BAZAR

Decizie fără precedent luată de CNA. Ce post TV suntem obligaţi să vedem

CNA a analizat, în şedinţa de marţi, o adresă de la Ministerul Afacerilor Externe privind Memorandumul cu tema „Negocierea şi semnarea Acordului între Guvernul României şi Guvernul Republicii Moldova privind colaborarea în domeniul retransmiterii serviciilor de programe ale radiodifuzorilor publici”.

Potrivit memorandumului, pe 17 iulie 2013, au avut loc la Chişinău discuţii informale, la nivel de adjunct al ministrului Afacerilor Externe, în vederea clarificării unor elemente de poziţie divergente cu privire la propunerile de înţelegere amiabilă avansate reciproc pentru revenirea TVR în Republica Moldova şi pentru stingerea litigiului aflat pe rolul Curţii Europene a Drepturilor Omului (cauza Societatea Română de Televiziune contra Republicii Moldova).

„În acest context, Republica Moldova a avansat propunerea preluării, de către operatorii de cablu din România, a postului public Moldova 1, ca formă de blocare a unor pretenţii ale altor operatori care ar invoca precedentul revenirii SRTv (Societăţii Române de Televiziune, n.r.) în Republica Moldova”, se spune în memorandum.

Conform acestui document, avizat favorabil marţi de CNA, Consiliul a spus că, potrivit articolului 82 din Legea audiovizualului, televiziunea Moldova 1 „poate fi inclusă în mod obligatoriu în oferta distribuitorilor de servicii din România numai în situaţia în care obligativitatea de retransmitere este stabilită printr-un acord internaţional”.

În prezent, în România, singura televiziune internaţională care este retransmisă în mod obligatoriu de cablişti este TV5. În această situaţie, „acordul internaţional” este reprezentat de Declaraţia celui de-al XI-lea Sommet al Francofoniei (Bucureşti, 29 septembrie 2006). În decembrie 2007, a fost adusă o modificare la Legea audiovizualului, prin care cabliştii români au fost obligaţi să retransmită TV5.

Pe de altă parte, CNA precizează că, în prezent, programele emise de radiodifuzorii din Republica Moldova pot fi retransmise în România fără o autorizaţie prealabilă, fără a exista, însă, obligativitatea cabliştilor să preia aceste televiziuni.

Sursa: antena3.ro


Recomandarile noastre


Parteneri

Back to top button