Demisia zilei. Vasile Dîncu, ministrul Apărării, își acoperă gafa cu o demisie din cu totul alte motive decât din onoare

24 oct. 2022
219 Afișari
Demisia zilei. Vasile Dîncu, ministrul Apărării, își acoperă gafa cu o demisie din cu totul alte motive decât din onoare

Vasile Dîncu și-a dat azi demisia din funcția de ministru al Apărării, înainte de a ajunge în Parlament să dea explicații pentru declarația sa din urmă cu 2 săptămâni, în care spunea că negocierile reprezintă singura șansă pentru încheierea războiului, sugerând o cedare din partea Ucrainei.

În demisia anunțată scurt pe Facebook, și nu public, conducătorul armatei Vasile Dîncu și-a motivat decizia „prin perspectiva imposibilității colaborării cu Președintele României, comandantul suprem al Armatei.”, superiorul său.

Vasile Dîncu (PSD) a afimat în mesajul scris că își consideră demisia „necesară pentru a nu prejudicia în niciun fel procesele de decizie și programele care necesită fluiditate pe întreg lanțul de comandă și pentru a nu bloca o serie de proiecte absolut necesare pentru funcționarea optimă a Ministerului Apărării Naționale și a Armatei Române. ”

Totodată, acesta a mulțumit premierului Nicolae Ciucă pentru „colaborarea onestă și deschiderea de care a dat dovadă” și l-a asigurat de sprijinul său „pentru toate proiectele și programele Ministerului si Armatei Române, din calitatea de senator”.

Premierul Nicolae Ciucă a fost solicitat pentru preluarea interimatului la Ministerul Apărării, de către președintele PSD Marcel Ciolacu, Ciucă fiind cel care a mai deținut acest portofoliu în guvernele Orban și Cîțu.

Ce a declarat anterior Dîncu și de ce nu era conform politicii României:

„Războiul va mai continua și singura şansă a păcii poate să fie negocierea cu Rusia. Sigur, e vorba de o negociere complexă (…) Ţările lumii, NATO, Statele Unite să negocieze pentru Ucraina garanţii de securitate şi o pace cu Rusia. Singură Ucraina nu va putea să negocieze cu Rusia, deoarece clasa politică din Ucraina în momentul acesta nu poate să îşi permită, să-şi asume (…) pierderea de teritorii, o pierdere injustă până la urmă de teritorii. Ar fi o înfrângere prea mare pentru politică”, a declarat Vasile Dîncu, la Prima TV, pe 8 octombrie.

Câteva zile mai târziu, întrebat de jurnaliști despre această afirmație, Iohannis i-a transmis „să citească mai frecvent revista presei”.

„În acest război, Rusia atacă Ucraina. Ucrainenii plătesc preţul de sânge în acest război şi trebuie să acceptăm ideea, cu toții, că doar Ucraina va decide când și cum şi ce negociază. Această poziţie este poziţia noastră oficială, este poziţia oficială a Uniunii Europene şi probabil unii demnitari de la noi trebuie să citească mai frecvent revista presei să afle aceste poziţii”, a spus Klaus Iohannis, pe 11 octombrie.

Îți recomandăm și:

Cookies