De unde vin călugărițele care au împânzit Bucureștiul, cu tot cu paginile noastre de Facebook. Asociația Parcul Natural Văcărești: Nu, nu aduc nicio Apocalipsă

07 sept. 2023
1109 Afișari
De unde vin călugărițele care au împânzit Bucureștiul, cu tot cu paginile noastre de Facebook. Asociația Parcul Natural Văcărești: Nu, nu aduc nicio Apocalipsă
De unde vin călugărițele care au împânzit Bucureștiul, cu tot cu paginile noastre de Facebook. Asociația Parcul Natural Văcărești: Nu, nu aduc nicio Apocalipsă | Sursa foto: Facebook - Rețeaua pentru Natură Urbană

Pe rețelele de socializare au apărut numeroase poze cu călugărițe, bucureștenii întrebându-se de ce sunt atât de multe și cum pot scăpa de ele. Asociația Parcul Natural Văcărești oferă informații cu privire la cele două tipuri de insecte care au apărut în București în ultimii ani și menționează faptul că acestea nu sunt periculoase.

Există două tipuri de călugărițe în București

Asociația Parcul Natural Văcărești a explicat faptul că, în București, există două tipuri de călugărițe – asiatice (Hierodula tenuidentata) și europene (Mantis religioasa).

Călugărița europeană a fost identificată în 2015 cu ocazia întocmirii studiului de fundamentare prin care zona Văcărești a devenit parc natural.

Asociația spune că în cea mai mare parte a fotografiilor care circulă pe internet apare o specia originară din Asia. Mai nou, și aceasta poate fi întâlnită în Parcul Natural Văcărești.

Fotografii surprind călugărițele, în general, cu membrele anterioare împreunate, de parcă s-ar ruga. De aici îi vine și denumirea. Paradoxal, membrele cu care „se roagă” sunt cele cu care își prinde prada.

Aceste insecte își depun ouăle într-un fel de pungă (ootecă) și le lasă în diferite locuri, pe materiale de construcții, cutii sau plante ornamentale. Astfel, oamenii le transportă în multe zone și așa ajung călugărițele să își extindă arealul.

De unde au apărut călugărițele asiatice

Cele mai multe călugărițe apărute pe rețelele de socializare sunt asiatice, fiind identificate în România în 2018. Se găsesc în număr foarte mare în Dobrogea și este posibil ca expansiunea să fi început în zona porturilor, după ce călugărițele asiatice sau ootecile lor ar fi venit pe vapoare, explică Alexandru Rădac.

În ciuda înmulțirii (deocamdată) explozive, entomologii care au discutat cu Asociația Parcul Natural Văcărești spun că nu se așteaptă la vreo apocalipsă provocată de specia invazivă care a ajuns recent în România.

Asociația a mai transmis că cele două specii de călugărițe nu sunt veninoase și nici periculoase pentru oameni. Bucureștenii se pot bucura de prezența lor, având în vedere că se hrănesc cu orice insecte mai mici decât ele. Mănâncă inclusiv țânțari, molii sau ploșnite.

Te-ar mai putea interesa și:

Cookies