Decizie istorică la Curtea Constituţională. Zeci de criminali ar putea scăpa nepedepsiţi

de:
14 oct. 2013
0 afișări
Decizie istorică la Curtea Constituţională. Zeci de criminali ar putea scăpa nepedepsiţi

Tensiune maximă în aşteptarea verdictului Curţii Constituţionale a României (CCR) în speţa Nicolae Trebuian, după ce preşedintele Institutului pentru Investigarea Crimelor Comunismului (IICCMER), Andrei Muraru, a avertizat cu privire la blocajul care s-ar putea produce. Admiterea excepţiei de neconstituţionalitate a articolului 125 din Codul Penal, respectiv a Legii 27/2012, ar putea determina închiderea, pentru totdeauna, a dureroaselor dosare cu morţi şi răniţi ai Revoluţiei, ai Mineriadelor şi chiar cazurile celor 33 de torţionari comunişti descoperiţi de (IICCMER), a avertizat Muraru.

Legea 27/2012 a rezolvat într-o manieră modernă şi conformă cu evoluţia realităţii sociale şi istorice, una dintre cele mai importante cauze de înlăturare a răspunderii penale şi a executării pedepsei: prescripţia. Au fost declarate ca fiind imprescriptibile infracţiunile de omor – aşa cum este şi în Germania, Marea Britanie, Austria, Finlanda, Irlanda, Danemarca, Olanda, Italia, Estonia, Malta sau Cipru, Statele Unite ale Americii, Canada sau Japonia. Imprescriptibilitatea este prevăzută şi pentru infracţiunile de omor şi cele intenţionate urmate de moartea victimei pentru care nu s-a împlinit termenul de prescripţie la data intrării în vigoare a reglementărilor propuse, scrie evz.ro.

Declararea neconstituţionalităţii acestei legi ar putea scoate în afara răspunderii penale şi pe cei acuzati de genocid, cum sunt torţionarii Alexandru Vişinescu şi Ioan Iosif Ficior. Şi asta pentru că prin legea respectivă pentru infracţiunea de genocid s-a prevăzut să nu intervină prescripţia indiferent de „data la care faptele au fost comise”.

CCR dezbate mâine, 15 octombrie, cazul Trebuian – care, pentru a scăpa de pedeapsa de 6 ani de închisoare pentru vătămare corporală deosebit de gravă – invocă, de fapt, prescripţia executării pedepsei. 

Cookies