Degeaba bei vin în București, dacă nu știi ce bei. Cum poți să obții o diplomă de expert in vin, recunoscută în 70 de țări, ceva WOW pentru HoReCa

08 feb. 2021
314 Afișari
Degeaba bei vin în București, dacă nu știi ce bei. Cum poți să obții o diplomă de expert in vin, recunoscută în 70 de țări, ceva WOW pentru HoReCa

Nimic nu se poate fără puțină carte și nu ai cum să devii băutor profesionist fără acreditarea WSET (The Wine&Spirit Education Trust). În acest sfârșit de săptămână am urmat cursurile acestei școli de vin, s-au ținut la hotelul Novotel din București. Amețitoare experiență, vreau să vă spun tot. Am învățat despre stilurile și tipurile de vin, despre soiuri, cum să depozitezi și să servești vinul, cum se face un pairing de succes, cum să descrii un vin pe baza principiilor de degustare WSET. Șapte ore de predare și degustare, cu test grilă de 30 de întrebări atestat de Ofqual, treabă foarte serioasă. Mai jos, întreagă poveste.

Știam câte ceva despre vin, dar nu totul, oricum despre vin nu poți să știi niciodată totul. Pentru că vinul are memorie și viață. Se transformă de la an la an, de la anotimp la anotimp, de la om la om. Cu toate informatiile și experiența mea de copilă a lu’ Bachus, mi-am propus să îmi structurez cunoștințele, să învăț mai mult, și, mai ales, să simt mai mult. Să simt vinul, să simt viața. Așa că m-am prezentat la primul nivel WSET ca să obțin patalamaua englezească, să se mândrească prietenii mei cu mine când bem vin portughez, să-mi spună ”doamna invatătoare de vin”.

sala, novotel, degustare, de vin
Elevi WSET la scoală. Cursuri pentru spiritualizarea si emanciparea obiceiului de a bea vin.

Cu acreditarea WSET poți să începi o carieră în domeniul vinului; este diploma cea mai căutată de cei din HoReCA

The Wine& Spirit Education Trust ( WSET) este cea mai importantă acreditare din întreagă lume pentru studii în domeniul vinului, spirtoaselor și sake-ului. De 50 de ani este cea mai căutată diplomă din industrie, iar cursurile sunt gândite să educe și să rafineze lucrătorii din HoReCa, dar sunt urmate și de pasionații de vin, de cei care fac din degustare o bucurie, un eveniment, un Crăciun. Are 4 nivele progresive de acreditare susținute de școli acreditate în peste 70 de țări. Primul nivel costă 990 de lei, al doilea 2690, celelalte nimic. Romanian Wine Academy este o școală de vin unde vii și înveți cu traineri acreditați WSET, dai examene, iei o diplomă și poți să începi o carieră în domeniul vinului. De fapt, e mai mult un stil de viață.

vin, degustare
In vino veritas.

Vinul este un produs cultural, îl poți citi ca pe carte, îl poți decripta numai dacă ai cunoștințe”

Mi-am făcut prieteni la școală, am vorbit cu ei. Oana Drăgulinescu este specialist PR și o fată foarte wine enthusiast. Ea a ajuns deja la level 2 la școală, așa că o privesc ca pe o soră mai mare și mai pricepută.

oana, dragulinescu,portret
Oana Drăgulinescu, cea mai wine enthusiast fată, a ajuns la level 2 WSET.

B365: Ce loc ocupă vinul în viața ta?

Pentru mine vinul este, în primul rând, un produs cultural. Cred că îl poți decripta în funcție de cunoștințele tale, ca pe o carte. Așa cum, în funcție de cunoștințele tale culturale, poți înțelege o carte la un alt nivel, așa se întâmplă și cu vinul, cu cât știi mai mult despre vin, îl poți înțelege și aprecia la un alt nivel de profunzime.

In Bucuresti a inceput să crească această categorie a consumatorului avizat”

B365: Bucureștiul are o cultură a vinului? Apar tot felul de circiumioare specializate în vinuri bune.

Deocamdată nu știu dacă suntem la un nivel extraordinar de cultură a vinului în România, deși avem o istorie de mai bine de 3000 de ani, adică suntem printre primele popoare cultivatoare de vită de vie. Este o cultură pe care am pierdut-o în timpul comunismului, așa cum am pierdut multe lucruri, dar cred și văd că a început să crească această categorie a consumatorului avizat. Sunt tineri din București care înțeleg prin vin, nu o băutură alcoolică pe care să o pună lângă niște mâncare oarecare, ci, realmente, o poveste și o filosofie care pot întregi și amplifica o experiență gastronomică”, imi spune Oana.

Vita de vie crește în suferință, de aceea, experiența de a bea vin trebuie să vină din cunoaștere”

Cred că dacă înțelegi ce înseamnă vita de vie, că este o plantă care crește din suferință, că dacă este udată prea mult, sau dacă are prea mult soare, sau dacă are prea multe condiții bune, ea nu produce struguri de calitate, cred că atunci, poți înțelege că în spatele unui vin este, întotdeauna, o poveste fascinantă, probabil povestea producătorului. Iată producătorii din Spania, Italia sau Franța care fac același lucru, de generatii. Uite entuziastii din România care încep să investească serios in producerea vinului și nu este o investiție pe care ți-o poți recupera într-un an, ci este o investiție pe care trebuie să o gândești pe minimum zece ani. Vita de vie începe să producă bine după cinci ani, și atunci până reușeșți să calibrezi soiul, terroirul, maniera în care alegi să vinifici, cupajele, toate lucrurile astea fac din producția de vin o chestiune extrem de complicată. Si, atunci, experiența de a bea vin, nu poate fi o experiență atât de simplă, trebuie să fie o experiență care vine din cunoaștere”, îmi spune Oana si vorbeste cu pasiune.

Informează-te, încearcă experiențe noi, învață, alege, gustă și bea”

Există tot mai multe surse autohtone de informare, există această platforma senzațională realizată de Marinela Ardelean, un specialist internațional în vinuri, care și-a pus zece ani de muncă pe o platformă cu peste o mie de note de degustare, în care orice utilizator poate întra și poate, la un simplu click distanță să afle în câte variante de îmbuteliere există soiul lui preferat, la ce preț poate găsi un vin de peste 90 de puncte Parker, în ce situație ar fi mai bine să bea un anumit tip de vin, cu ce mâncare poate asorta. Uite că există variante digitalizate de informatie, există în restaurantele cu ștaif din Bucuresti din ce în ce mai mulți specialisti care să-ți recomande ce trebuie, dar uite că există și varianta asta de autoeducare, cum sunt cursurile acestea, oameni care aleg să meargă și să învețe structura și maniera corectă în care să abordezi, să bei și să alegi un vin”, îmi mărturisește Oana cu si mai multă pasiune.

Interviu în exclusivitate pentru B365 cu o somitate în domeniul vinului, Diana Pavelescu, wine ambassador

Diana Pavelescu este Secretar General al ADAR (Asociația Degustătorilor Autorizați din România) și membră în jurii internaționale la cele mai importante concursuri de vin din lume: Asia Wine Trophy, Berliner Wien Trophy, Concour Mondial du Bruxelles. Este una dintre cele mai apreciate personalități din domeniu.

 

DIANA, PAVELESCU
Diana Pavelescu, o somitate in domeniul vinului.

B365: Ca să faci alegeri bune atunci când cumperi vin trebuie să te pricepi? Ca să bei vin bun trebuie să ai știință multă?

Până la urmă, un vin bun este relativ, pentru că depinde de gustul fiecăruia, și fiecăruia ne place alt vin. Ideea este să găsești un raport bun calitate-preț, este adevărat că găsești vinuri foarte bune la un preț mai scăzut, și că printre cele foarte scumpe nu sunt toate și foarte bune. Până la urmă pentru asta faci cursul ca să înveți cât mai mult. Să deguști, să cauți, să fii curios să descoperi această lume, nu să rămâi blocat dacă te-ai întîlnit cu un vin și ți-a plăcut, să rămâi blocat în acel vin și să-l bei doar pe acela. Asta este o provocare, chiar dacă ți-a plăcut un vin într-un an, nu știi niciodată ce surprize îți aduce anul următor, cu acelasi vin.

B365: Aveți un vin de neuitat? Care este vinul pe care nu-l puteți uita?

Da, îmi amintesc locul, persoana și vinul. Iar vinul a făcut parte din acel ansamblu, pentru că întotdeauna ne aducem aminte de un vin și memoria noastră funcționează în asociere cu ceva trăit de noi, asta creează până la urmă și plăcerea. Da, îmi aduc aminte de un Sauvignon Blanc la Veneția, de la Cloudy Bay din Noua Zeelandă. Acela a fost un vin de neuitat.

B365: Îmi place că memoria vinului se întâlnește cu memoria noastră. Viața frumoasă este legată de vinuri bune. Îmi place că vinul este singurul aliment care se transformă, are viață.

Vinul este o ființă vie, până la urmă, și aș zice că este singurul aliment cu memorie, vinul duce cu el tot ce-a luat din pământ, tot terroir-ul, tot anul respectiv, cu soare, cu ploi, oricum ar fi fost anul îl simțim în gustul vinului. Plus că niciun alt produs alimentar nu ne oferă atâtea informații pe etichetă precum vinul. Informatii despre locul de unde vine și anul de producție. Și, da, vinul este un produs de clasă și ne face să atingem un nivel superior, până la urmă vinul este cel care ne făcea legătura cu Zeii.

B365: Care a fost cel mai scump vin pe care l-ați băut? Știu că există vinuri obscen de scumpe, o sticlă de Opus Dei ajunge să coste și 10.000 de dolari și există oameni care plătesc acest pret. De ce? Este vorba de snobism, e vorba de prestigiu, e vorba despre oameni care au atât de mulți bani, încât nici nu mai contează?

sticla, vin

Partea asta de vinuri scumpe a venit pentru că a existat cerere și s-au creat niște branduri. Opus Dei este un exemplu, dar sunt și toate Chateau-urile din Bordeaux, Chateau Margaux, Chateau Troplong Mondot, Chateau Lafite Rothscild care, într-adevăr, sunt vinuri de top. Și, da, îți provoacă ceva când le bei. E o emoție, e o bucurie, este wow, am băut un Chateau Margot! Este un eveniment în jurul acestui vin, și na, de ce nu, merităm și vinuri de top”, ne-a spus Diana Pavelescu.

Cele mai scumpe vinuri din lume ajung să coste multe mii de euro

Am studiat puțIn prețurile de pe site-urile de vinuri romanesti, și, de pildă, un Chateau Trolong Mondot Saint-Emilion Grand Cru Classe sare de 1610 lei, 3200 un Lafite Rothschild, iar un Haute Brion costă 2500 de lei. Ca să nu fac acest articol prea mare, vă mai pregătesc unul, pentru că mi-am făcut foarte, foarte mulți prieteni la școală, așa cum v-am spus. Veți cunoaște un tânăr care a lucrat pe un vas de croazieră și acum este manager la trei restaurante din Brașov și Sibiu, foarte preocupat de vinuri, un tânăr care vrea că angajații lui să știe să servească vinul ca la carte, cum am învățat noi la școală.

Va spunem și povestea Mademoisellei Nicolle Margot Birta, o fată care a devenit antropolog al gustului, cu diplomă la una dintre cele mai mari universități din Franța, o tânără care studiază filosofia gustului și este îndrăgostită de Paris și de București. B365 va invită în lumea vinului de top, un serial despre good living în orașul nostru. Îi veți cunoaște pe cei mai buni somelieri din București, veți afla cum este să faci o degustare în orb și cum poate vinul să-ți aducă prieteni, emoție, inspiratie, o stare bună și fericire din plin. Pe curind si va urma.

Cookies