Decizia de extrădare a femeii acuzate că şi-a răpit copilul, contestată de procurori

de:
24 mai 2016
0 Afișari
Decizia de extrădare a femeii acuzate că şi-a răpit copilul, contestată de procurori

„Având în vedere faptul că Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti a apreciat că nu sunt îndeplinite condiţiile prevăzute de lege pentru admiterea cererii de extrădare, raportat la infracţiunea corespondentă din legislaţia penală română, împotriva sentinţei penale nr. 90 din data de 24.05.2016, pronunţată în dosarul nr. 2559/2/2016 înregistrat la Curtea de Apel Bucureşti – Secţia I-a Penală, s-a formulat contestaţie în conformitate cu dispoziţiile art. 52 alin. 8 din Legea nr. 302/2004 privind cooperarea judiciară internaţională în materie penală republicată, calea de atac fiind suspensivă de executare”, anunţă Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti printr-un comunicat.

Curtea de Apel Bucureşti a decis, marţi, extrădarea femeii acuzate în Canada că şi-a răpit copilul şi, totodată arestarea acesteia, hotărârea nefiind definitivă.

„Admite cererea de extrădare formulată de autorităţile judiciare din Canada, împotriva persoanei extrădabile Nedelcu Anamaria, pentru judecarea acesteia sub aspectul săvârşirii infracţiunii de răpire, cu încălcarea unui ordin de custodie. Fiind întrunite condiţiile legale ale extrădării, dispune luarea măsurii arestării în vederea predării persoanei extrădabile Nedelcu (fostă Musteaţă) Anamaria, de la data rămânerii definitive a prezentei hotărâri, pana la predare”, se arată în decizia Curţii de Apel Bucureşti, conform Mediafax.

Anamaria Nedelcu va fi arestată doar dacă instanţa superioară va menţine decizia Curţii de Apel Bucureşti. Femeia a locuit în Canada până în 2014 când a decis să plece alături de unul dintre copii săi minori, deşi pentru acesta avea ordin comun de custodie alături de tatăl lui. După plecare, tatăl copilului a făcut plângere penală iar acum femeia este cercetată pentru răpire şi încălcarea unui ordin comun de custodie, fapte pentru care, în Canada, riscă până la 10 ani de închisoare.

Curtea de Apel Bucureşti a dispus, la data de 13 aprilie, arestarea preventivă a acesteia însă după câteva zile, instanţa supremă a decis eliberarea.

„Curtea constata ca fiind greşită, motivarea Înaltei Curţi, cuprinsa in decizia nr.564/21.04.2016, in sensul ca statul solicitant trebuia sa formuleze si o cerere de arestare provizorie si nu a făcut-o. Statul canadian, a transmis împreună cu cererea de extrădare si mandatul de arestare emis la data de 10.07.2014 de Curtea din Quebec, Canada, solicitându-se autorităţii judiciare din Romania, aplicarea normelor legale in materie, acestea fiind clar exprimate in Tratatul de extrădare si Legea nr.302/2004 republicata, privind cooperarea judiciară internaţională în materie penală, instanţa romana fiind obligata a aprecia cu privire la solicitarea de arestare a persoanei extrădabile, transmisa de statul solicitant”, mai precizează Curtea, în legătură cu eliberarea din arest a femeii.

Cookies