Debranşarea de la RADET, INTERZISĂ. LISTA străzilor unde NU se va mai putea monta centrală

de:
16 mai 2018
134 Afișari
Debranşarea de la RADET, INTERZISĂ. LISTA străzilor unde NU se va mai putea monta centrală

Vara trecută, Consiliul General al Municipiului București (CGMB) a adoptat o Strategie de alimentare cu energie termică în sistem centralizat a consumatorilor din municipiul București, în care era menționată și intenția stabilirii de zone unitare de încălzire în București, în care să existe un singur sistem de termoficare, respectiv cel centralizat, ceea ce înseamnă interzicerea deconectărilor și debranșărilor de la RADET și a instalărilor de centrale termice individuale.

„Având în vedere importanța deosebită a sistemului centralizat de termoficare pentru nivelul de trai al populației, sunt necesare mai multe măsuri, printre care și cele privind instituirea zonelor unitare de încălzire, astfel încât să se poată evalua necesarul de energie termică și implicit dimensiona corespunzător elementele sistemului de alimentare cu energie termică. Necesitatea identificării, delimitării și stabilirii zonelor unitare de încălzire este însă impusă și de asigurarea unei stabilități la nivelul sistemului, de crearea condițiilor tehnice și economice de accesare a unor fonduri de investiții în infrastructura sistemului de termoficare, cât și a unor fonduri nerambursabile care pot fi accesate în cadrul diverselor programe operaționale de la nivelul Uniunii Europene”, se arăta în documentul citat.

Primăria a comandat și un studiu pe această temă, recepționat recent. Acesta, întocmit de firma de consultanță în energie ATH Energ SRL, recomandă stabilirea de astfel de zone unitare de încălzire, cu toate că numărul de debranșări de la RADET din București este, cel puțin deocamdată, mult mai mic decât în alte orașe din România. Unul dintre argumente este că așa-numitele centrale de apartament sunt pe val, ca urmare a concurenței intense de pe această piață, dar și a neliberalizării totale a prețurilor la gaze pentru clienții casnici.

Astfel, autorii enumeră, printre amenințările la adresa sistemului centralizat de încălzire (SACET) din București, „extinderea agresivă a centralelor de apartament, ca urmare a unor oferte avantajoase ale furnizorilor (pachete de servicii compuse din centrala de apartament, serviciul de furnizare a gazului, servicii de mentenanță și revizii a centralei și instalațiilor de utilizare a gazului), concomitent cu menținerea unui preț reglementat la gazul natural pentru consumatorii casnici”. Mai multe amănunte, pe profit.ro. 

Cookies