Decizie importantă adoptată de Consiliul Local Sectorul 1. Se modifică modul în care se repartizează locuințele sociale

02 iul. 2021
199 Afișari
Decizie importantă adoptată de Consiliul Local Sectorul 1. Se modifică modul în care se repartizează locuințele sociale

Consiliul Local Sectorul 1 a adoptat în cursul ședinței de vineri o hotărâre ce vizează modificarea criteriilor și punctajelor privind întocmirea listei de priorități în vederea repartizării și împărțirii locuințelor sociale și de necesitate pentru locuitorii nevoiași din Sectorul 1.

De asemenea, odată ce hotărârea privind locuințele sociale adoptată vineri de Consiliul Local Sectorul 1 va intra în vigoare, vor fi abrogate prevederile hotărârii nr. 430 luate de Consiliul Local în data de 23 decembrie 2019. conform Agerpres.

Primarul Clotilde Armand a declarat în cadrul ședinței Consiliului Local că această variantă de repartizare a locuințelor sociale va oferi acces mai multor persoane la această formă de ajutor.

„În varianta actuală sunt mult mai multe persoane care o să aibă acces la locuinţe sociale. Va fi un ajutor care va fi dat oamenilor temporar, cât timp au nevoie şi apoi, când pot să facă faţă unei chirii din piaţă, vor fi alte persoane care au nevoie de ajutor care vor putea să beneficieze”, a spus Primarul Sectorului 1.

Cum se va calcula acum punctajul pentru locuințele sociale

Potrivit hotărârii adoptate vineri, punctajul pentru locuințele sociale se va calcula în funcție de:

  • situația locativă a solicitanților
  • numărul de copii aflați în întreținere
  • numărul de persoane care gospodăresc împreună
  • starea de sănătate actuală
  • vechimea cererii
  • venitul mediu net lunar pe membru de familie
  • vârsta solicitantului
  • categoria de grupuri vulnerabile

Potrivit primăriei Sectorului 1, cele mai mari punctaje vor fi oferite persoanelor evacuate cu hotărâre judecătorească definitivă şi irevocabilă dintr-un imobil ce a fost retrocedat, sau care locuiesc într-un imobil ce a fost retrocedat de cel puțin 5 ani, persoanelor invalide și bolnavilor cronici, familiilor monoparentale, persoanelor care au depus o cerere de cel puțin 6 ani, persoanelor cu venituri mai mici decât salariul minim pe economie și tinerilor care provin din instituții de ocrotire.

Câte locuințe sociale există în Sectorul 1

După ce vor fi aprobate hotărârile noi privind criteriile, cererile pentru locuințele sociale vor fi analizate, iar, în funcție de punctajul fiecărui candidat se va realiza o listă a persoanelor ce vor avea prioritate.

Primăria Sectorului 1 dispune de nu mai puțin de 753 de locuinţe sociale şi 58 de locuinţe pentru tineri. Totodată, prin OUG nr. 83/2001 privind transmiterea temporară a unor imobile situate în Municipiul Bucureşti din administrarea Regiei Autonome Locato în administrarea consiliilor locale ale sectoarelor municipiului Bucureşti au fost repartizate Sectorului 1 15 imobile pentru persoanele evacuate cu destinaţia de locuinţe sociale, totalul de locuințe sociale ajungând la 768.

Pe lista de priorităţi a sectorului 1 figurează 744 de solicitări pentru locuinţe sociale depuse de persoane sau familii aflate în situaţii locative deosebite: 268 de dosare la structura de locuințe de o cameră, 194 de dosare pentru apartamente cu două camere și 282 de dosare pentru locuințe cu trei camere.

 

Cookies