DEPRESIA DE TOAMNĂ: Opinia specialiștilor, SIMPTOME, REMEDII și SFATURI. Ce să faci pentru a scăpa

de:
12 sept. 2015
3 Afișari
DEPRESIA DE TOAMNĂ: Opinia specialiștilor, SIMPTOME, REMEDII și SFATURI. Ce să faci pentru a scăpa

Persoanele depresive pot suferi accentuări ale stărilor, odată cu sosirea anotimpului de toamnă.

Totodată, avertizează specialiștii, pot apărea episoade depresive în rândul celor care nu au mai întâmpinat, în trecut, astfel de probleme.

Potrivit statisticilor, între 30 și 50 la sută dintre oameni suferă de depresie, aflată la diverse stadii de avansare. Apariția și dezvoltarea acesteia poate fi puternic influențată de schimbările din această perioadă, odată cu sfârșitul verii. 

Dr. Ciprian Băcilă, medic psihiatru (foto – sibiu100.ro)

DEPRESIA DE TOAMNĂ. SIMPTOME, REMEDII și SFATURI. Specialistul Ciprian Băcilă (foto), medic psihiatru și director al Spitalului de Psihiatrie „Dr. Gheorghe Preda” din Sibiu, a explicat, într-un interviu pentru B365.ro, cum ne putem da seama dacă suferim de depresie, în această perioadă, și cum trebuie să acționăm corect, pentru a scăpa de aceasta.

O persoană care înregistrează un episod depresiv la un anumit moment, poate dezvolta mult mai ușor o depresie, în această perioadă: „Depresia poate fi endogenă și exogenă. Cea endogenă este depresia în care omul, fără absolut niciun motiv, dezvoltă un episod depresiv. Cea exogenă, exterioară, se înregistrează la diferiți factori, de natură socială, familiară, profesională, etc., adică la elemente neplăcute din viața omului, la care omul nu reușește să se adapteze și dezvoltă o reacție depresivă, la stimulii exteriori. Avem episoade depresive, care se înregistrează cu o frecvență mai mare primăvara și toamna, dar acestea pot apărea și în restul anului„, susține dr. Băcilă.

Schimbările climatice, pericol pentru psihicul uman

Micșorarea zilei și schimbările climatice (creșterea numărului de ploi, spre exemplu), pot influența semnificativ starea psihică a oamenilor, care pot ajunge, astfel, să dezvolte o serie de elemente depresive: „Țările nordice, care au un grad ridicat de protecție socială, și în care, în general, se consideră că oamenii nu au atât de mulți factori de stres, au un nivel al episoadelor depresive, comparativ cu țările centrale și est-europene, mai mare. Singura explicație e că, din punctul de vedere al climei și al faptului că ritmul zi-noapte este inversat, oamenii sunt afectați. Faptul că ziua se scurtează și influența meteo (plouă, ninge) influențează starea psihică a omului”, susține medicul.

Acesta mai arată faptul că România se află la nivelul medii europene, din punctul de vedere al episoadelor depresive. 

CITEȘTE ȘI: Cum poţi să faci salinoterapie GRATUIT, în Bucureşti

Cum ne dăm seama dacă suferim de depresie, în această perioadă

Potrivit specialiștilor, cel mai des întâlnite simptome sunt hipertimia (creșterea exagerată a bunei dispoziții caracteristică stărilor maniacale) negativă, retragerea socială, scăderea randamentului cotidian și insomniile.

„Dispoziția generală a persoanei devine tristă, omul respectiv nu mai are nicio plăcere, stă retras din punctul de vedere al activităților de zi cu zi: nu își mai face curățenie, nu mai are performanță la serviciu, se retrage foarte mult, nu mai merge după cumpărături, nu mai are chef să își vadă prietenii, începe să își neglijeze igiena, este trist, plânge destul de mult. Își reduce tot ce reprezintă nivelul activității de zi cu zi. Totodată, pofta de mâncare se diminuează, nu reușește să doarmă iar libidoul sexual este, cel mai adesea, diminuat”, susține dr. Băcilă.

Doctorul atrage atenția, însă, asupra faptului că nu orice situație din cele prezentate reprezintă simptoma unei depresii: „Dacă omul nu doarme două-trei zile nu înseamnă neapărat că are o depresie. Insomnia se poate datora și altor factori, precum temperatura ridicată. Dacă simptomele persistă, atunci trebuie consulTat un specialist”, a completat acesta.

DEPRESIA DE TOAMNĂ. Netratată, starea depresivă poate duce la suicid

Specialistul atrage atenția asupra faptului că dacă sunt ignorate simptomele, stările depresive se pot agrava, trecând prin diverse stadii, care pot culmina chiar și cu sinuciderea: „În primul rând, omul începe să fie disfuncțional în toate sferele lui de activitate, poate începe să aibă probleme pe plan familial, social, profesional etc. Există două variante de evoluție: prima variantă e ca episoadele depresive să devină cronice, adică depresia să dureze pe un interval foarte mare de timp, dacă este ușoară. A doua variantă e să crească progresiv, de la un nivel ușor, la unul mediu și, apoi, sever, existând riscul să culmineze chiar și cu suicidul. Foarte multe cazuri ajung în stadiul sever, dacă nu sunt tratate. În spitalul în care lucrez, am întâlnit foarte multe astfel de cazuri.

Mai mult, psihiatrul susține că peste 5 ani, bolile psihice vor ajunge pe primul loc, la nivel mondial, în ceea ce privește numărul de afecțiuni: „Ca o previziune, din punctul de vedere al statisticii, se presupune că bolile psihice vor ajunge, în 2020, pe locul al doilea, în clasamentul afecțiunilor, la nivel mondial. Acest lucru va agrava și stadiul costurilor, adică morbiditatea, ceea ce tratăm, pentru că în momentul în care se află în depresie, un om nu se mai poate ocupa de familie, de muncă, etc., ajungând să consume mai mult. Pe lângă faptul că nu mai produce, acesta trebuie tratat. Va depăși, ca și costuri, bolile cardio-vasculare”, ne-a spus dr. Băcilă.

Care sunt categoriile predispuse

Potrivit specialiștilor, depresia poate fi întâlnită la toate vârstele și în orice perioadă a anului, deși poate fi influențată de venirea toamnei. 

„Depresia se poate întâlni de la o vârstă fragedă. Există secții de psihiatrie infantile, care tratează și copiii. În ultima perioadă, aceste cazuri au crescut. Depresia nu este întâlnită doar la adulți, deci. Ea poate ajunge până la persoanele de 80 de ani, dacă analizăm acest lucru după criteriul vârstei. E vorba, aici, de depresia de involuție, dacă bătrânii observă o anumită stare, neplăcută pentru ei, în care se află spre finalul vieții. Aceasta poate fi accentuată pe perioada toamnei”.

Psihiatrul mai susține că, din punct de vedere statistic, femeile sunt mai predispuse decât bărbații: „Sexul feminin înregistrează mult mai multe cazuri de depresie, față de cel masculin. Este vorba despre un raport de cel puțin 2 la 1, procentaj, pe femei-bărbați”, a completat acesta.

Totodată, sunt vulnerabile persoanele supuse la presiune socială și profesională, alături de toate categoriile de persoane supuse la stres.

Foto: themindcentre.com.au

DEPRESIA DE TOAMNĂ. SFATURI ȘI REMEDII: Ce trebuie să facem dacă suferim de depresie, în special în această perioadă:

Dr. Băcilă susține că, pentru a combate stările depresive, persoanele în cauză sau familiile acestora trebuie să se adreseze imediat unui specialist sau medicului de familie. De asemenea, acesta subliniază importanța terapiei, care trebuie să însoțească medicamentele și atrage atenția asupra rolului materiei de educație pentru sănătate în școli.

„În ceea ce privește persoanele cu episoade depresive, ca terapie, aș sublinia că terapia medicamentoasă trebuie însoțită de consiliere psihologică și psihoterapie.

Familiile, în momentul în care văd că se întâmplă ceva în neregulă cu un membru, trebuie să meargă cu el la un specialist. Se poate merge și la medicii de familie, care redirecționează pacienții către specialiști. În România, lumea are o frică de psihiatru, există o stigmatizare a acestui subiect, oamenii preferând să meargă, pentru prima dată, înspre medicii de familie sau chiar evită să se trateze, rămânând acasă, dar acest lucru poate avea consecințe deosebit de grave.

Din punctul meu de vedere, prezența unei materii de educație pentru sănătate în școală ar fi extrem de utilă pentru prevenirea a enorm de multe cazuri de depresie. Totodată, extrem de util, în școală, este psihologul școlar, dar acesta este depășit, de cele mai multe ori, de numărul mare de elevi de care răspunde”, ne-a spus doctorul.

MEDICAMENTELE PENTRU DEPRESIE: Dependența, un mit

Potrivit dr. Băcilă, medicamentele au un rol vital în tratarea stărilor depresive. Nu există, susține acesta, medicamente speciale pentru episoadele depresive de toamnă, acestea fiind aceleași ca în cazul altor depresii. Dar, atrage atenția medicul, fiecare pacient trebuie să primească propriul tratament, întrucât fiecare caz este diferit.

„Fiecare caz se evaluează, se testează și se prescrie o terapie medicamentoasă, în funcție de fiecare caz. Se pot prescrie antidepresive sau combinații de mai multe medicamente. Dacă, spre exemplu, cazul necesită, se pot asocia și anxiolitice.

Medicamentele acestea nu creează dependență. Chiar dacă foarte mulți oameni se tem de aceste medicamente, de frica faptului că nu vor mai scăpa de ele, pot garanta că tratamentele care sunt administrate de medicii specialiști, cu cap, atunci când este nevoie de ele, nu creează dependență. Lumea nu ar trebui să se teamă de ele”, spune medicul.

Cum acționează medicamentele, în corpul nostru

„La nivelul corpului uman, medicamentele înlătură simptomele depresiei, iar simptomele adverse sunt foarte puține. Ele acționează la nivelul neuromediatorilor, adică a microsubstanțelor de la nivelul creierului, iar prin modificarea lor fac ca omului să îi fie înlăturate simptomele pentru care s-a prezentat la medic”, a explicat dr. Băcilă pentru B365.ro.

DEPRESIA DE TOAMNĂ. Atenție la REMEDIILE NATURISTE: vă pot ajuta sau vă pot agrava starea

Majoritatea specialiștilor din domeniu sunt sceptici, în ceea ce privește tratamentele naturiste. Sucurile, ceaiurile, ciocolata, plantele sau suplimentele vă pot ajuta sau, din contră, vă pot face rău. Există și posibilitatea ca acestea să nu aibă niciun efect. Dr. Băcilă susține că tratamentele naturiste pot fi administrate eficient doar la recomandarea medicului specialist și numai însoțite de tratamentul medicamentos adecvat.

„Eu sunt medic, de profesie. În facultate nu am avut tangențe cu remediile naturale, suplimentele și așa mai departe. Din punctul meu de vedere, nu cred că fac nici bine, nici rău. Un om cu probleme de natura unei depresii trebuie să consulte un specialist, care să îi ofere tratamentul adecvat, în funcție de cazul său, care e mereu diferit față de cele ale celorlalți pacienți. Nu există o masă de pacienți, cărora să le dai același lucru. Specialistul poate decide dacă, la un anumit moment, un remediu natural este indicat. În acest caz, acesta poate fi asociat tratamentului medicamentos”, susține medicul psihiatru.

RECIDIVA, mereu o amenințare

Dr. Ciprian Băcilă susține că persoanele care depășesc anumite episoade depresive nu sunt scutite de riscurile unor recidive. 

Acesta subliniază cât este de important să ne urmărim ritmul și simptomele, după depășirea unui episod depresiv, pentru a evita o recidivă.

„În ceea ce privește psihiatria, episoadele pot fi singulare sau recurente, adică depresia are un episod și, într-un interval de timp, poate dezvolta un alt episod depresiv. Se pune problema recăderii și a recurenței. Dacă o depresie nu este tratată sută la sută, boala poate să recadă, omul ajungând la nivelul său optim de funcționare, după care să dezvolte un nou episod depresiv. Depresia devine astfel recurentă, adică se repetă. Este vital să urmărim evoluția post-depresie”, a concluzionat medicul.

DEPRESIA DE TOAMNĂ. Statul, cel care ar putea preveni cazurile de depresie

Specialiștii sunt de părere că intervenția statului este foarte importantă pentru prevenirea și chiar combaterea depresiilor sau episoadelor depresive. 

Dr. Ciprian Băcilă este de părere că România a atins nivelul european, în ceea ce privește programele de prevenție și tratament implementate de Ministerul Sănătății, autoritățile locale și ONG-urile de profil. Psihologul vine și cu o serie de sfaturi, legate de practicile pe care România ar trebui să le adopte sau consolideze, pentru a crește eficiența. 

„În momentul actual, România este integrată la nivel european, din punctul de vedere al tratamentelor de specialitate, al numărului cabinetelor medicale și al programelor de prevenție ale depresiei.

Pentru episoadele depresive ușoare, consider că ar fi necesară o mai mare implicare, din punctul de vedere al liniei psihoterapeutice, a psihologilor din România”, susține dr. Băcilă.

Cookies