Demolare de amploare la un imobil istoric de șase etaje din centrul Bucurestiului

de:
22 iul. 2013
4 Afișari
Demolare de amploare la un imobil istoric de șase etaje din centrul Bucurestiului

Clădirea monument-istoric situată pe Bd. Nicolae Bălcescu, la doi pași de Piața Universității, a început să fie demolată în cursul zilei de luni, într-un proces amplu având în vedere înălţimea clădirii şi faptul că se află într-o zonă intens circulată. Imobilul a fost construit în 1940 și are o înălțime de 6 etaje și o suprafață de circa 5.000 de metri pătrați. 

„Demolarea se efectuează pe baza unei autorizatii de „demolare in vederea reconstruirii” eliberata de Primaria Municipiului Bucuresti, o autorizație ilegală. Până acum, autorizațiile primite de proprietari prevedeau doar refacerea interiorului, cu păstrarea fațadei. Acum au primit autorizare ca să demoleze clădirea”, precizează Nicușor Dan, președintele Asociației Salvați Bucureștiul, pentru B365.ro.

În locul clădirii demolate se va reconstrui imobilul, urmând să aibă funcția de spațiu comercial și spațiu de birouri. Proprietarul clădirii și în același timp „beneficiarul” demolării este firma Elmec România SRL, importator oficial al brandului Nike.

Chiar lipită de această clădire, pe strada Nicolae Bălcescu se construiește un alt proiect modern de birouri (foto). Acesta va avea 27 de metri înălțime și va găzdui spaţii de birouri şi magazine. Mai multe detalii despre acest proiect puteţi găsi aici.

Șantierul de pe str. Ion Câmpineanu, nr. 2 a început în 2004, după ce PMB eliberase firmei Elmec România Srl trei autorizații: pentru „desființare structură interioară cu păstrarea fațadelor”, pentru „reconstruire cu păstrarea fațadelor”, respectiv pentru organizarea de șantier. În urma șantierului, interiorul clădirii, exceptînd rîndul de camere dinspre fațade, a fost demolat.

În 2007, PMB a autorizat demolarea și reconstrucția ultimelor două niveluri (etajul retras și podul, astăzi inexistente). În 2009, firma Elmec a obținut alte trei autorizații, pentru „demolare structură interioară”, „construire” și pentru organizarea lucrărilor.

În fine, pe 22 iunie 2012, SC Elmec România Srl obține autorizația în baza căreia, în prezent, demolează, ea este pentru „reconstruire imobil funcțiune mixtă” așa cum se arată pe pagina web a PMB, conform ObservatorulUrban.

În urmă cu numai o săptămână, preşedintele Asociaţiei „Salvaţi Bucureştiul”, Nicuşor Dan, a anunţat că o altă clădire de patrimoniu a început să fie demolată pentru a face loc bulevardului Uranus pe tronsonul Berzei-Buzeşti. Acţiunea de demolare a început sâmbătă seară, când instituţiile de control ale statului nu lucrează, acuza ONG-istul. Primăria Capitalei a început lucrările de demolare într-un mod similar şi la Hala Matache, acoperişul clădirii fiind luat pe sus, pe un ger cumplit, în miezul nopţii. DEtalii găsiţi aici. 

Cookies