Demolarea blocului-turn Cathedral Plaza stă în pixul lui Oprescu

de:
01 feb. 2011
9 Afișari
Demolarea blocului-turn Cathedral Plaza stă în pixul lui Oprescu

Clădirea Cathedral Plaza are 19 etaje şi construcţia este aproape finalizată. Războiul îndelungat între Arhiepiscopia Romano-Catolică a Bucureştiului şi dezvoltatorul Millenium Building purtat prin instanţe s-a soldat cu victoria reclamanţilor. Curtea de Apel Suceava a declarat, prin hotărâre definitivă şi irevocabilă, ilegală autorizaţia de construcţie pe care Millenium a obţinut-o de la Primăria Sectorului 1. Cu alte cuvinte, din punct de vedere legal, turnul trebuie să dispară. Arhiepiscopia Romano-Catolică a Bucureştiului arată că Blocul dăunează structurii de rezistenţă a Catedralei Sfântul Iosif, aflată la nici 10 metri distanţă.

O privire simplă la edificiul Cathedral Plaza catalizează automat câteva semne de întrebare. De exemplu, cum poate fi dărâmată o astfel de clădire construită la opt metri de o catedrală, în plin centrul Capitalei? Asta nu e o problemă, dau asigurări ONG-iştii concentraţi pe urbanism şi reprezentanţii Arhiepiscopiei. Cathedral Plaza nu trebuie desfiinţată prin implozie sau altă metodă „brutală”, asta pentru că e clădită din structuri metalice şi plăci demontabile, drept urmare poate fi desfăcută bucată cu bucată, ca un bungalow american.

Cine trebuie să se apuce de dărâmat şi cine va suporta cheluielile operaţiunii sunt însă întrebări la care trebuie răspuns separat. Potrivit Ofeliei Bârsan, unul dintre avocaţii Arhiepiscopiei în litigiul cu Millenium şi cu Primăria Sectorului, mingea este acum în terenul Primarului General, Sorin Oprescu, în temeiul Legii 51/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de constructii, actualizată în 2009. Având în vedere că edificiul se află, în parte, şi pe domeniul public, de desfiinţarea clădirii se poate apuca, Primăria, fie din oficiu, fie cerând mai întâi o decizie judecătorească în acest sens. „Din practică, noi ştim că primăriile s-au pus la adăpost apelând la instanţă”, spune Ofelia Bârsan.

Oricine s-ar apuca de demolat, cheltuiala trebuie să fie a constructorului care a ridicat clădirea pe baza unei autorizaţii ilegale. Dacă Primăria sau Arhiepiscopia apelează la demolatori şi plătesc pentru asta, au dreptul să acţioneze în instanţă dezvoltatorul Millenium Building ca să-şi recupereze cheltuiala.

Legea prevede expres că cel care construieşte trebuie să obţină toate avizele şi documentele necesare autorizaţiei de construcţie. Adică inclusiv avizul de la Ministerul Culturii care lipseşte din dosar sau expertiza tehnică seismică a clădirilor din zona construcţiei cerută în certificatul de urbanism emis pentru Millenium Building. O parte din vină pentru situaţie îi revine, spun avocaţii, şi reprezentanţilor Primăriei Sectorului 1 care au acordat autorizaţia declarată ulterior ilegală.

Proiectul Cathedral Plaza ce includea construcţia pe strada Luterană a unui imobil înalt de 75 de metri chiar lângă Catedrala Romano-Catolică „Sfântul Iosif” a fost autorizat de Primăria Sectorului 1 pe 24 februarie 2006, iar lucrările au început 13 zile mai târziu. În aprilie, Arhiepiscopia Romano-Catolică din Bucureşti a atacat în instanţă dezvoltatorul imobiliar şi toate instituţiile statului care au avizat proiectul solicitând anularea autorizaţiei de construcţie.

Arhiepiscopia a câştigat pe fond la Tribunalul Târgovişte, dar o decizie a Curţii de Apel Ploieşti a anulat hotătârea Tribunalului. În noiembrie, Curtea de Apel Suceava, ultimă instanţă, a hotărât că autorizaţia de construcţie este ilegală. Hotărârea este definitivă şi irevocabilă şi, chiar dacă e atacată cu 5 acţiuni de contestaţie în anulare de către Millenium Building şi de Primăria Sectorului 1, efectele ei nu sunt suspendate, aşa că, legal, demolarea poate începe oricând. „Constructorii au atacat cu recurs la Curtea Supremă, iar dacă nu vor câştiga, voi lăsa bucureştenii să decidă ce e de făcut cu această clădire”, declara în noiembrie Primarul Capitalei Sorin Oprescu.. Potrivit acestuia, se va organiza un referendum pe un grup reprezentativ pe 5.000-6.000 de bucureşteni în urma căruia ar urma să se decidă soarta clădirea de birouri de la Luterană.

Curtea de Apel Alba-Iulia a constatat şi confirmat, printr-o hotărâre pronunţată în data de 19.01.2011, că decizia nr. 1025/2009 a Curţii de Apel Ploieşti, prin care fuseseră admise recursurile Primarului sectorului 1 al Municipiului Bucureşti şi ale beneficiarului autorizaţiei construcţiei autointitulate „Cathedral Plaza”, este desfiinţată irevocabil. Astfel, Curtea de Apel Alba nu a făcut decât să confirme decizia luată de Curtea de Apel Suceava.

Cookies