De unde vedem eclipsa totală de Soare din 2024? Exact, din America de Nord

03 apr. 2024
1029 Afișari
De unde vedem eclipsa totală de Soare din 2024? Exact, din America de Nord
De unde vedem eclipsa totală de Soare din 2024? Exact, din America de Nord. Foto simbol: Adam Smith/Unsplash

Luni, 8 aprilie 2024, este așteptată de milioane de oameni o eclipsă totală de Soare. Din nefericire pentru noi, fenomenul nu va fi vizibil la București, ci tocmai în America de Nord. Raritatea și amploarea sunt elementele care fac fenomenul și mai spectaculos.

De ce este specială eclipsa?

Acest fenomen astronomic este special datorită benzii de totalitate, adică zona care se va întuneca în plină zi. Aceasta va fi lungă de câteva mii de km și lată de peste 180 de km. Banda pornește din zona Mazatlan, Mexic, traversează SUA, finalul fiind în regiunea Newfoundland, Canada.

Acum 7 ani locuiau 12 milioane în interiorul benzii de totalitate. Anul acesta, banda de totalitate cuprinde 32 de milioane de locuitori în SUA. Este de așteptat ca milioane de oameni să vină în interiorul benzii. Aproximativ 150 de milioane de oameni locuiesc la maxim 350 de km de zonele în care Soarele va fi acoperit. Mai multe despre eclipsă AICI, pe site-ul NASA.

Eclipsa, așteptată cu nerăbdare

Unele orașe tratează evenimentul ca o oportunitate de a atrage turiști. Se organizează festivaluri, concerte și se mobilizează poliție. Fiindcă sunt așteptați milioane de oameni în orașele din interiorul benzii, există companii aeriene care organizează curse speciale către orașele unde eclipsa se va vedea cel mai bine. Oamenii au fost avertizați de blocaje în trafic și chiar de posibile probleme în funcționarea rețelei de telefonie mobilă.

Comparativ cu eclipsa din 2017, cea din acest an va avea o durată maximă mai mare. Acoperirea eclipsei din 2017 a durat 2 minute și 40 de secunde, în timp ce în acest an acoperirea va avea o durată maximă de 4 minute și 28 de secunde. În unele cazuri, există posibilitatea de a te bucura de fenomenul astrologic mai mult. Poți prelungi experiența cu 90 de secunde dacă te îndrepți spre centrul benzii de totaliate. Oamenii se grăbesc să prindă acest fenomen. De ce? Pentru că următarea eclipsă totală de Soare vizibilă în SUA va fi abia în 2044.

În România, ultima eclipsă solară parțială a avut loc în 1999, cea mai mare durată fiind înregistrată lângă Râmnicu Vâlcea: 2 minute și 23 de secunde. Tot atunci, a putut fi văzută și din București. Românii mai au de așteptat câțiva ani pentru a se bucura de o eclipsă de Soare. Următoarea eclipsă va avea loc abia în 2081.

Cookies