ȘTIRI

Decizie finală: Nicolae Ciucă merge ”la sacrificiu”, în Parlament, cu un guvern minoritar PNL-UDMR. Lista miniștrilor propuși

Premierul desemnat Nicolae Ciucă a stabilit lista de miniștri care va fi depusă sâmbătă în Parlament, au precizat surse politice. Audierile ar urma să aibă loc marți, iar miercuri va fi votul în Parlament.

În urma întâlnirii cu președintele Klaus Iohannis de joi seară, liderii PNL au decis să se continue cu varianta unui guvern minoritar, alături de UDMR. Lista guvernului Ciucă va fi discutată astăzi la ora 15.00 în ședința Birouliui Executiv al PNL, urmând ca, formal, recomandările să fie validate în Biroul Permanent.

Guvernul Ciucă va avea patru ministere deținute de UDMR, printre care Fondurile europene și Dezvoltare. Chiar dacă lista de miniștri este definitivată de PNL, la trei ministere încă se mai discută și este posibil să se schimbe propunerile. Este vorba despre Apărare, Transporturi și Justiție.

Nu este clar cine va susține în Parlament varianta unui guvern minoritar, în condițiile în care negocierile cu PSD și USR s-au încheiat fără niciun rezultat. Social-democrații au anunțat, atât prin Marcel Ciolacu, cât și prin Vasile Dîncu, că nu vor vota în niciun caz un guvern minoritar. De asemenea, USR PLUS a precizat că nu va vota un guvern minoritar atâta vreme cât există șansele refacerii coaliției PNL – USR PLUS.

Lista numelor propuse în Guvernul Ciucă:

Prim-ministru: Nicolae Ciucă

Vicepremier: Kelemen Hunor

PNL

Ministerul Afacerilor Interne – Lucian Bode
Ministerul Educației – Sorin Cîmpeanu
Ministerul Muncii – Raluca Turcan
Ministerul Sănătății- Nelu Tătaru
Ministerul Justiției – Cătălin Predoiu sau Iulia Scântei
Ministerul Afacerilor Externe – Bogdan Aurescu
Ministerul Finanțelor Publice – Dan Vîlceanu
Ministerul Energiei – Virgil Popescu
Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării – Pavel Popescu
Ministerul Agriculturii- Daniel Constantin
Ministerul Transporturilor – Cristian Bușoi sau Robert Sighiartău
Ministerul Apărării Naționale – Simona Cojocaru
Ministerul Economiei – Florin Roman
Ministerul Culturii – Bogdan Gheorghiu

UDMR

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene – Hegedus Csilla
Ministerul Mediului – Barna Tanczos
Ministerul Dezvoltării – Cseke Attila
Ministerul Tineretului și Sportului – Eduard Novak

Arministițiul lui Nicolae Ciucă a rămas fără ecou

Premierul desemnat Nicolae Ciucă a trimis marți o scrisoare liderilor partidelor parlamentare în care le propunea un „armistițiu politic” pentru următoarele luni. Ciucă spera să găsească astfel susținere parlamentară la USR și PSD pentru învestirea unui guvern minoritar PNL-UDMR. Premierul desemnat recunoaștea în document că se află într-un „blocaj sever”.

Nicolae Ciucă le cerea partidelor un armistițiu pentru a da „șansa României să respire și să se vindece”.

„Vă propun un armistițiu politic. Să dăm șansa României să respire și să se vindece, să-și adune forțele și să-și recâștige încrederea în viitor. Un astfel de armistițiu nu ar însemna abandonarea valorilor și intereselor politice ale partidelor parlamentare, ci prioritizarea unor valori și interese mai înalte, care privesc toți cetățenii și întreaga țară. Cred că un armistițiu este soluția pentru ieșirea României din această criză”, a mai scris premierul desemnat în scrisoarea trimisă liderilor PSD și USR.

Nicolae Ciucă a fost desemnat de președintele României, Klaus Iohannis, să formeze un nou guvern. Nominalizarea sa a fost făcută după ce Dacian Cioloș, precedentul premier desemnat, nu a reușit să obțină voturile necesare învestiturii în Parlament.


Recomandarile noastre

Parteneri

Back to top button