Depozit ilegal de deşeuri chiar în centrul Bucureştiului, lângă Palatul Parlamentului. Piedone a intervenit, peste 27 de tone de deşeuri au fost ridicate VIDEO

28 apr. 2021
214 afișări
Depozit ilegal de deşeuri chiar în centrul Bucureştiului, lângă Palatul Parlamentului. Piedone a intervenit, peste 27 de tone de deşeuri au fost ridicate VIDEO

Ministrul Mediului, Tánczos Barna, şi secretarul de stat pentru mediu, Róbert Szép au mers miercuri, alături de primarul Sectorului 5, Cristian Popescu Piedone, pe strada Apolodor din centrul Capitalei, unde Poliţia Locală a Sectorului 5 a descoperit un depozit ilegal de deşeuri.

Angajaţii Primăriei Sectorului 5 curăţă zona în prezent, iar cantitatea colectată va fi transferată către un depozit autorizat. Au fost ridicate aproximativ 27 de tone de deşeuri.

Anunțul făcut de Primăria Sector 5

Potrivit unui comunicat de presă transmis de Primăria Sectorului 5, acţiunea a avut loc în perimetrul străzilor Apolodor, Vânători şi Sf. Apostoli, unde Poliţia Locală Sector 5 a descoperit un depozit ilegal de deşeuri. Operatorul de salubrizare care acţionează în Sectorul 5 a ridicat peste 250 metri cubi de deşeuri diverse, adică aproximativ 27 de tone (16 autobasculante).

Zona se află în evidenţa Direcţiei Generale de Poliţie Locală – Serviciul de Protecţia Mediului şi Ecologie Urbană, proprietarii terenurilor fiind somaţi şi sancţionaţi pentru nerespectarea legislaţiei cu privire la protecţia mediului. S-au aplicat cinci sancţiuni contravenţionale în cuantum de 6.500 lei şi au fost mărite impozitele în conformitate cu H.C.L. Sector 5 nr. 200/14.12.2017, referitor la hotărârea privind aprobarea Metodologiei pentru majorarea impozitului pe clădiri şi a impozitului pe terenuri cu până la 500% şi a criteriilor de încadrare a clădirilor şi terenurilor în categoria celor neîngrijite modificată prin H.C.L. nr. 03/26.01.2018.

Ce spune Piedone

„Kilometrul 0 al Capitalei, centrul Bucureştiului, plin de deşeuri de mai bine de 10 ani. Am organizat astăzi o acţiune de ecologizare şi salubrizare în această zonă unde exista un depozit ilegal de deşeuri. Pentru că între Primăria Sectorului 5 şi Ministerul Mediului există o foarte bună colaborare, i-am invitat şi pe domnul ministru, Barna Tánczos şi pe secretarul de stat, Robert Szep să ni se alăture la această acţiune.

Pare de necrezut că timp de un deceniu nimănui nu i-a păsat să rezolve această situaţie care a devenit focar de infecţie. Depozitul ilegal de deşeuri este aflat în apropierea mai multor ministere şi instituţii publice. Poliţia Locală a aplicat şi sancţiuni pentru proprietarii care au permis acest dezastru ecologic. Tot aici au fost descoperite şi unele construcţii improvizate, care au fost demolate. Persoanele care locuiau în aceste case improvizate nu vor rămâne pe drumuri”, a transmis primarul Sectorului 5, Cristian Popescu Piedone.

În cadrul acţiunii au fost dezafectate trei construcţii improvizate, construite de către persoane fără adăpost, persoane ce au fost preluate de către Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului în vederea consilierii acestora şi cazarea lor în centre sociale.

Conform sursei citate, zona este afectată de cantităţi mari de deşeuri de aproximativ 10 ani, pe terenuri aflate atât pe proprietăţi private, cât şi pe domeniul public.

Ministrul Mediului a intervenit de asemeni

„Ministrul Mediului, Tánczos Barna, şi secretarul de stat pentru mediu, Róbert Szép au mers astăzi, alături de primarul Sectorului 5, Cristian Popescu Piedone, pe strada Apolodor din centrul Capitalei, acolo unde Poliţia Locală a Sectorului 5 a descoperit un depozit ilegal de deşeuri”, a informat ministerul.

Angajaţii de la Primăria Sectorului 5 lucrează chiar acum la curăţarea zonei, întreaga cantitate colectată urmând să fie transferată către un depozit autorizat. Cheltuielile aferente întregii operaţiuni vor fi suportate de proprietarul terenului.

”Este inadmisibil ca un astfel de focar de infecţie să existe în centrul Capitalei României, într-o zonă înconjurată de blocuri de locuinţe şi sedii de instituţii. Îi felicit pe reprezentanţii Primăriei Sectorului 5 şi pe domnul primar Popescu Piedone pentru această acţiune, care este un exemplu demn de urmat de toate administraţiile locale. Acum, prioritatea este ecologizarea zonei şi impunerea de măsuri pentru ca această situaţie să nu se repete. Însă nu trebuie să ne oprim şi trebuie să încercăm să îi identificăm pe cei care au aruncat deşeurile aici. Le-am transmis reprezentanţilor Poliţiei Locale că se pot baza pe sprijinul comisarilor Gărzii de Mediu pe parcursul acestei investigaţii”, a declarat ministrul Barna Tánczos.

Cookies