Demolările de pe Buzeşti-Berzei, pentru bulevardul Uranus, au fost sistate la cererea Prefectului Capitalei

de:
17 dec. 2010
1 Afișari
Demolările de pe Buzeşti-Berzei, pentru bulevardul Uranus, au fost sistate la cererea Prefectului Capitalei

Primăria Capitalei a demolat până acum zece imobile în zona Buzeşti-Berzei, pentru toate acestea având şi avize de desfiinţare în regim de urgenţă din partea Direcţiei de Cultură a Municipiului Bucureşti. Prefectul Capitalei, Mihai Atănăsoaei, susţine însă că Primăria nu a justificat regimul de urgenţă în baza căruia s-au acordat aceste avize şi a cerut Direcţiei de Cultură să sisteze deocamdată eliberararea acestor documente.

„Legea permite să fie eliberate avize de desfiinţare în regim de urgenţă, însă el trebuie justificat, dacă de exemplu imobilul respectiv constituie pericol public. Or Primăria nu a oferit o astfel de justificare. Nu înţeleg de ce s-au dat avize pentru cele zece imobile deja demolate dacă nu a fost prezentată o motivare. Solicitările Primăriei îmbracă doar aparenţa legală a unei situaţii de urgenţă. Am făcut o solicitare verbală, deocamdată, Direcţiei de Cultură, de a sista eliberarea de avize până când se  fac verificările necesare.  Primăria trebuie să prezinte un certificat de urbanism care să ateste o situaţie de urgenţă, că imobilul respectiv constituie pericol public”, a declarat pentru B365.ro, prefectul Capitalei.

Primăria susţine că imobilele trebuiesc demolate cât mai repede pentru a nu atrage penalizări din partea constructorului.

„Este necesară eliberarea amplasamentului pentru crearea frontului de lucru pentru constructor şi evitarea penalizărilor. Orice întârziere nejustificată va fi cuantificată în sume pe care constructorii le vor revendica, invocând lipsa amplasamentelor în vederea punerii în operă a proiectului. De asemenea, aceste cladiri pun în pericol siguranţa cetăţenilor”, au precizat reprezentanţii Primăriei.

Hala Matache nu va fi demolată, ci mutată

Hala Matache are statut de monument istoric, neexistând în acest moment niciun ordin de declasare. Astfel, Primăria nu o poate demola. Pentru a face loc însă viitorului bulevard, autorităţile au decis să o mute de pe amplasamentul actual.

Astfel, se studiază în prezent „posibilitatea refacerii Halei Matache în varianta originală, fără anexele parazitare, pe un amplasament în vecinătate”.

Cinematograful Feroviar este declasat, s-a făcut releveu şi prelevare de elemente de decoraţie, în vederea reconstituirii pe noul amplasament, cu aproximativ 50 de metri spre vest.

Cookies