Demisie fulger la București. Dacian Cioloș pleacă de la conducerea USR, iar fostul ministru al Transporturilor, Cătălin Drulă, devine președinte interimar

07 feb. 2022
452 afișări
Demisie fulger la București. Dacian Cioloș pleacă de la conducerea USR, iar fostul ministru al Transporturilor, Cătălin Drulă, devine președinte interimar

Dacian Cioloș a demisionat, luni, de la șefia USR, după ce programul său de reformare a partidului a fost respins, relatează media din România. Anunțul oficial va fi făcut la ora 18.00, într-o conferință de presă.

Dacian Cioloș nu a rezistat niciun an președinte al USR, mai exact el pleacă la conducerea partidului după 4 luni. Cioloș i-a luat locul lui Dan Barna în octombrie 2021, care a obținut mai puține voturi la Congresul partidului.

După demisie, Cătălin Drulă, vicepreședintele cu cel mai mare număr de voturi, va deveni președintele interimar al USR.

Potrivit apropiaților, Dacian Cioloș a anunțat că rămâne membru al USR.

Programul de reformă al USR care a condus la demisia lui Cioloș

Dacian Cioloș a venit joi seară în fața conducerii partidului propunând un program pentru 2022-2024 ce prevede o serie de măsuri prin care practic schimbă raporturile de putere în partid. Luni, programul a fost supus la vot și a fost respins de un Birou Național (BN) dominat de tabăra Barna, cu 14 voturi „împotrivă” şi 11 „pentru”.

În programul de 15 pagini pe care l-a prezentat joi seară în sedința conducerii USR, Dacian Cioloș își asumă, dincolo de măsuri care ar trebui să aducă mai multă vizibilitate partidului, și o serie de mutări care practic externalizează decizia care se lua până acum în forurile interne.

„Nu putem susține politic o reformă electorală profundă, procese electorale curate și bine organizate, dacă nu dăm în primul rând un bun exemplu în felul de organizare, transparență și auditare a proceselor elective interne. Și, așa cum organizarea și buna desfășurare a alegerilor sunt în sarcina unor instituții independente de partidele politice concurente (AEP si BEC), și în alegerile interne avem nevoie de o structură independentă de competitorii politici interni”, se arată în program, citat de Hotnews.

Nici Guvernul din umbră al USR nu va mai fi unul „intern”. Cioloș propune înființarea unei comisii „compuse egal din 50% membri de partid (membri BN sau CP) și 50% membri din societatea civilă și mediul de afaceri” care până în aprilie să propună candidaturi alternative pentru ministere, dar „printr-un proces deschis și asumat politic la nivel de Birou Național și Comitet Politic”.

O altă modificare era cea la nivelul secretariatului general al partidului. Dacă acum, potrivit statutului, secretarul general este votat de Biroul Național la propunerea președintelui, care este obligat la o nouă nominalizare în caz de eșec, acum Cioloș vrea scoaterea funcției la concurs.

Cookies