ARHIVA B365

Decizie în Comisia de statut: Valeriu Zgonea poate fi REVOCAT de la şefia Camerei

UPDATE Comisia de Regulament a Camerei Deputaţilor a aprobat propunerea PSD de modificare a unui articol, astfel încât grupul social-democrat să poată începe demersurile de revocare a preşedintelui Camerei Deputaţilor. Este vorba despre articolul care prevede că şeful Camerei poate fi schimbat doar de grupul din care face parte. În urma modificării, care va trebui votată în plen, revocarea poate fi cerută de grupul parlamentar care l-a propus pentru funcţie. Reprezentanţii Opoziţiei din Comisia pentru Regulament s-au opus modificării.

______________________________________________________________________________

„Am fost șase din opt membri ai comisiei. S-a votat cu cinci la unu ceea ce se discutase în ședința de marțea trecută (10 mai — n.r.). Nu e loc de interpretare, articolul 32 alin. 3 spune clar că, acolo unde își pierde sprijinul politic, un deputat sau un senator își pierde postul care l-a obținut prin acest sprijin politic”, a declarat președintele Comisiei pentru statut, Bogdan Niculescu-Duvăz, scrie Agerpres.

Potrivit acestuia, punctul de vedere al comisiei va fi transmis Birourilor permanente reunite, care vor constata dacă s-a respectat articolul 32 din statutul deputaților și senatorilor.

Deputatul PNL Mircea Toader, secretar al Comisiei parlamentare pentru statut, a votat împotriva revocării lui Valeriu Zgonea de la șefia Camerei Deputaților, argumentând că soarta unui parlamentar poate fi decisă de grupul din care acesta face parte.

„Eu mi-am exprimat poziția și rândul trecut. Consider că prevederea din lege nu este explicită și, așa cum scrie acolo, retragerea sprijinului politic este o sancțiune premergătoare eventual excluderii. Când scrii retragerea sprijinului politic nu înseamnă automat că îți pierzi funcția, de multe ori schimbările care se produc cu diferiți președinți de comisii sau alte funcții se fac la cererea unui grup. Nu spune acolo că e o sancțiune. Grupul hotărăște, este una, și alta este retragerea sprijinului politic. În momentul când cineva — iau cazul particular al lui Zgonea — este exclus, deci nu mai este membru al acelui grup, în momentul ăla alt grup unde se afiliază el sau este independent să hotărască dacă propun sau nu altceva”, a declarat Toader, la finalul unei ședințe a Comisiei de statut.

El a menționat că a dorit să verifice solicitarea în acest sens din partea Birourilor permanente reunite, inclusiv dacă este una reală.

„Am semnalat secretarului general că în ședința comună din 10 mai s-a solicitat un punct de vedere. Punctul de vedere al PNL-ului este acesta. (…) Săptămâna trecută a fost o întâlnire, fiecare și-a spus punctul de vedere. Eu am spus ‘nu’, am și solicitat acolo în mod expres că vreau să treacă în procesul-verbal și poziția mea foarte clară”, a menționat Mircea Toader.

Comisia permanentă a Camerei Deputaților și Senatului privind Statutul deputaților și al senatorilor a decis marți, cu cinci voturi pentru și unul împotrivă, că Valeriu Zgonea își pierde funcția de președinte al Camerei Deputaților automat după ce a pierdut sprijinul politic al grupului care l-a propus în funcție.


Recomandarile noastre


Parteneri

Back to top button