De unde e ritmul de la S6? Sinceritate de primar: ”Munca mea este de tras și împins. Trebuie să începi multe ca să rezolvi ceva, pentru că nu știi ce ajunge la maturitate”

09 iul. 2022
2581 afișări
De unde e ritmul de la S6? Sinceritate de primar: ”Munca mea este de tras și împins. Trebuie să începi multe ca să rezolvi ceva, pentru că nu știi ce ajunge la maturitate”

Ciprian Ciucu, primarul de 44 de ani de la S6, declară că a venit la începutul mandatului cu mânecile suflecate, a făcut programul de guvernare (locală-n.r), a făcut programul primăriei, a fixat direcțiile de acțiune, și după câteva luni, și-a dat seama că nu are prea multă relevanță planificarea lui.

De ce? Pentru că tot timpul sunt o multitudine de necunoscute.

„Avize care întârzie cu lunile, care sunt în cascadă unul după celălat, că trebuie să faci o expropriere, ca să poți face o stradă de la zero, că depinzi de distribuitor de utilități, că e Apanova, Radet, că e altcineva”, spune Ciucu, care brusc și-a schimbat abordarea.

Confruntat cu realitatea dinamică din S6, Ciucu punctează că a renunțat la teoria pe care o avea la sosirea în Primăria de la 6.

„La mine e importantă teoria, pentru că lucrezi cu concepte ca să faci ordine într-un haos”, nuanțează edilul parcursul său în administrația de sector.

Afirmațiile sunt susținute într-un interviu la RFI România.

„Munca mea, dincolo de cea strategică, este cea de tras și împins”

După ce a lăsat deoparte planificarea, tânărul primar zice că s-a apucat de mai multe proiecte deodată, ca să finalizeze ceva în 4 ani de mandat.

„În Romania ca să rezolvi ceva, pe o perioadă scurtă de timp, de 4 ani să zic, trebuie să începi multe, nu două-trei-patru. Bineînțeles că trebuie să rămâi într-un cadru strategic. Adică te duci pe recuperare de spații verzi, ca să faci spații verzi, te duci să construiești mai multe școli, direcția asta a rămas.

Însă dă drumul la o multitudine de proiecte pentru că nu știi care dintre ele va ajunge la maturitate și trebuie să livrezi ceva populației.”, crede edilul.

Exemplul lui de proiect neprevăzut este Complexul Favorit din Drumul Taberei, unde pe vremea comunismului exista un mare cinematograf al Bucureștiului.

”Am proiecte care trenează, de exemplu, Centrul Cultural Favorit, care a început în mandatul primarului dinaintea mea. A fost atât de mult întârziat proiectul încât am fost nevoit să reziliez contractul cu cel care lucra la această construcție pentru că au sărit prețurile în aer și nu mai voia să lucreze și acum reluăm procedura de achiziție.”, spune Ciucu.

Trebuie să ai două abilități importante, mai afirmă primarul de la 6, ca să știi pe ce butoane să apeși „în acest haos adimistrativ”, „să dai telefoane să deblochezi, să împingi”.

„Munca mea, dincolo de cea strategică, este cea de tras și împins, de a monitoriza mult.

Munca nu este numai complexă, ci și diversă. Pot intra la parcuri, școli, protecție sociala, piețe, urbanism, pentru că munca unui primar nu este doar complexă dar și diversă, de la școli la poliție, la urbanism la plantat copaci. Este nevoie de multa muncă multidisciplinară, e nevoie de echipă.”, conchide Ciucu.

Întârziat ca ritm de dezvoltare față de alte sectoare ale Capitalei, cum ar fi Sectorul 3 sau 4, unde, de altfel, primarii și-au și reconfirmat mandatul, Sectorul 6 duce o luptă vizibilă de la începutul anului pentru a recupera decalajul administrativ.

Dinamica lui se vede în proiectele și lucrările începute simultan pe străzi – lucrări de amenajare/asfaltare în cvartal – și parcuri – Lacul Morii realizat recent, Parcul Liniei, demolări de construcții ilegale, etc.

Te-ar mai putea interesa și:

 

Cookies