Muzeul Naţional al Ţăranului Român a pregătit pentru bucureșteni o serie de expoziții de toamnă. Cea mai recentă are loc la Sala "Irina Nicolau", expoziţia Adverbe, a artiştilor vizuali Florin Ciubotaru şi Andrei Ciubotaru.
Generic vorbind a te manifesta este o condiţie a existenţei viului, este o dorinţă a individului de a se afirma ce nu poate fi evitată. Lucrările aparţin iniţial intimităţii autorului. Acest proces odată realizat nu rezistă mult în singurătate, el trebuie perceput şi de alţii cu întâmpinări polemice, analize, contraziceri, argumentări. Expunându-te, intri în comentariul lumii, mai adaugi o opinie la diversitatea gândirii.
„În formula actuală am ales să-l invit pe fiul meu Andrei, mi-a fost mai uşor să hotărăsc, cunoscându-i poziţia faţă de realitate şi felul cum gândeşte. Ceea ce este în aparenţă real întinde capcane. Rolul artistului este să arate ce nu se vede. Cât priveşte graba de a te localiza şi de a te numi într-un stil, recomand să mai aşteptăm, aceasta se va afla după o perioadă mai îndelungată dintr-un ansamblu reprezentativ”. Florin Ciubotaru, artist vizual.
Expoziţia va putea fi vizitată la Sala „Irina Nicolau”, până pe 29 noiembrie 2020, de marţi până duminică, între orele 10.00 şi 18.00. Lunea este închis.
Preţul biletului: adulţi – 8 lei; pensionari – 4 lei; elevi şi studenţi, posesori ai cardului Euro 26, în vârstă de până la 30 de ani, persoanele adulte cu handicap mediu sau uşor – 2 lei
Expoziţie realizată de elevii Liceului de Arte Plastice „Nicolae Tonitza” din Bucureşti
10 – 29 noiembrie 2020, Sala Acvariu
Expoziţia SELECŢII DE TOAMNĂ este realizată de elevii Liceului de Arte Plastice „Nicolae Tonitza” din Bucureşti şi prezintă o varietate de stări sufleteşti şi ipostaze ale contextului contemporan filtrate prin prisma experienţelor personale. Ne sunt prezentate lucrări diverse atât ca tehnică, cât şi ca abordare estetică şi plastică.
Tinerii artişti dezvăluie în lucrările lor preocupările generaţiei actuale şi propun un nou registru de teme în contextul artei contemporane. Expoziţia încurajează spiritul critic, imaginaţia, şi dovedeşte că viitoarea generaţie de artişti este încrezătoare şi optimistă, iar arta mai are multe aspecte de dezvăluit.
Expoziţia va putea fi vizitată la Sala Acvariu, până pe 29 noiembrie 2020, de marţi până duminică, între orele 10.00 şi 18.00. Lunea este închis.
Intrarea este liberă.
Expoziţie cu vânzare de produse meşteşugăreşti
27 – 29 noiembrie 2020
Asociaţia Urban Events vă invită de vineri, 27 noiembrie, până duminică, 29 noiembrie 2020, între orele 10.00-18.00, la o nouă ediţie a evenimentului de promovare a gastronomiei, artei şi meşteşugurilor româneşti Piaţa Ţărănească de Sfântul Andrei. Intrarea este liberă. Accesul se face prin strada Monetăriei şi ieşirea prin B-dul Ion Mihalache.
Evenimentul marchează sfârşitul toamnei şi debutul sărbătorilor de iarnă şi aduce laolaltă producători tradiţionali, meşteri populari, artizani şi colecţionari.
Fructe şi legume de sezon, miere, polen sau păstură, dulceţuri, zacuşte şi murături, sirop de cătină, gogoşi şi scovergi, plăcinte, turte, cozonaci domneşti, unelte de ciocolată, vinuri din podgorii vrâncene şi ţuică de la Cuca Măcăii sunt doar câteva dintre bunătăţile pe care le puteţi degusta. Se vor pregăti mâncăruri la faţa locului, după reţete autohtone: sarmale cu mămăligă şi ardei, mămăliguţă ardelenească, pui cu legume, pastramă de berbecuţ la ceaun în sos de vin, frigărui, cârnăciori.
Meşterii şi artizanii vor aduce obiecte realizate manual, cu drag şi pricepere: ţesături, ceramică, bijuterii, obiecte din lemn, sticlă, piele, lână împâslită şi multe altele. Nu lipsesc plantele de leac şi lavanda, cosmeticele naturale şi decoraţiunile de Crăciun.
În curtea interioară, negustorii şi colecţionarii vă aşteaptă într-o lume aparte, cu obiecte vechi (cufere, mobilier ţărănesc, ceramică veche ţărănească, unelte gospodăreşti, roţi de car, ii şi fote, covoare şi diverse ţesături ţărăneşti din diverse zone etnografice, tablouri, bijuterii, cărţi, numismatică, porţelanuri, cărţi poştale, patefoane şi multe altele.
Vă aşteptăm la sfârşit de săptămână în curtea Muzeului Naţional al Ţăranului Român la o nouă ediţie Piaţa Ţărănească!
Vă rugăm să purtaţi mască şi să respectaţi normele de distanţare socială.
Manifestaţi responsabilitate faţă de sănătatea dumneavoastră şi a celorlalţi şi respectaţi condiţiile de vizitare afişate la locul evenimentului.
Organizator: Asociaţia Urban Events
Corina Berariu
E-mail: asociatiaurbanevents@gmail.com
Facebook: https://www.facebook.com/PiataTaraneascaRO/
Obiceiuri populare de Sfântul Andrei:
Bocetul Andreiului este un obicei care atestă suprapunerea sărbătorii creştine a apostolului Andrei peste Anul Nou Dacic. Fetele, după confecţionarea unei păpuşi din cârpe, numită Andrei (anul vechi), o aşezau pe laviţă şi o jeleau. Se mănâncă mâncăruri gătite cu usturoi, se ung porţile, uşile şi ferestrele, se face drob de sare pentru vite.
Mascarea rituală – tinerii se travesteau în strigoi şi umblau pe la casele fetelor, semnalând lipsa de hărnicie a unora sau nepriceperea. Umblau înveşmântaţi în alb şi purtând obrăzare de pânză şi furau meliţa sau zghiciulăul de la vreo casă, pe care le agitau la răscruce de drumuri, făcând o larmă de nedescris.
Turta lui Andrei – fetele mari se adună într-o casă şi fac turtă cu apă neîncepută, sare şi făină, măsurate cu coajă de nucă. Fiecare coace turta pe vatră, o mănâncă şi aşteaptă să îşi viseze ursitul, care va veni în vis să-i dea apă pentru astâmpărarea setei.
Semănatul grâului la ferestre – se seamănă grâu în vase şi se pune la ferestre. Dacă grâul creşte frumos, persoana va avea un an bun şi îmbelşugat.
Păzitul usturoiului – se adună la o casă mai mulţi flăcăi şi fete, se pun pe masă usturoi, tămâie, smirnă, lumânări de la Paşti. Se pune masa, se mănâncă şi se veseleşte până în zori. Fetele împart apoi usturoiul pe care îl duc după aceea la biserică să fie sfinţit şi pus la icoane.