Delta Văcărești a ajuns în Reuters. Războiul ecologiștilor din București pentru a proteja viața sălbatică dintre blocuri, în presa internațională

21 iun. 2021
236 Afișari
Delta Văcărești a ajuns în Reuters. Războiul ecologiștilor din București pentru a proteja viața sălbatică dintre blocuri, în presa internațională
hol, casa, miclescu

Delta Văcărești a ajuns subiect de știri în Reuters. Războiul ecologiștilor din București pentru a proteja viața sălbatică dintre blocuri a fost reflectat cu mare fast în presa internațională.

Delta Văcărești, aflată la periferia capitalei României, în imediata apropiere a blocurilor comuniste și a vilelor suburbane, se întind suprafețe de zone umede (suprafețe acoperite de ape) și păduri pline de animale sălbatice pe care ecologiștii se străduiesc acum să le protejeze, scrie Reuters într-un material tradus de hotnews.

Flora și fauna din Delta Văcărești, catalogate

Ei au început să catalogheze păsările, mamiferele și plantele ca parte a unui proiect de doi ani, care, speră ei, să ducă la crearea unei rețele naționale de zone urbane de viață sălbatică care să poată proteja biodiversitatea și, de asemenea, să contribuie la combaterea schimbărilor climatice.

„Avem acest mozaic interesant de sute de specii de animale și plante care trăiesc alături de clădiri de apartamente, este incredibil”, a declarat biologul Vlad Cioflec, una dintre echipele care catalogează viața sălbatică.

Foarte devreme în majoritatea dimineților, Cioflec poate fi văzut trecând prin pajiștile cu iarbă înaltă și paturile de stuf din jurul lacurilor, în căutare de broaște țestoase, șerpi, vidre și bizami și păsări, inclusiv stârci și cormorani.

„Din punct de vedere al naturalistului, este deosebit să ai vidre în oraș, șerpi de apă, broaște țestoase care depun ouă pe cărările pe care oamenii merg. Era de neconceput acum 20-30 de ani că toate acestea vor trăi împreună. A-l vedea acum este unic, este dificil de a reda în cuvinte pentru un ecologist”, a spus el.

În apropiere, specialistul peisagist Bogdan Mihalache catalogează pomi fructiferi sălbatici, stejari și plante de mlaștină.

Vietățile, dezvoltate de la sine

Reuters scrie cum flora și fauna locală s-au dezvoltat de la sine după proasta administrare și neglijența administrativă, răspândindu-se adesea în zone în care marile proiecte de construcții s-au oprit brusc odată cu căderea comunismului în 1989.

Dar pentru a se dezvolta și prospera pe termen lung, viața sălbatică are nevoie de o protecție juridică mai puternică împotriva construcțiilor, a incendiilor și a aruncării gunoiului, spun ecologiștii, care își propun, de asemenea, să recruteze grupuri civice și specialiști în lobby.

„Avem șansa de a schimba legislația, deoarece ne aflăm într-un context interesant. Pandemia (de Covid) și carantina ne-au făcut pe toți să ne dorim mai multă natură în viața noastră”, a spus Dan Bărbulescu, managerul Parcului Natural Vacărești.

Cookies