De sarbători, restricții dure în toată Europa. Fără artificii de Revelion și cu musafiri puțini la masa de Crăciun

16 dec. 2020
47 Afișari
De sarbători, restricții dure în toată Europa. Fără artificii de Revelion și cu musafiri puțini la masa de Crăciun
Aceste sărbători sunt fără precedent pentru europeni, care nu vor putea petrece în mod normal

Europenii vor avea sărbători de iarnă fără precedent, cu libertăți anulate de Pandemie. Adunările de familie și petrecerile de Crăciun sau de Anul Nou sunt descurajate sau interzise, în funcție de restricțiile impuse de fiecare țară in parte. În Europa, majoritatea guvernelor au luat măsuri stricte, însă sunt și state, cum ar fi UK, în care vor exista „bule de Crăciun”, pentru a permite familiilor să petreacă împreună sărbătorile.

Iată care este situația pe continent:

Franța, restricții de circulație între ora 20.00-7.00, de Crăciun și de Revelion

Franța a redeschis magazinele neesențiale in luna decembrie, pentru a permite sa înceapă cumpărăturile de Crăciun. Dar creșterea în numărul infecțiilor înseamnă că deși călătoriile de pe 15 Decembrie sunt permise, vor fi introduse restricții de circulație între ora 20:00-07:00 la nivel național și vor fi ridicate pe 24 decembrie, dar nu și în ziua de Crăciun sau seara de Revelion. Barurile și restaurantele nu se vor deschide până în ianuarie, iar adunările private sunt limitate la maxim 6 persoane. Mai mult, celebrele stațiuni de ski din Franța vor rămâne închise momentan, spre dezamăgirea autorităților locale și a turiștilor. Președintele Emmanuel Macron a anunțat există posibilitatea deschiderii acestora luna viitoare dacă situația se va imbunătăți semnificativ.

Târg de Crăciun

Germanii au voie să invite doar patru persoane la masa de Crăciun

Germania a instaurat un lockdown dur pe parcursul sărbătorilor de iarnă din cauza numărului îngrijorător de infectări și decese din ultimele săptămâni. Magazinele neesențiale și școlile din întreaga țară vor fi închise de pe 16 decembrie și nu se vor deschide mai devreme de 10 ianuarie. Restricțiile vor fi relaxate totuși în perioada 24-26 decembrie, când familiile vor putea primi maxim 4 oaspeți din familii diferite la masa de Crăciun. Copiii sub 14 ani fac excepție de la această regulă. Cancelarul german, Angela Merkel, le recomandă celor care vor să petreacă sărbătorile împreună cu prietenii să stea măcar o săptămână în autoizolare. Consumul de băuturi alcoolice în public va fi interzis, iar slujbele religioase vor avea loc doar dacă participanții vor respecta distanțarea socială și nu vor cânta.

Dulciuri specifice sărbătorilor, de la un târg nemțesc
Germanii nu vor mai putea colinda prin vestitele târguri de Crăciun, în căutare de bunătăți

Austria a anulat celebrele târguri de Crăciun

Carantina strictă din Austria se încheie luna aceasta. Rămâne valabilă însă o interdicție de călătorie între orele 20.00 și 6.00. Țara desfășoară un program de testare în masă pentru nu mai puțin de 10 milioane de cetățeni în următoarele două săptămâni, cu scopul de a permite mai multor familii de a se reuni în perioada festivă. Celebrele târguri de Crăciun au fost anulate iar barurile și restaurantele vor funcționa doar în regim takeaway. Mai mult, hotelurile rămân deschise doar pentru cei care călătoresc în scop profesional, pentru afaceri. Persoanele care vin din țări cu peste 100 de cazuri raportate la 100.000 de locuitori (Germania sau Italia, spre exemplu) vor fi obligate să stea în carantină 10 zile.

Carusel de la un târg festiv

Italienii nu au voie să plece din orașele lor în ziua de Crăciun

Italia a interzis călătoriile interregionale între 21 decembrie și 6 ianuarie, cu excepția celor din motive de muncă, sănătate și urgență. De asemenea, italienii nu vor avea voie să plece din orașele lor în ziua de Crăciun, pe 26 decembrie și în ziua de Anul Nou. Liturghia de la miezul nopții pe 24 decembrie se va desfășura mai devreme pentru a nu încălcă restricțiile de circulație între orele 22:00-05:00. Este de așteptat ca regiunea Romei să intre sub lockdown de tip „roșu” din seara de Ajun și până pe 2 ianuarie, fapt care ar interzice tranzitul și ar închide afacerile neesențiale.

Târg de Crăciun decorat cu luminițe

Spaniolii pot circula între regiuni doar „din motive familiale”

Spania a apelat la responsabilitatea oamenilor dar va permite mișcarea între regiuni “din motive familiale” între 23 decembrie și 6 ianuarie. Restricțiile de circulație regionale, care variază între 22:00 și 00:00, vor fi extinse până la 01:30 pe 24 și 31 decembrie, când limita de oameni la adunări va fi ridicată de la 6 la 10, o măsură care va fi aplicată și în ziua de Crăciun și ziua de Anul Nou. Autoritățile regionale au permisiunea de a înăspri restricțiile dacă vor considera necesar acest lucru.

Olandezii au voie să invite doar trei persoane la masa de Crăciun

Autoritățile din Olanda au anunțat impunerea unui nou lockdown, care va dura 5 săptămâni, de pe 15 decembrie până pe 19 ianuarie anul viitor.  Numărul oaspeților de Crăciun va fi limitat la 3 (cu excepția copiilor sub 13 ani); cafenelele, barurile și restaurantele vor rămâne închise cu excepția comenzilor la pachet. Afacerile neesențiale, cinematografele, saloanele, frizeriile și sălile de forță se vor închide pe 15 decembrie, iar școlile se vor închide o zi mai târziu. Cetățenii sunt sfătuiți să amâne călătoriile în străinătate pe cât posibil în această iarnă.

Târg festiv în vremurile de dinainte de pandemie

Marea Britanie, mai pe relaxare, fără restricții de circulație între 23-27 decembrie

Situația din Regatul Unit este una atipică. Deși a fost descoperită o nouă variantă de COVID 19, mult mai contagioasă, autoritățile au alcătuit un set de restricții speciale pentru a le permite britanicilor să sărbătorească Crăciunul și Anul Nou alături familie și cei dragi. Așa-numitele „Christmas bubbles”, care pot conține maximum 3 familii (8 persoane în Scoția), sunt metoda aleasă de autorități. Aceste „bubbles” sunt fixe pe parcursul întregilor sărbători, adică persoanele nu vor putea sărbători cu persoane diferite Crăciunul și Anul Nou, de exemplu.

De pe 23 până pe 27 decembrie nu vor exista restricții de circulație, o măsură ce va da peste cap măsurile impuse începând cu 16 decembrie, când restaurantele și puburile se vor închide, iar evenimentele de divertisment nu vor mai avea loc.

Târg de Crăciun

Belgia, fără artificii de Revelion

Belgia a anunțat că familiile pot fi în contact strâns cu o singură altă persoană decit cele apropaiate, în perioada de Crăciun, air oamenii care locuiesc singuri se vor putea întâlni cu încă alte 2 persoane. Artificiile vor fi interzise în seara de Revelion pentru a limita adunările. 

 

Cookies