ARHIVA B365

DECIZIE DEFINITIVĂ: Nicușor Constantinescu va fi arestat. El va extrădat din SUA

Decizie definitivă luată de Curtea de Apel București în cazul lui Nicușor Constantinescu. Magistrații au decis arestarea fostului președinte al Consiliului Județean Constanța, urmând a fi realizată o cerere de extrădarea a sa din SUA. 

Pe numele lui va fi emis un mandat de căutarea internațională. Procurorul a susținut în isntanță că dovezile aduse de avocații săi sunt false.

Instanţa Curţii de Apel Bucureşti a luat în discuţie, joi, contestaţia lui Nicuşor Constantinescu împotriva deciziei Tribunalului prin care s-a dispus, din nou, arestarea preventivă a preşedintelui CJ Constanţa. Avocaţii acestuia au adus noi înscrisuri medicale semnate de un medic american.

Pe de altă parte, procurorul DNA a cerut ca aceste documente să fie prezentate în varianta originală, pentru că există suspciuni cu privire la autenticitatea acestora. „Eu nu mă pot baza pe aceste încrisuri înmânate în copie”, a arătat procurorul DNA. Instanţa a rămas în pronunţare, urmând să decidă definitiv dacă Nicuşor Constantinescu va fi arestat sau nu. Tribunalul Bucureşti a dispus din nou, în 23 iulie, arestarea lui Nicuşor Constantinescu, urmare a propunerii făcute de DNA după mediatizarea unor imagini în care preşedintele CJ Constanţa fumează la terasa unui restaurant din New York. Decizia nu este definitivă şi a fost contestată la Curtea de Apel Bucureşti. În motivarea deciziei de arestare, Tribunalul Bucureşti a arătat că preşedintele CJ Constanţa, Nicuşor Constantinescu, a încălcat în mod flagrant obligaţiile care i-au fost impuse în cadrul controlului judiciar, el neavând nicio justificare.

„Inculpatul, deşi avea cunoştinţă despre existenţa unui proces penal în care este acuzat de săvârşirea presupuselor infracţiuni, pentru care s-a dispus trimiterea în judecată, totuşi începând cu data de 2 iulie 2014, inculpatul a încălcat, cu rea-credinţă, obligaţia de a nu părăsi ţara, precum şi celelalte obligaţii impuse inculpatului de către Tribunalul Bucureşti-Secţia I Penală”, s-a arătat în motivare.

În acelaşi document, judecătorul a mai spus că nu s-a făcut dovada necesităţii ca Nicuşor Constantinescu să rămână pe teritoriul altui stat pentru a se trata, precizând că există posibilitatea efectuării unui astfel de tratament şi pe teritoriul României. Pe numele lui Constantinescu a mai fost emis un mandat internaţional de arestare, după ce acesta nu a revenit în ţară în urma unei operaţii făcute în SUA. Măsura de arestare, dispusă de Tribunalul Capitalei, nu a fost însă menţinută de Curtea de Apel Bucureşti, motiv pentru care mandatul a fost anulat.

În motivarea primei decizii de arestare, Tribunalul Capitalei spunea, despre conţinutul unei scrisori medicale depuse la instanţă de Nicuşor Constantinescu, că acesta se regăseşte, în mare parte, într-un email trimis de preşedintele CJ Constanţa doctorului care a emis documentul şi a cărui semnătură „diferă izbitor faţă de cea existentă pe alte înscrisuri”.

Pe de altă parte, într-o altă cauză, Curtea de Apel Bucureşti a menţinut, la 1 august, decizia de ridicare a controlului judiciar dispus în cazul lui Constantinescu. Nicuşor Constantinescu a fost trimis în judecată de procurorii anticorupţie în trei dosare penale. Într-unul dintre acestea este acuzat că nu a asigurat finanţarea Centrului Militar Zonal Constanţa, în altul că nu s-a supus controlului Curţii de Conturi, iar în cel de-al treilea pentru că a atribuit nelegal terenuri.

Într-un alt dosar, şeful CJ Constanţa este cercetat pentru luare de mită şi nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor, după ce în casa lui au fost găsite, la percheziţii, 15 cartuşe de 9 milimetri.


Recomandarile noastre


Parteneri

Back to top button