Decanul Baroului București, care i-ar putea retrage titlul de avocat lui Ponta, s-a înscris în PNL

de:
16 ian. 2015
1 afișări
Decanul Baroului București, care i-ar putea retrage titlul de avocat lui Ponta, s-a înscris în PNL

„Îi mulțumesc domnului Iordăchescu pentru opțiunea sa politică și mă bucur că a decis să facă acest pas, alăturându-se familiei liberale. Profesia de avocat este prin definiție una liberală, iar apropierea de PNL vine firesc în condițiile în care domnul decan se regăsește în valorile pe care le promovează și susține Partidul National Liberal”, a declarat copreședintele PNL Alina Gorghiu într-un comunicat transmis vineri AGERPRES.

Ea a precizat că adeziunea lui Ion Ilie-Iordăchescu reprezintă un real câștig pentru PNL.

Adeziunea lui Ion Ilie Iordachescu în PNL capătă greutate atunci când o punem în contextul scandalului privind modul în care premierul Victor Ponta a devenit avocat. Dacă Ministerul Educaţiei îi va retrage premierului Victor Ponta titlul de doctor, chestiune pe care a şi cerut-o, atunci Baroul Bucureşti, care a susţinut că prim-ministrul a obţinut calitatea de avocat doar pe baza diplomei de doctorat, îl va putea lăsa pe premier şi fără această ultimă calitate, scrie gândul.info.

Europarlamentarul Monica Macovei i-a cerut, marţi, decanului Baroului Bucureşti să îl excludă pe Victor Ponta din avocatură, pe motiv că renunţarea la titlul de „doctor în drept” anulează diploma pe baza căreia a fost primit în avocatură.

„Ponta a intrat în avocatură «fără examen» şi folosind un titlu «doctor» obţinut prin furt. Am solicitat astăzi Baroului Bucureşti să îl excludă pe Victor Ponta din avocatură, întrucât renunţarea la titlul de «doctor în drept» anulează diploma pe baza căreia a fost primit «fără examen» în avocatură”, a precizat Macovei, adăugând că Victor Ponta ar trebui să susţină un examen pentru a-şi păstra acest titlu.

Întrebat de Mediafax dacă există posibilitatea ca Baroul Bucureşti să-i retragă această calitate, decanul a explicat că instituţia pe care o conduce va putea analiza cererea de excludere din avocatură a lui Victor Ponta abia după ce Universitatea Bucureşti va decide dacă îi retrage titlul de doctor sau nu.

Decanul Baroului Capitalei a explicat că solicitarea europarlamentarului Monica Macovei de excludere a premierului din avocatură a fost făcută deoarece Victor Ponta a fost primit în corpul avocaţilor, în 2005, în baza titlului de doctor, şi nu în urma unui examen.

„În realitate, consiliul se poate pronunţa în această chestiune după ce Universitatea Bucureşti decide dacă se aproba sau nu se aprobă cererea de renunţare la titlul de doctor a premierului Victor Ponta. Consiliul Baroului nu se poate pronunţa pe acest subiect pentru că nu cunoaştem un punct de vedere al instituţiei care a emis documentul”, a spus Ion Ilie-Iordăchescu.

Cookies