Decizia CGMB: NU se măresc impozitele locale în Bucureşti. Primăriile se pot împrumuta în continuare

de:
18 dec. 2012
0 afișări
Decizia CGMB: NU se măresc impozitele locale în Bucureşti. Primăriile se pot împrumuta în continuare

Potrivit deciziei Consiliului General al Municipiului Bucureşti (CGMB), impozitele pe case, terenuri şi maşini vor rămâne în 2013 la nivelul celor practicate în 2012. 

Anterior, mai mulţi consilieri generali au susţinut că taxele şi impozitele locale ar putea fi majorate cu 8-16%, indexandu-se astfel la rata inflaţiei ultimilor 3 ani. 

„Nu cred că este nici momentul, nici posibilitatea ca cetăţenii să îşi achite taxele dacă veţi vota indexarea lor cu rata inflaţiei” a declarat Primarul General Sorin Oprescu înainte de votul consilierilor generali asupra acestui proiect, menţinându-şi opinia exprimată în urmă cu câteva zile despre acest subiect.

Excepţie de la decizia de a menţine taxele la acelaşi nivel fac mijloacele de transport, cu excepţia autovehiculelor, ce au o capacitate cilindrică mai mare de 3800 cmc. Impozitul pentru acestea se va calcula, din 2013, în felul următor:

– pentru vehicule cu capacitate cilindrică mai mare de 4,8l: 5lei/200 cmc

– pentru vehicule cu capacitate cilindrică mai mică de 4,8l: 3 lei/200 cmc

Proprietarii de mașini hibrid și electrice, cu clasa de poluare minim Euro 4, vor fi scutiți de plata impozitelor la autovehicule cu 95%, potrivit proiectului votat de CGMB. 

În legea actuală, impozitele pe clădiri şi terenuri sunt diferenţiate în Bucureşti, în funcţie de zona în care este amplasată construcţia sau terenul, vechimea sau materialele din care este construit imobilul. Bucureştenii care vor plăti anticipat, până la 31 martie 2013, impozitele pe clădiri, terenuri şi mijloacele de transport, vor beneficia de o reducere de 10% din suma datorată. În cazul în care impozitele şi taxele locale sunt plătite după data limită, proprietarii vor plăti penalizări

Tot în şedinţa de marţi, CGMB a hotărât că primarii celor şase sectoare din Bucureşti pot lua credite interne şi externe, cu menţiunea că împrumuturile trebuie aprobate de Consiliu. 

„Nu se anulează niciun drept al primăriilor de a contracta împrumuturi. Se respectă legea. În lege spune că toate creditele la care sectoarele vor avea acces se fac cu aprobarea CGMB.Primăriile pot lua câte credite doresc”, a declarat primarul general Sorin Oprescu, adăugând că prin această modificare se va putea realiza coordonarea şi dezvoltarea strategică a municipiului Bucureşti. 

Problema banilor împrumutaţi de la bancă a iscat nemulţumiri în rândul primarilor de sector din Bucureşti, edilul Sectorului 4 – Cristian Popescu Piedone anunţând că demisionează dacă nu se înţelege cu Oprescu. 

În general, creditele luate de către primăriile de sector din Bucureşti au fost folosite pentru finanţarea proiectelor de reabilitare termică a blocurilor de locuinţe, după cum reiese din analiza de mai jos: 

– Sectorul 1 a imprumutat 125 milioane euro, bani cu care se reabilitează termic 400 de blocuri. Primăria Sectorului 1 încearcă să acceseze și un imprumut de 125 milioane euro, pentru reabilitarea termica a caselor;
– Sectorul 2 a imprumutat 60 milioane euro, bani cu care se reabilitează termic 245 de blocuri;
– Sectorul 4 a imprumutat 27 milioane euro, bani cu care se reabilitează termic 94 de blocuri;
– Sectorul 6 a imprumutat 70 milioane euro, bani cu care se reabilitează termic 300 de blocuri

Recent, Primăria Sectorului 4 a anunţat că intenţionează să ia două credite în valoare totală de 200 milioane lei pentru refinanţări şi finalizarea unor investiţii de interes local. 

De asemenea, Sectorul 6 a aprobat contractarea unui împrumut de 240 milioane de lei (53 milioane euro), bani ce vor fi folosiţi pentru reabilitarea termică a blocurilor de locuinţe.

Cookies