Rectorul Universităţii din Bucureşti, Marian Preda, a arătat, în cadrul unei emisiuni, duminică, 08 noiembrie, că, în învăţământul superior din România, s-a ajuns la situaţia în care oricine ia bacalaureatul cu media minimă intră la facultate, în contextul în care „unii iau bacalaureatul fiind semianalfabeţi funcţional.”
Rectorul mai consideră că unele universităţi regionale ar trebui să aibă rol de pregătire profesională a unor cadre medii, iar altele să devină filiale ale marilor instituţii de învăţământ superior.
Marian Preda a declarat, în cadrul emisiunii difuzată de Digi24: „Îmi pare rău să spun asta, dar imaginaţi-vă 1989. Şi au fost fabricile de diplome din învăţământul privat. Dar prin creşterea exagerată a numărului de locuri la facultate – nu mă refer doar la cele de la buget, şi cele cu taxă – în comparaţie cu generaţiile din ce în ce mai mici din care mai şi pleacă în străinătate, unii, la studii, deci pe acest fond a fost admis la facultate oricine ia media 6 la bacalaureat şi ia bacalaureatul, pentru că cu 6 poţi să treci bacalaureatul. Şi atunci, orice astfel de persoană intră la facultate. Şi, sigur că unii iau bacalaureatul fiind semianalfabeţi funcţional, ei nu sunt tocmai ok.”
Rectorul Universității din București este de părere că: „Ar trebui să fie transformate unele universităţi regionale în universităţi care să pregătească mai degrabă la un nivel care și înainte era asigurat de şcolile postliceale sau şcoli de subingineri, pentru piaţa muncii locală sau regională, mă refer la regiune de dezvoltare a României. Şi să rămână ceva mai puţine universităţi. Unele universităţi regionale ar putea fi filiale ale universităţilor centrale şi, încet-încet, să fie o finanţare pe student mai mare şi un număr de studenţi finanţaţi de la buget, ceva mai mic în aceeaşi anvelopă de finanţare, astfel încât să avem un învăţământ ceva mai focalizat, pe calitate, iar ceilalţi, care nu au locuri de la buget, să plătească parţial sau total dacă vor să înveţe.”
Preda a arătat că sunt universităţi private, sau chiar de stat, care percep taxe anuale de şcolarizare de 2000 de lei, cât percep unele şcoli sau grădiniţe private pentru o lună de şcolarizare, „și atunci, ceea ce primeşti tu are acea valoare mică.”