Decizia Comisiei Naţionale a Monumentelor Istorice: Hala Matache va fi mutată cu 40 de metri

de:
01 feb. 2013
1 Afișari
Decizia Comisiei Naţionale a Monumentelor Istorice: Hala Matache va fi mutată cu 40 de metri

Relocarea halei Matache este necesara pentru construirea Diamentralei Buzesti-Berzei-Uranus, un bulevard care va face legatura intre Piata Victoriei si Piata de Flori,sustine Primaria Capitalei.

Proiectul, un plan urbanistic care reglementeaza urbanistic zona din jurul Halei Matache nu a fost pus initial pe ordinea de zi a Comisiei, fiind introdus pe ordinea suplimentara. Arhitectul sef al Capitalei, Gheorghe Patrascu, a confirmat ca proiectul a fost discutat, joi, dar sustine ca deocamdata nu cunoaste ce s-a decis. Pentru a oficializa decizia Comisiei, ministrul Culturii trebuie sa semneze in urmatoarele zile un aviz care poate fi favorabil sau nefavorabil.

Un grup de arhitecti voluntari din Bucuresti a facut un studiu din care reiese ca noul bulevard poate fi construit si fara demolarea halei Matache, monument istoric, construit in 1887, iar mutatea cladirii ar costa mai scump. Conform studiului, hala nu ar trebui demolata, cele patru benzi ale Diametralei Buzesti-Berzei- Uranus ar incapea fata probleme, singurul compromis fiind ca trotuarul sa treaca prin porticul cladirii. Arhitectii propun si pietonalizarea bd. Garii de Nord, reamenajarea pietei din fata garii si a spatiilor publice din zona.

Proiectul complex realizat de arhitecții voluntari a primit în toamna acestui an premiul Bienalei de Arhitectură București la categoria ”Studii şi proiecte finalizate şi nerealizate”. Mai multe detalii despre acest proiect, alături de ilustrări, puteți viziona în acest material al B365.ro și pe portalul arhiforum.

Hala Matache ilustrează perfect controversele iscate de Bulevardul Uranus între Primăria Capitalei și organizațiile de protejare a clădirilor cu valoare arhitecturală și a zonelor istorice. Hala Matache Măcelarul, monument istoric construit în la sfârșitul secoului XIX, se află pe traseul propus al Bulevardului Uranus. 

În ultimii ani, între Primăria Capitalei și ONG-uri s-a jucat un ping-pong cu construcția: inițial Primăria a decis demolarea ei și reconstruirea, la câțiva metri mai în spate, pentru a face loc Bulevardului Uranus. Apoi municipalitatea și-a modificat decizia ca urmare a protestelor ONG-urilor și a decis modificarea proiectului bulevardului, ”în formă de pișu’ boului”, după cum caracteriza Sorin Oprescu noul proiect, în 2011. În luna septembrie 2012 însă, Primăria s-a sucit din nou și a decis demolarea, care nu a primit însă toate avizele necesare.

De menționat că în timp ce Primăria și ONG-urile „se duelează” pentru viitorul Halei Matache, starea clădirii se degradează pe zi ce trece, fiind prădată de hoții de fier vechi sau de oamenii străzii.

Cookies