GREEN CITY

Delta Bucureştiului zace sub gunoaie, deşi autorităţile au promis că va deveni arie protejată

În campania electorală, autorităţile au promis că vor ecologiza locul şi îl vor declara parc natural, dar până acum nu s-a întâmplat nimic. Locul este plin de gunoaie, iar oamenii strazii dau frecvent foc stufărişului. În unul dintre incendiile din acest an a ars de vie una dintre cele două vulpi care şi-au găsit adăpost aici – o curiozitate pentru biologi – şi zeci de păsări. De asemenea, şi braconierii decimează unele păsări rare pentru a le vinde în piaţă, scrie HotNews.ro.

După ce, în 1986 Ceauşescu a demolat închisoarea Văcăreşti, construite pe terenul fostei mănăstiri Văcăreşti, a început să construiască acolo cel mai mare complex sportiv olimpic din Sud Estul Europei. „Ceauşescu a expropriat pe toată lumea de acolo. A făcut digul şi a săpat cuva lacului olimpic. Aprovizionarea lacului ar fi urmat să se facă din Argeş, de la Lacul Mihăileşti, fiindca Dambovita avea debit prea mic şi era sub nivelul viitorului Lac Văcăreşti. A făcut şi un canal urias, prin care poate trece camionul, între cele două puncte. Trebuia să mai umple lacul. La sala polivalentă, pe care a început să o ridice în locul fostei mănăstiri Văcăreşti, s-a terminat subsolul, parterul şi primul etaj”, a spus Dan Trifu, vicepreşedintele fundaţiei Ecocivica, un ONG implicat în salvarea „Deltei Bucureştiului”.

După revoluţie, lucrarea a rămas în paragină, iar pe locul fostei săli polivalente se află acum un mall. Proprietarii au început să revendice terenurile de pe fundul lacului, iar o parte au şi obţinut hotărâri definitive şi irevocabile, iar ceilalţi încă încearcă să obţină pământul în instanţă sau să primească un raspuns de la Ministerul Mediului.

Citeşte şi: Delta dintre blocuri se va transforma în „zonă de agrement eco-turistică” a Bucureştiului

Deşi balta din Văcăreşti este revendicată de mulţi oameni, nimeni nu s-a ocupat să o îngrijească. Apa a pus stăpânire pe zona, iar animalele şi oamenii fără adăpost s-au refugiat acolo, feriţi de ochii lumii şi de agitaţia din oraş.

În vreme ce multe state investesc masiv în asemenea zone, care atrag apoi milioane de vizitatori, autorităţile de la Bucureşti nu au luat nicio măsură până acum. „Doamna Rovana Plumb a promis ca zona va deveni arie protejată, însă nu s-a întâmplat nimic. Problema este că poţi să-l declari arie protejată şi de utilitate publică, dar trebuie să îi expropriezi pe cei care au teren acolo. Noi am făcut un calcul şi ar fi vorba cam de 200 de milioane de euro pentru exproprierea celor 200 ha. Mai ales acum, în perioada de criză, terenul nu poate costa mai mult de 100 de euro/mp – ţinând cont că nu are utilităţi. Aceşti bani ar putea fi luaţi din fonduri europene sau s-ar putea da o Hotărâre de Guvern prin care să li se plătească în rate aceste sume proprietarilor”, a declarat Dan Trifu, vicepresedinte Ecocivica.

Deşi reprezentanţii socieăţii civile au întocmit un studiu detaliat pentru balta Văcăreştiului, el zace în sertarele Academiei Române. Mai mult, Asociaţia Salvaţi Dunărea şi Delta, împreună cu Coaliţia de Mediu, au oferit ministerului de resort asistenţă juridică gratuită pentru rezolvarea situaţiei juridice a terenului, dar nici aici nu au avut succes. „Delta Bureştiului sau balta Văcăreştilor se află în acelaşi stadiu în care era anul trecut din punct de vedere administrativ… După părerea mea este o chestiune de voinţă politică. Dacă tu crezi că acest eventual Parc Natural Intraurban – cu peste 90 de specii de păsări în el – ar fi cel mai vizitat loc al Bucureştiului – şi eu cred cu tărie acest lucru – atunci te implici cu forta să-l realizezi…din păcate, de la doamna ministru Plumb ai impresia că în afară de Programul Rabla nu există altceva mai important în materie de mediu. Nu am ştiinţa ca ministerul să fi întreprins ceva în afară de vorbe, şi nu pot să spun că nu m-am interesat personal, atât eu, cât şi cei de la National Geografic despre mersul lucrurilor… Cât despre promisiunile în materie de Mediu ale doamnei ministru…sincer să fiu, nu cred că promisiunile de persuadare electorală au legătură cu realitatea, ci cu ajunsul la putere”, a declarat şi Liviu Mihaiu pentru HotNews.ro.

Ministrul Mediului, Rovana Plumb promitea, pe 5 iunie 2012, că Lacul Văcăreşti va fi transformat în arie protejată, după ce aici au fost identificate peste 90 de specii de păsări rare, precizând că peste câţiva ani zona ar putea deveni loc de agrement, unde bucureştenii să poată găsi o oază de aer curat. Şi primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a promis că în această zonă se va amenaja un lac.


Recomandarile noastre


Parteneri

Back to top button