Demisie cu răsunet la Moscova. Dirijorul-șef al prestigiosului Teatru Bolșoi și-a dat demisia, pus sub presiune să-și exprime opinia față de război

07 mart. 2022
3178 Afișari
Demisie cu răsunet la Moscova. Dirijorul-șef al prestigiosului Teatru Bolșoi și-a dat demisia, pus sub presiune să-și exprime opinia față de război

Tugan Sokhiev, directorul prestigiosului Teatru Bolșoi, și-a dat demisia „cu efect imediat”, acuzând faptul că a fost pus sub presiune pentru a-și exprima opinia cu privire la invazia rusă a Ucrainei, anunță BBC.

„În primul rând trebuie să spun cel mai important lucru: nu am susținut niciodată și voi fi întotdeauna împotriva oricăror conflicte de orice fel și sub orice formă”, a spus dirijorul rus într-o postare pe Facebook.

„În curând voi fi rugat să aleg între Ceaikovski şi Beethoven”

Tugan Sokhiev a demisionat fără a-și exprima poziția față de conflict, dar s-a exprimat în favoarea păcii. El și-a părăsit, de asemenea, și postul de dirijor al Orchestrei Nationale du Capitole de Toulouse din Franța, unde a fost presat să-și clarifice opiniile.

„Astăzi sunt forțat să fac o alegere și să aleg una din familiile mele muzicale în detrimentul celeilalte. Mi se cere să aleg o tradiție culturală în detrimentul celeilalte”, a spus el. El a spus că decizia sa s-a bazat pe a fi „forțat să înfrunte opțiunea imposibilă de a alege între iubiții muzicieni ruși și iubiții muzicieni francezi”.

„În curând voi fi rugat să aleg între Ceaikovski, Stravinski, Şostakovici şi Beethoven, Brahms, Debussy”, a mai spus el.

Sokhiev a adăugat că nu poate „suporta să asiste” la modul în care colegii săi artiști sunt „amenințați, tratați cu lipsă de respect și sunt victime ale așa-zisei „culturii a anulării””.

Săptămâna trecută, Filarmonica din München l-a demis cu efect imediat pe dirijorul-șef rus Valery Gergiev, după ce acesta nu a răspuns la apelurile de condamnare a invaziei.

 

Dirijor-șef și director muzical al Teatrului Balșoi

Sokhiev a început studiile de pian la vârsta de 7 ani. A dirijat pentru prima dată la 17 ani, inspirat de Anatoly Briskin, dirijorul Orchestrei Filarmonicii de Stat din Osetia de Nord. Ulterior, a urmat Conservatorul din Sankt Petersburg, unde a fost unul dintre ultimii studenți ai lui Ilya Musin înainte de moartea acestuia din urmă în 1999. Prima operă a lui Sokhiev ca dirijor a fost într-o producție de La bohème în Islanda. În ianuarie 2014, Teatrul Bolșoi l-a numit pe Sokhiev dirijor-șef și director muzical al celei mai prestigioase opere din Rusia.

Citește și

Băiețelul din Ucraina care a ajuns singur până la graniță. Cu un rucsac, o pungă, un pașaport învelit în hârtie și-un număr de telefon scris pe mână

Ioniță Tunsu, haiducul care l-a umilit pe Generalul Kiseleff când Bucureștiul era ocupat de ruși

BREAKING | Posibilă ”situație de criză” instituită în România, din cauza războiului din Ucraina. Guvernul pregătește un proiect de lege pentru asta

Cookies