Deficit de medici ambulanțieri și mașini vechi. Cu ce probleme se confruntă Serviciul de Ambulanță București-Ilfov

30 iul. 2022
419 Afișari
Deficit de medici ambulanțieri și mașini vechi. Cu ce probleme se confruntă Serviciul de Ambulanță București-Ilfov
Deficit de medici ambulanțieri și mașini vechi. Cu ce probleme se confruntă Serviciul de Ambulanță București-Ilfov. Sursa foto: Facebook

Serviciul de Ambulanță București-Ilfov are lipsuri grave, potrivit managerului Alice Grasu, care a declarat că serviciul se confruntă cu două mari probleme: un deficit personal alarmant, de aproape 50 la sută și un parc auto de ambulanțe învechit, cu mai mult de jumătate de mașini care „îndeplinesc condiții de casare”.

Managerul Serviciului de Ambulanță București-Ilfov, Alice Grasu, a declarat în cadrul unui eveniment organizat la Iași cu ocazia Zilei Naționale a Ambulanței faptul că serviciul de ambulanță care deservește Capitala se confruntă cu mai multe probleme care îngreunează intervențiile, intervenții care nu sunt deloc puține – media zilnică pentru anul 2021 a fost de 10.695 la nivel național. Vârful de intervenții zilnice pentru București-Ilfov a fost atins în data de 13 octombrie, când au fost efectuate 6.254 de intervenții, majoritatea pe fondul pandemiei de COVID-19, conform News.ro.

Serviciul de Ambulanță București-Ilfov are nevoie de angajați. „Domnilor, medicină fără medici nu se poate”

Managerul SABIF a subliniat faptul că serviciul duce lipsa angajaților, fiind înregistrat în acest moment un deficit de 55,5% în ceea ce privește medicii din sistemul public de ambulanță.

„Intervenţiile au fost realizate cu un personal format din 12.733 de persoane, faţă de un număr total de 22.780 de posturi care se cuvin legal, conform normativului aprobat prin ordinul Ministrului Sănătăţii. În concluzie, Ambulanţei Publice din România i-au fost alocate, în total, cu peste 9.700 de posturi mai puţin faţă de normativ, rezultând un deficit de personal pe total ţară de 43,34 la sută a Serviciului Public de Ambulanţă. Trebuie subliniat în mod deosebit deficitul de 55,5% privind medicii din sistemul public de ambulanţă. Domnilor, medicină fără medici nu se poate”, a declarat Alice Grasu.

Situația este dificilă și la capitolul ambulanțelor

Ambulanțele folosite de medici sunt de asemenea învechite într-o proporție de peste 50%. Mai mult, fiecare dintre cele 2.358 de ambulanțe funcționale din parcul auto al SABIF a efectuat în medie 1.498 de intervenții anul trecut, adică aproape cinci în fiecare zi.

„Lucrăm cu un parc de ambulanţe învechit. Mai mult de jumătate îndeplinesc condiţii de casare, fapt care necesită cheltuieli importante pentru menţinerea acestora în stare de funcţionare. Şi acum, la această aniversare, fiecare îşi pune o dorinţă. Eu îmi doresc pentru dumneavoastră toţi, pentru noi toţi, ca serviciile de ambulanţă să aibă personal suficient numeric, raportat la cerinţele populaţiei, bine pregătit, disciplinat, altruist, empatic, într-un cuvânt oameni adevăraţi cărora le pasă de semenii lor aflaţi în suferinţă, şi nu în ultimul rând, dotare corespunzătoare cu ambulanţe noi şi performante care să nu necesite costuri mari pentru reparaţia lor şi centre de pregătire pentru personalul din serviciile de ambulanţă, măcar câte unul pe regiune, la nivel naţional”, a mai declarat Alice Grasu.

Cookies