ARHIVA B365

Deficitul bugetului de asigurări la un nivel record de 20 de miliarde de lei anul viitor

Guvernul va trebui să găsească o soluţie pentru acoperirea deficitului în creştere la fondul de pensii de anul viitor, după ce anul trecut acesta a ajuns la valoarea de peste 12 miliarde de lei, iar schimbări semnificative în structura salariaţilor şi a pensionarilor care să îmbunătăţească situaţia nu au existat, scrie Ziarul Financiar.

Specialiştii spun că există trei factori care vor influenţa stabilirea bugetului de asi­gurări sociale pentru anul viitor: reducerea CAS cu 5 puncte la angajator aplicată încă din toamna acestui an, majorarea automată a pensiilor ca urmare a indexării acestora cu va­loarea inflaţiei şi a creşterii economice (pre­văzută în legea pensiilor), dar şi creş­terea nivelului de contribuţii la pilonul II de pensii (de la 4,5% din salariul angajatului la 5%).

Cu toate acestea, Casa de Pensii nu are estimări privind bugetul de pensii pentru anul viitor, iar guvernul Ponta nu a transmis încă Parlamentului proiectul bugetului de stat pentru 2015, deşi acest lucru trebuie să se întâmple în fiecare an, până pe 15 noiem­brie, conform legii.

„Proiecţia bugetară (a bugetului de pensii – n.red.) pentru 2015 se face la Finanţe, la Prognoză, la Ministerul Muncii. Noi realizăm doar partea de execuţie a acestuia”, a răspuns Angelica Mihail, pur­tă­torul de cuvânt al Casei Naţionale de Pensii Publice din România, întrebată de prog­nozele principalilor indicatori ai bugetului de pensii pentru anul viitor.

În 2013, statul a cheltuit peste 50 de miliarde de lei pentru plata pensiilor celor 5,2 milioane de pensionari din sistem. Deoarece din contribuţiile celor 4,8 mi­lioane de angajaţi-contribuabili nu reuşesc să se strângă la fondul de pensii suficient de mulţi bani pentru plata pensiilor, din 2007 încoace bugetul Casei de Pensii este pe deficit, anul trecut ajungând la 12 mld. lei, fiind acoperit din subvenţii.


Recomandarile noastre

Parteneri

Back to top button