Crinuţa Dumitrean, ELIBERATĂ şi plasată sub control judiciar

de:
10 dec. 2015
0 Afișari
Crinuţa Dumitrean, ELIBERATĂ şi plasată sub control judiciar

Crinuţa Dumitrean a fost eliberată printr-o decizie a Înaltei Curți de Casație și Justiție și plasată sub control judiciar. Decizia a fost anunţată joi după-amiază. Anterior, aceasta fusese plasată în arest preventiv în ciuda faptului că este însărcinătă în ultimele luni.

Decizia ÎCCJ este definitivă.

Crinuţa Dumitrean, Mihai Rotaru, Sergiu Diacomatu, Rodica Constantinovici, Lăcrămioara Alexandru şi Sergiu Negurici, au fost arestaţi pe 28 noimebrie de Curtea Supremă, fiind acuzaţi de fapte de corupţie în dosarul ANRP 4.

Decizia a fost contestată ulterior tot la Curtea Supremă.

„Starea de graviditate a inculpatei nu este incompatibilă cu măsura arestului preventiv astfel că, în raport de dispoziţiile art. 240 Cod procedură penală care permit inculpatului arestat preventiv să beneficieze de tratament medical nu numai în reţeaua medicală a ANP dar şi în reţeaua Ministerului Sănătăţii, aceasta poate invoca beneficiul legii”, arată Curtea Supremă, conform adevarul.ro.

Potrivit magistraţilor, a stabili un alt regim preventiv Crinuţei Dumitrean numai pentru considerentul „că aceasta se află în stare de graviditate ar fi de natură discriminatorie în condiţiile în care s-a arătat argumentat şi fundamentat că măsura arestului preventiv se justifică pentru toţi inculpaţii din cauza de faţă”.

Judecătorii Curţii Supreme mai arătau că doar starea de graviditate a Crinuţei Dumitrean nu poate constitui un temei real, suficient şi pertinent pentru a aprecia oportunitatea luării unei alte măsuri.

„De altfel, în mod normal, orice situaţie de această natură poate avea un impact emoţional asupra unei persoane faţă de care se desfăşoară proceduri judiciare”, au arătat judecătorii.

Magistraţii susţineau că este inacceptabil ca soluţionarea cauzelor privind legile de reparaţie şi stilul de viaţă al funcţionarilor publici să se realizeze prin vânzarea soluţiilor în dosare şi că persoanele implicate în asemenea fapte îşi asumă consecinţe severe.

Referitor la situaţia Crinuţei Dumitrean, pe lângă circumstanţele factuale redate în considerente, Judecătorul de drepturi şi libertăţi a atras atenţia asupra unei situaţii inedite.

„Având în vedere aspectele menţionate, coroborând conţinutul înscrisurilor medicale cu cel al proceselor verbale emise de Direcţia Naţională Anticorupţie – Secţia de Combatere a Corupţiei, Judecătorul de drepturi şi libertăţi reţine că, în contextul stării de fapt relevate în precedent, atitudinea inculpatei nu poate fi apreciată ca fiind una care să denote disponibilitatea acesteia de a coopera cu organele judiciare, chiar dacă este neîndoios faptul că în circumstanţele arătate starea emoţională este de natură a afecta orice persoană faţă de care se derulează proceduri judiciare”, arată magistratul.

Judecătorul atrage atenţia că Crinuţa Dumitrean a fost apelată în intervalul orar 07:33-07:39 la cinci numere de telefon cunoscute ca aparţinându-i şi nu a răspuns coroborat cu aspectul că în aceeaşi zi, după efectuarea apelurilor telefonice s-a deplasat la cabinetul medical privat, ceea ce reflectă atitudinea inculpatei faţă de lege în sensul că „aceasta a bănuit că apelurile primite în dimineaţa aceleiaşi zile era posibil să o vizeze în ancheta judiciară derulată şi împotriva inculpatului Olteanu Ioan, anchetă devenită de notorietate în zilele anterioare prin mijloacele media”.

Curtea Supremă a atras atenţia că este de reţinut şi faptul că medicul /medicii de specialitate care s-au îngrijit de starea de sănătate a Crinuţei Dumitrean nu au considerat că deplasarea şi prezenţa acesteia în faţa organelor judiciare i-ar putea pune în pericol starea invocată. Astfel, medicul sub observaţia căruia se afla inculpata, a permis prezenţa acesteia la instanţă la data de 27noiembrie 2015 orele 18:00 cu autospeciala MAI, fără a aprecia necesar transportul acesteia cu o ambulanţa echipată / dotată cu aparatură specială asistată de personal medical de specialitate. În aprecierea Judecătorului de drepturi şi libertăţi, demersurile Crinuţei Dumitrean- care şi-a dus să/şi ia adeverinţe medicale de la medici, „au vizat un unic scop şi anume acela de a justifica, documentat, pretinsa imposibilitate, în fapt refuzul, de a da declaraţii în faţa organelor judiciare”.

Cătălin Teodorescu, plasat sub control judiciar pe cauţiune

Procurorii DNA au dispus, joi, controlul judiciar pe cauţiune, pentru o perioadă de 60 de zile, respectiv de la data de 10.12.2015, în cazul deputatului Cătălin Teodorescu, fost membru al Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul Autorității Naționale pentru Restituirea Proprietăților (ANRP). Teodorescu este acuzat de abuz în serviciu.

„Inculpatul TEODORESCU CĂTĂLIN FLORIN va depune, în termen de 10 zile de la data emiterii prezentei ordonanţe, o cauţiune în valoare de 1.000.000 lei, ce va fi consemnată pe numele inculpatului la dispoziţia Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Secţia de Combatere a Corupţiei, la o unitate bancară.

Inculpatului i se atrage atenţia că, în caz de încălcare cu rea-credinţă a obligaţiilor care îi revin, măsura controlului judiciar pe cauţiune se poate înlocui cu măsura arestului la domiciliu sau măsura arestării preventive.

Măsura sus menţionată a fost dispusă de procurori, având în vedere că, raportat la calitatea de deputat a celui menționat, nu a fost îndeplinită condiția prevăzută în Constituția României, în sensul în care plenul Camerei Deputaţilor nu a încuviințat cererea de arestare preventivă în legătură cu infracţiunea reţinută în sarcina inculpatului”, arată DNA, în comunicatul citat.

Cookies