Mai multe cartiere din București pe unde vor trece în viitor liniile de metrou ale magistralelor M4 și M5 prezintă deformări, conform unui studiu din satelit realizat de către Sixense România. Datele colectate arată că deformările sunt de până la +15mm în ultimul an.
Sixense România, o companie specializată în soluții de monitorizare a comportării construcțiilor în timp, a descoperit că în București există mai multe zone de risc, unde există deformări considerabile. Mai precis, ariile unde au fost constate probleme sunt cele ce urmează să fie sub-traversate de liniile de metrou aflate în dezvoltare, M5 și M4.
În urma studiului realizat din satelit au fost constatate deformări de până la +15 mm în ultimul an.
Conform informațiilor transmise, studiul a fost realizat prin măsurarea a mai bine de 2,6 milioane de puncte, vizând în mod special cartierele din proximitatea viitoarelor guri de metrou din București. Mai precis, este vorba despre:
De asemenea, a fost vizată și zona Piața Unirii, fiind în primul rând locul unde mai multe magistrale de metrou de întâlnesc, și în al doilea rând o zonă unde este nevoie de efectuarea unor lucrări de punere în siguranță.
Și în centrul orașului studiul a arătat deformări diferențiale.
Prin urmare, studiul arată că zone importante din apropierea sau de la intersecția viitoarelor magistrale M5 și M4 prezintă deformări semnificative.
Mai precis, este vorba despre cartiere precum:
Mariana Garștea, Director General Sixense, a declarat:
Ne-am propus realizarea studiului curent pentru a evidenția importanța acestui instrument de analiză, esențial în dezvoltarea infrastructurii urbane subterane. Studiul satelitar indică zone sensibile ce necesită monitorizare atentă atât în timpul execuției lucrărilor, cât și ulterior, în faza de exploatare, pentru a garanta că noile dezvoltări nu pun în pericol mediul construit din proximitate și, bineînțeles, pentru a preveni orice incidente sau accidente care ar putea afecta zona de influență.
În comunicatul transmis, Sixense România a transmis că pentru realizarea acestui studiu au fost măsurate 2,681,778 puncte și captate imagini prin intermediul satelitului COSMO-SkyMed. Acestea au fost obținute în perioada aprilie 2023 – octombrie 2024.
Tehnologia presupune utilizarea imaginilor InSar (Interferometric Synthetic Aperture Radar), captate de COSMO-SkyMed, un satelit ce orbitează în jurul Pământului și care colectează date despre valoarea deformărilor acumulate în timp.
Imaginile procurate sunt apoi procesate prin intermediul Atlas, soluție dezvoltată de către Sixense Group, studiul fiind disponibil prin platforma Beyond Monitoring.
Acest gen de studii sunt importante atunci când vine vorba despre proiecte majore de infrastructură rutieră și feroviară, ajutând la găsirea zonelor vulnerabile. Prin intermediul lor, poate fi evitat riscul de producere a accidentelor precum surpările sau alunecările de teren.
Sursă foto: Dremstime.com