Decizia privind accesul românilor în R. Moldova doar cu buletinul, neconstituțională

de:
17 iun. 2015
0 Afișari
Decizia privind accesul românilor în R. Moldova doar cu buletinul, neconstituțională

Marți, ministrul de Externe al României, Bogdan Aurescu, saluta decizia Guvernului de la Chișinău de a permite accesul cetățenilor români în Republica Moldova doar cu buletinul. La nici 24 de ore mai târziu, situația s-a schimbat. 

Curtea Constituțională moldoveană s-a pronunțat miercuri în privința solicitării președintelui Nicolae Timofti de a fi interpretată Constituția în cazul demisiei premierului, scrie agenția Unimedia.

Potrivit hotărârii Curții, demisia premierului și, respectiv, a întregului guvern intră în vigoare în momentul comunicării acesteia, în cazul lui Chiril Gaburici la 12 iunie, când și-a anunțat public retragerea din funcție. Din momentul comunicării demisiei premierului, guvernul îndeplinește numai funcțiile de administrare a treburilor publice, până la depunerea jurământului de către membrii noului executiv, a precizat Curtea.

Unimedia notează că o bună parte din deciziile de marți ale guvernului Gaburici ar fi neconstituționale pentru că nu fac parte din ”administrarea treburilor publice”.

Cabinetul condus de Chiril Gaburici a aprobat marți, în ultima sa ședință înainte de a-și prezenta oficial demisia, o serie de proiecte de lege, între care Hotărârea nr. 63/ 2015 prin care se amendează cadrul legislativ existent cu privire la documentele în baza cărora este permis accesul cetățenilor străini în Republica Moldova. Hotărârea prevede acordarea unei facilități unilaterale în favoarea cetățenilor Uniunii Europene, care vor avea posibilitatea de a intra pe teritoriul Republicii Moldova în baza cărților naționale de identitate, și nu doar a pașaportului, ca până în prezent

Sursa:romaniatv.net

Cookies