Demolarea Hotelului Marna, suspendată de Tribunalul Bucureşti

de:
22 dec. 2010
28 Afișari
Demolarea Hotelului Marna, suspendată de Tribunalul Bucureşti

Tribunalul Bucureşti a suspendat, marţi, autorizaţiile de desfiinţare pentru Hotelul Marna, din strada Buzeşti nr. 3, şi pentru Casa C-tin Rădulescu din Calea Griviţei nr. 80.

În primă fază, Ministerul Culturii şi, implicit, presa şi ONG-urile au crezut că demolările petrecute între 10 şi 12 decembrie au fost ilegale, asta pentru că Direcţia de Cultură din cadrul ministerului nu emisese avizele de demolare pentru clădirile în cauze. S-a dovedit ulterior că primarul general Sorin Oprescu şi arhitectul-şef al Capitalei, Gheorghe Pătraşcu, au apelat la un tertip pentru a scăpa de obligaţia obţinerii de avize.

Conform art. 7 alin. (17) din Legea construcţiilor 50/1991, astfel de autorizaţii se emit numai în cazuri excepţionale, pentru clădiri care pun în pericol siguranţa publică: ”(17) Primăriile pot dezafecta construcţiile, proprietate a unităţii administrativ-teritoriale, aflate în stare avansată de degradare şi care pun în pericol siguranţa publică, cu excepţia construcţiilor monument istoric, pe bază de autorizaţie de desfiinţare emisă în condiţiile alin. (16), cu obligaţia de a se întocmi documentaţii specifice în conformitate cu prevederile cuprinse în anexa nr. 1”.

”În mod abuziv, Primaria Municipiului Bucuresti a considerat că Hotelul Marna, Casa C-tin Rădulescu şi Casa Mihai Eminescu constituie pericole publice şi a emis simultan autorizatii de desfiinţare pe 8 decembrie 2010”, se precizează într-un comunicat al Asociaţiei Salvaţi Bucureştiul.

Cookies