Declarația lui Crin Antonescu dată la Securitate, precizarea CNSAS și reacția candidatului: Nu am fost niciodată, sub nicio formă, colaborator

15 apr. 2025
356 afișări
Declarația lui Crin Antonescu dată la Securitate, precizarea CNSAS și reacția candidatului: Nu am fost niciodată, sub nicio formă, colaborator
Declarația lui Crin Antonescu dată la Securitate, precizarea CNSAS și reacția candidatului: Nu am fost niciodată, sub nicio formă, colaborator | Inquam Photos / Fotoreporter.Ro

Cercetătorii Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS) au descoperit că Crin Antonescu, candidatul coaliției PSD-PNL-UDMR la alegerile prezidențiale, a dat o declarație la Securitate, în 1988, despre un coleg profesor de la Școala din Niculițel, județul Tulcea, declarație semnată cu numele său, nu cu nume conspirativ.

Potrivit G4Media, CNSAS susține că Crin Antonescu nu a fost colaborator sau informator al Securității.

UPDATE, ora 18:16: Crin Antonescu susține o conferință de presă. Acesta a declarat că nu a avut nicio relație cu Securitatea decât în calitate de urmărit.

Nu am fost niciodată, sub nicio formă, colaborator al Securității.

Știre inițială.

CNSAS: Crin Antonescu a dat o declarație la Securitate în 1988 despre un coleg profesor

Numele lui Crin Antonescu a fost descoperit într-un dosar de urmărire care viza un profesor din Niculițel, indicat cu inițialele C. Ș.

În cadrul cercetarii informative inițiate de Securitate asupra domnului C.Ș., precum si a anturajului acestuia, titularul adeverinței (Crin Antonescu – n.red.), profesor de istorie la Școala generală Niculițel și prieten apropiat cu C.Ș., a fost convocat de organele de Securitate și a dat o declarație, datată 13.01.1988, olografă, semnata cu numele real, se spune în adeverința elaborată de CNSAS.

Consiliul a decis că situația intră sub incidența prevederii din OUG 24/2008 care stipulează că „persoana care a furnizat informații cuprinse în declarații, procese-verbale de interogatoriu sau de confruntare, date în timpul anchetei și procesului, în stare de libertate, de reținere ori de arest, pentru motive politice privind cauza pentru care a fost fie cercetată, fie judecată și condamnată, nu este considerata colaborator al Securității.”

Având în vedere faptul că nota de constatare nr. DI/I/355 din data de 31.03.2025 nu consemnează existența altor documente sau informații privind relația cu organele de Securitate, în cazul domnului ANTONESCU George Crin Laurentiu nu se poate reține calitatea de colaborator al Securității, în sensul legii. Totodata, potrivit notei de constatare nr, DI/I/355 din data de 31.03.2025, în urma verificărilor întreprinse până la data de 31.03.2025 nu au rezultat documente sau informatii privind apartenenta la structurile fostului Minister de Interne, in calitate de ofiter sau subofiter de Securitate sau Militie, astfel incat in cazul domnului ANTONESCU George Crin Laurentiu nu se poate retine calitatea de lucrator al Securitatii, in sensul legii.

CNSAS a restricționat accesul la nota de constatare care a stat la baza emiterii adeverinței, arătând că doar Crin Antonescu o poate consulta, G4Media notând că acest aspect este o premieră.

Totodată, în adeverința eliberată lui Crin Antonescu, CNSAS nu transcrie nimic din declarația dată de acesta la Securitate în dosarul colegului său profesor.

Întregul articol, AICI.

Te-ar mai putea interesa și: 

Cookies