Demolările de pe Buzeşti: Chiriaşi relocaţi, proprietari încă nedespăgubiţi VEZI GALERIE FOTO

de:
12 nov. 2010
1 Afișari
Demolările de pe Buzeşti: Chiriaşi relocaţi, proprietari încă nedespăgubiţi VEZI GALERIE FOTO

A doua zi de demolări a decurs suprinzător de lin pentru echipele de muncitori care dărâmă clădirile de pe partea dreaptă a străzii Buzeşti, pe sensul dinspre Piaţa Victoriei. Excavatoarele firmei contractate de municipalitate au început dis-de-dimineaţă pe evacuat molozul rămas de la demolările de joi seara.

Suprinzător, la faţa locului, nu protesta nimeni împotriva demolărilor. Cel puţin nimeni nu o făcea făţiş. Se mai murmura pe la colţuri. „Păi, să nu ne anunţe?! Ce fac, ne iau prin surprindere? Da’ ce, suntem traficanţi de droguri?”, se oţărăşte un domn scund, cu părul alb, spunându-şi oful unui alt bărbat a cărui casă urmează să fie prăvălită din calea Bulevardului Uranus pe care municipalitatea îl vede drept „un nou Magheru’”.

Ba mai mult, un bărbat ce nu părea de-al locului, îi certa pe muncitori că nu dărâmă destul. „Pe stânga nu demolaţi? Păcat, că e o ţigănie ca-n evul mediu şi acolo”.

Chiriaşi fără contract…

O parte din chiriaşii care locuiau la numărul 13, următorul imobil pe lista demolatorilor, îşi scoteau în linişte bruma de avere pe care o aveau în case. Nu au multă. Câteva scoşe cu haine, rămăşiţele descleiate ale unor piese vechi şi prăfuite de mobilier şi un steag rupturos al României pe care le clădesc într-o dubiţă albă. Asta e toată averea cu care o familie de romi se mută din casa unde, cu bunici, părinţi şi copii au trăit din ’90 încoace. Înainte să stea pe Buzeşti, membrii familiei Ion locuiseră 20 de ani la Hala Traian, până i-a dat afară Ceauşescu. Acum îi dă afară Oprescu şi îi mută aproape de Unirii.

„La Budapesta (fostul restaurant Budapesta de lângă Piaţa Unirii – n.red.) ne-a dat. Tot în case vechi din astea ne e dat să stăm. La alţii le-a dat prin Berceni, de n-au nici tavane. Vai de capul nostru”, spune capul familiei Ion.

La numărul 13 locuiau 20 de familii. Toţi chiriaşi la stat. Aceştia spun că le-au fost repartizate locuinţe în alte imobile din Bucureşti, pe lângă Piaţa Unirii, pe lângă Muzeul de Istorie al Bucureştiului de la Universitate sau prin Berceni. Fiecare a prins după cum a avut noroc. Încă nu au semnat vreun act de închiriere. De la primărie li s-a spus că în termen de 10 zile vor primi şi noile contracte.

O parte din ei se bucură însă că primăria le dărâmă casa în care locuiau contra unei chirii de 100 de lei. Spun că oricum era paradită rău şi că de vreo patru ani stăteau cu frica în sân să nu se dărâme hardughia pe ei. „În fiecare zi pica o cărămidă din zidul ăsta. Ne-am dus acu’ vreo patru ani să facem plângere să dărâme zidu’ ăsta că de câte ori trecea tramvaiele se zguduie casa”, spune Dan, un tânăr care făcea pauză preţ de o ţigară de căratul mobilei.

Proprietari nedespĂgubiţi…

Puţin mai sus, la numărul 19, vineri mai era încă sediul organizaţiei Romani C.R.I.S.S. care urmează să fie demolat fie sâmbătă, fie luni, activiştilor nu le e încă clar. Primăria a vrut să le dărâme sediul joi, dar activiştii au reuşit să obţină o amânare ca să-şi poată lua bunurile din imobil. Reprezentanţii Romani C.R.I.S.S. se plâng că nu au fost anunţaţi de iminenţa demolării. „Știam demult că vor să demoleze, dar nu ştiam când. Ar fi trebuit să ne spună măcar cu 24 de ore înainte”, spune cu indignare o reprezentantă a organizaţiei.

O altă nemulţumire a activiştilor e că, deşi li s-a promis că vor fi despăgubiţi de pe urma exproprierii, încă nu au primit banii, aşa că, după demolare vor trebui să caute o chirie până le vor fi viraţi cei 160.000 de euro pe care îi datorează Primăria organizaţiei. Aceştia spun că suma se alfă într-un cont BRD ce aparţine Primăriei, şi nu în conturile proprietarilor, aşa cum susţine Mădălin Dumitru, şeful Direcţiei de Infrastructură din Primăria Capitalei, citat de Hotnews.

87 de clădiri pe „lista neagră”

Lucrările de demolare a imobilelor de pe Buzeşti au început joi seara. Vineri, urmau să fie demolate alte două imobile, de la numerele 13 şi 21, un imobil de locuit şi un magazin de antichităţi. Lucrările vor continua sâmbătă şi săptămâna viitoare până la intersecţia dintre strada Berzei cu Calea Plevnei în funcţie de ritmul în care sunt eliberate documentele de expropriere şi demolare.

Viitorul Bulevard Uranus va lega Piaţa Victoriei de Palatul Parlamentului. Noua arteră care va trece pe traseul Buzeşti-Berzei-Pod Haşdeu-Palatul Parlamentului-Gara Progresul va avea câte două benzi pe sens şi va suporta un trafic de 3.000 de automobile pe zi. Lucrările se vor face în trei etape; în lunile care au mai rămas din 2010 municipalitatea va lucra pe tronsonul Buzeşti-Berzei.

În total sunt destinate demolării 87 de imobile, inclusiv vechiul hotel Marna şi hala Pieţei Matache.

Cookies