinucidere. Uite câteva semnale de alarmă

de:
02 sept. 2019
0 Afișari
Depresia te poate împinge la sinucidere. Uite câteva semnale de alarmă

Atentie la semnalele de alarma care indica sinuciderea

Daca esti diagnosticat cu o forma majora de depresie e posibil sa observi chiar la tine unele dintre semnele de mai jos care indica alarme cu privire la sinucidere. Sau poate nu esti inca diagnosticat dar te recunosti in randurile de mai jos. Daca cineva drag tie sufera de depresie e necesar sa fii foarte atent(a) in privinta acestuia asa incat sa-i poti sari in ajutor exact atunci cand are nevoie. Faceti fiecare o autoanaliza in privinta riscului de sinucidere pe masura ce parcurgeti semnalele de alarma enumerate mai jos.

 • Discutii despre sinucidere. Niciodata nu e potrivita o discutie despre sinucidere. Mai ales daca discutia este una relaxata ca si cum sinuciderea ar fi ceva normal. Asta indica o schimbare grava a valorilor in ce priveste viata unei persoane.

 • Cumpararea unei arme sau a unor pastile cu scopul de a fi folosite pentru sincidere. Chiar daca nu le va folosi imediat, simplul fapt ca le are la indemana poate fi extrem de periculos.

 • Schimbari extreme de dispozitie. Sunt si alte boli psihologice care au ca simptome schimbarile extreme de dispozitie, dar in asociere cu depresia acestea indica cel mai probabil spre sinucidere.

 • Retragere sociala. Te poti retrage social din multe motive, dar un suferind de depresie majora face asta sperand ca dupa ce moare nu va lasa in urma prea multe persoane indurerare.

 • Preocupat cu ganduri de moarte. Moartea este finalul vietii si fiecare dintre noi ajungem acolo. Insa nu trebuie sa facem din asta o preocupare zilnica. Nici sa privim moartea ca pe un final al tuturor problemelor pe care le avem acum. Ea trebuie sa vina la vremea ei, nu fortata din cauza unei boli insuficient tratata.

 • Schimbari notabile in rutina zilnica. Atunci cand rutina zilnica a unei persoane se schimba fara vreun motiv cunoscut si este suferind de depresie in forma majora devine suspect in privinta gandurilor de sinucidere.

 • Senzatie de coplesire. Sunt situatii in care fiecare om e incercat de senzatii de coplesire. Dar de aici pana la a-ti dori moartea e ceva cale. Uneori senzatia e pasagera, trece repede. Alteori e explicabila printr-o situatie concreta din viata sau familia respectivei persoane. Alteori nu. In aceasta situatie poate indica planul de sinucidere.

 • Comportament autodistructiv (droguri, abuz de alcool, sofat imprudent). Tinerii au adesea un astfel de comportament. Dar in cazul lor nu indica neaparat sinuciderea ci faptul ca nu au experienta de viata si nici nu le-au fost impuse niste limite de comportament pana atunci. Tocmai de asta ei ajung la sinucidere din cauza comportamentului distructiv mai repede decat un adult care de obicei nu face asta. Un adult pasnic si calculat iese in evidenta cand brusc are un astfel de comportament. Daca si tu sau cineva drag tie va purtati astfel, cereti ajutor medical.

 • Renuntarea la bunuri materiale. Sunt persoane care renunta la unele bunuri materiale din dorinta de a duce o viata mai simpla. Dar daca un depresiv face asta nu indica decat spre sinucidere. Un depresiv isi poate dori o viata mai simpla, dar nu are puterea sa mearga pana la capat in privinta asta. Insa, poate ajunge usor la sinucidere.

 • Luarea de ramas bun de la cunoscuti. Iti iei ramas bun de la cineva drag cand mergi in vacanta pentru un timp mai indelungat, cand te muti in alta localitate, etc. Dar niciodata fara vreun motiv obiectiv si pertinent. Daca un depresiv face asta inseamna ca are deja planul de sinucidere gata pregatit si mai trebuie doar pus in aplicare. Atentie mare la astfel de comportament.

 • Punerea treburilor in ordine (ex. testament). Cand ajungi la varsta maturitati e o dovada de grija fata de cei dragi sa-ti faci testamentul si sa-ti pui treburile in ordine. Vine o vreme cand trebuie sa faci si asta, pentru ca nu stii cand se va incheia viata ta. Dar in cazul unui depresiv este un semnal de alarma. Chiar daca acesta sa zicem ca se afla la varsta maturitatii.

 • Dezvoltarea unor schimbari de personalitate. Orice schimbare de personalitate sau de comportament care apare la un depresiv cu forma majora de boala poate indica un plan de sinucidere. Poate fi vorba de multe lucruri: de la alimentatie si somn pana la relatia cu cei din jur – membri ai familiei, prieteni sau colegi de munca (desi in unele cazuri depresivul major nu mai lucreaza). Tocmai de asta trebuie supravegheat cu atentie de catre cei din familie. Ei trebuie sa ceara ajutor pentru bolnav de cate ori este necesar.

Depresia este o boala complexa si necesita mult efort pentru ca bolnavul sa se recupereze din ea. Mai ales daca a suferit multi ani inainte sa ceara ajutor medical. Riscul de recadere in boala este de 50% asa ca daca ai in familie un depresiv care s-a vindecat nu inseamna ca nu se mai afla sub incidenta bolii. Trebuie “evaluat” zi de zi cu mare atentie. Presupune sa continui sa te informezi cu privire la boala si la combaterea ei cu perseverenta pana cand riscurile ajung la zero. Puteti apela cu incredere la terapia scurta strategica pentru recuperarea din depresie. Ea se focuseaza cu prescriptii si tehnici pe problema pacientului.

Cookies