Declasarea unui monument istoric poate fi propusă doar de Comisia Națională a Monumentelor Istorice

de:
28 ian. 2016
28 Afișari
Declasarea unui monument istoric poate fi propusă doar de Comisia Națională a Monumentelor Istorice

Comisia Naţională a Monumentelor Istorice, for ştiinţific de specialitate, va avea rol decisiv în privinţa declasării, respectiv a neclasării unui monument istoric, stabileşte o ordonanţă adoptată de Guvern care modifică Legea 422/2001 privind protejarea monumentelor istorice, conform mediafax.ro.

Ministrul Culturii poate emite ordinul de declasare a unui monument istoric sau poate decide neclasarea lui în această categorie doar în condiţiile în care Comisia Naţională a Monumentelor Istorice a propus declasarea, respectiv neclasarea.

Ministrul Culturii poate solicita motivat acestei Comisii reexaminarea propunerilor formulate în aceste cazuri. Guvernul a modificat în acest sens, printr-o Ordonanţă, Legea 422/2001 privind protejarea monumentelor istorice. Relaţia dintre comisiile zonale şi direcţiile pentru cultură din teritoriu va fi una similară cu aceea dintre Comisia Naţională a Monumentelor Istorice şi Minister.

„Modificarea se impune pentru că avem decizii ale acestor foruri de până acum care nu au fost luate în seamă, a slăbit capacitatea lor de a impune aceste decizii, şi în consecinţă avizul lor a fost considerat mai de grabă consultativ. În contextul unei presiuni imobiliare foarte mari şi al elementelor legate de dezvoltarea pieţei imobiliare acest aviz a ajuns o formalitate şi Guvernul doreşte s întărească rolul acestor comisii”, a spus purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Suciu.

Cookies