Demararea procedurii de transformare în societate comercială a RADET și ELCEN, aprobată de CGMB

de:
27 apr. 2013
0 Afișari
Demararea procedurii de transformare în societate comercială a RADET și ELCEN, aprobată de CGMB

Prin demararea procedurii de transformare a noii entități în societate comercială – SACET s-a aprobat încheierea unui contract de consultanță cu International Finance Corporation, membru al Grupului Băncii Mondiale, pentru selectarea firmei care va fi partenerul Municipalității în SACET și va face investițiile necesare rentabilizării societății. De asemenea, Consiliul a aprobat demararea procedurilor de licitație pentru firma care va acorda consultanță juridică Primariei Capitalei pe acest subiect. Pentru modernizarea CET-urilor aflate la ELCEN sunt necesare investiții de 1,8 miliarde de euro, iar pentru modernizarea rețelei de distribuție a RADET sunt necesare 2 miliarde de euro.

Primarul general, Sorin Oprescu, a declarat că aceste decizii „conduc pașii către jumelarea” ELCEN și RADET. „ELECEN a început să-și parcurgă drumul ei. Ea este la Ministerul Economiei. Ministerul Economiei a propus AGA să se întrunească cu fiecare acționar – ENEL, ROMGAZ etc – iar noi în timpul ăsta pregătim pașii pentru a putea să avem la dispoziție consultanță tehnică, juridică pentru a vedea care din acțiuni revin noii societăți comerciale și să facem transformarea în societate comercială. Banca Mondială este plină de credibilitate și acționează în tot ce înseamnă spațiul european. Credibilitatea ei este mai presus de orice fel de comentariu”, a explicat Oprescu.

Potrivit edilului-șef, după fuziune pentru noua entitate ar exista mai multe posibilități, nu doar asocierea cu un investitor privat, iar Consiliul General va fi liber să decida cea mai buna soluție: accesarea unui credit de către Primărie pentru pentru modernizarea CET-urilor, fie bani europeni, ori delegarea de serviciu către o companie privată.

Oprescu a mai explicat că în ceea ce privește delegarea de serviciu către o companie privată nu presupune cedarea patrimoniului, ci este vorba despre delegarea de serviciu cu obligativitatea injecției sumei de un miliard, 1,2 miliarde de euro pentru modernizarea CET-urilor într-un timp foarte scurt și, în același timp, asigurarea de curent electric – 500 MW – pentru injectare în rețeaua națională.

Primarul general a declarat că, odată cu preluarea ELCEN, Municipalitatea va prelua și o datorie de 74 milioane de euro, un credit accesat de producătorul de energie pentru modernizarea CET-urilor.

Guvernul a aprobat, pe 27 martie, memorandumul privind fuziunea dintre Regia Autonoma de Distributie a Energiei Termice (RADET) si Electrocentrale Bucuresti (ELCEN). RADET-ul este in subordinea Primariei Capitalei, ELCEN-ul la Ministerul Economiei.

În urma comasării RADET cu ELCEN se stinge datoria de 1,3 miliarde lei pe care o are RADET-ul către ELCEN, iar banii restanți rămân la Primăria Capitalei și pot fi folosiți pentru investiții. Totodată, după această fuziune, Primăria Capitalei va putea vinde energia electrică produsa de cele trei CET-uri, iar banii se vor vira la bugetul local. „80% din productia CET-urilor este energie electrica. Va iesi la vanzare pe piata libera. Profitul unei societati este de circa 11% pe an. Este suficient un procent sa fie bonusul dat pentru termo ca sa nu mai plateasca nimeni caldura. Nu vorbesc prostii”, a declarat Oprescu.

Cookies