De Revelion, află cele mai bune rețete de prajituri și cocktail-uri din “Caietul de rețete” al bunicilor și mamelor noastre

30 dec. 2022
8157 afișări
De Revelion, află cele mai bune rețete de prajituri și cocktail-uri din “Caietul de rețete” al bunicilor și mamelor noastre
De Revelion, află cele mai bune rețete de prajituri și cocktail-uri din “Caietul de rețete” al bunicilor și mamelor noastre

Negresa, Prăjitura cu covoru’, Albinița, Alba ca zăpadă, Laura, Kake-Mama, Prăjitura Alin, Kati, Tortul Cristina, Prăjitura chinezească sunt numai câteva dinte rețetele care au fost arhivate, digitalizate și publicate pe site-ul caietederetete.ro. În anul 2022, Anca Dănilă-antropolog, Ionuț Dulămiță-jurnalist și Andrei Dudea-realizator video au lansat un apel public pe facebook către toți cei care mai păstrează în casă aceste valoroase mărturii despre felul în care trăiau românii. Mai jos, interviu cu antropologul Anca Dănilă, unul dintre inițiatorii acestui proiect minunat.

Foto credit: caietederetete.ro.

Dacă vrei să-ți amintești de gustul copilăriei, toate magia se află înregistrată în bătrânul caiet de rețete îngălbenit de timp. Digitalizarea acestor informații prețioase este un omagiu adus tuturor celor care au scris și au lăsat peste timp aceste rețete. Caietul de rețete face parte din identitatea fiecărei familii. Caietederetete.ro este locul din care poți să te inspiri cu adevărat atunci când vrei să gătești ceva special, de sărbătoare. Citește aici primul articol dedicat acestui proiect foarte, foarte frumos: 

Foto credit: caietederetete.ro.
Anca Dănilă, unu dintre inițiatorii proiectului Caiete de Retete. Foto credit: Anca Dănilă.

B365.ro: Acest caiet era Biblia oricărei familii. Știu că rămânea în casă, nu era scos. Am aflat că și acum, tinerii nu vă aduc caietul originar ci doar copii. De ce?

Anca Dănilă, antropolog: “Când am început proiectul ne-am dat seama că există posibilitatea ca acest caiet să nu mai fie în casă. Și nu nu numai noi ne-am dat seama, ci și oamenii. Panică: unde e caietul? Am apelat la intermediari din familie care sunt mai la zi cu tehnologia și i-am rugat să fotografieze foile cu telefonul și să ni le trimită. În plus, să scrie și o poveste despre relația lor cu caietul sau orice are legătură cu caietul de rețete din familie”.

De Revelion, află cele mai bune rețete de prajituri și cocktail-uri din “Caietul de rețete” al bunicilor și mamelor noastre

Am întâlnit situații ale unor copii ajunși adulți, care aflau pentru prima dată niște lucruri despre familie din caiet”

B365.ro: Într-un fel încercați să reconectati generațiile. Cineva spunea că, de fapt, “caietul de rețete este mama”.

Anca Dănilă, antropolog: “Este și un proiect de reconectare generațională. Am întâlnit situații ale unor copii ajunși adulți, care aflau pentru prima dată niște lucruri despre familie din caiet. Eram momente foarte intime povestite în caietete de rețete. Faptul că au venit la noi tineri de 20 de ani, care ne-au spus: hai că ocup eu de caietul mamei, și s-au și ocupat, spune ceva. Noi am făcut și 18 mini-documentare cu păstrătorii de rețete. Acolo a fost terapia cea mai puternică pentru toată lumea. Și pentru noi și pentru cei implicați. Este pentru prima dată când oamenii fac o retrospectivă a caietului de rețete și este multă emoție acolo. Totul este emoție. Nu o să-ți aduci aminte niciodată cu ce pix ai scris în caiet acum 30, 40 de ani, că nu este vorba despre asta”.

Rețetele erau notate pe orice bucată de hârtie . Foto credit: caietederetete.ro.

Rețelele sunt scrise pe facturi de electricitatre, pe bonuri fiscale, pe șervețele, pe orice formă de hârtie care putea să rețină acea rețetă”

B365.ro: Caietele sunt pătate de sosuri, au urme ce ulei, de albuș de ou…

Anca Dănilă, antropolog: “Practic, caietul de rețete vine și cu niște ingrediente dintr-un timp trecut. Conține un ADN. Este sângele lui adunat acolo, care datează din cine știe ce timpuri. Și tocmai asta îl face viu. Ingredientele uscate îl fac si mai viu”.

Rețetele erau notate pe orice bucată de hârtie . Foto credit: caietederetete.ro.

B365.ro: Am văzut o rețetă scrisă pe o bucată de cartuș de țigări Assos. Practic, oamenii notau la repezeală pe orice.

Anca Dănilă, antropolog: “O altă constatare a cercetării a fost și aceasta: nevoia urgentă de a nota gustul care ți-a plăcut. Și vezi în caiete această nevoie urgentă de a reține informația atât de prețioasă. Rețelele sunt scrise pe facturi de electricitatre, pe bonuri fiscale, pe șervețele, pe orice formă de hârtie care putea să rețină acea rețetă. Noi, oamenii, avem nevoia urgentă de a nota gustul preferat”.

Creme pentru tort. Foto credit: caietederetete.ro.

“În cărțile de bucate oficiale găseai numai rețete cu fazan și portocale din belșug, însă realitatea era cu totul alta”

B365.ro: Există o gastronomie de bloc care datează din comunism?

Anca Dănilă, antropolog: “Da, există, și s-a construit organic. Adaptarea ingredientelor la peisajul economic deplorabil a creat organic o bucătărie de bloc neoficială. Cea oficială nu avea nicio legătură cu realitatatea. Dacă te uitai în cărțile de bucate găseai numai rețete cu fazan și portocale din belșug. Comuniștii doreau să arate prin aceste cărți că există de toate în România, dar realitatea era cu totul și cu totul alta. Trebuia să te descurci cu un număr de ingrediente extrem de meschin, mai ales în anii ’80”.

Prăjitura Alcazare. Foto credit: caietederetete.ro.
Oamenii continuă să scrie rețete și mai mult decât atât. Suntem într-o perioadă în care gastronomia începe să ne intereseze”

B365.ro: Rețele au continuat să fie scrise și după 1989?

Anca Dănilă, antropolog: “Am dat peste oameni care și-au început caietele lor de rețete acum, în zilele noastre, sau au început să și le strângă acum câțiva ani. Oamenii continuă să scrie și mai mult decât atât. Suntem într-o perioadă în care gastronomia începe să prindă contur, să ne intereseze. Tot în cadrul proiectului am luat legătura și cu câțiva bucătari. La fel, ei trăiesc pentru caietul lor de rețete și cine are plăcerea de a gusta și de a face mâncare își va face un caiet de rețete. Există mai nou caietul digital, în care fie îți faci tu un folder în care îți pui toate link-urile cu rețete, fie îți faci un drive, am întâlnit oameni care își pun în drive toarte rețetele. Fie își fac un playlist, oricum vor să păstreze tot ceea ce le place”.

Foto credit: caietederetete.ro.
Plus un regim de slăbit. Foto credit: caietederetete.ro.
Când te uiți în caiet și vezi prăjitura Laura tu știi cine este Laura, caietul scris presupune o comunicare directă”

B365.ro: Totuși, este plin internetul de bloguri culinare, de bucătari amatori sau profesioniști, de influenceri, de videouri. Ce nevoie mai au oamenii de clasicul caiet de rețete în anul 2022?

Anca Dănilă, antropolog: “În momentul în care repeți ceva luat de pe internet dialogul devine centralizat. Există o autoritate pe care tu o cunoști, ea însă nu te știe pe tine; acea autoritate îți spune ce să gătești și tu gătești. Nu ai niciodată o relație directă cu ea. Caietul de rețete presupune însă o comunicare directă. Când te uiți acolo și vezi prăjitura Laura tu știi cine este Laura. Știi momentul în care ai întâlnit-o pe Laura, știi momentul în care ai gustat pentru prima dată din Laura. Aceasta este diferența dintre online și caietul fizic. Caietul fizic presupune contact direct cu sursa, pe când online-ul presupune centralizare. Există o autoritate care le spune celorlalți ce să facă”.

Rețetă de Savarină. Foto credit: caietederetete.ro.
Tort Joffre. Foto credit: caietederetete.ro.
Aragazul nu îți arăta gradele de temperatura, cum se întâmplă acum. Totul era din ochi”.

B365.ro: Anca, în familia ta există un caiet de rețete?

Anca Dănilă, antropolog: “Există și este al mamei mele. Apelez la el de fiecare dată de Paști. Eu sunt din Suceava și nouă ne place foarte mult smântâna, așa că avem o rețetă de pască cu smântână. De fiecare dată, dar de fiecare dată, mama îmi trimite pagina respectivă, cu rețeta. Știu în amănunt că în rețetă nu sunt trecute gradele și trebuie coaptă la 120 de grade. Trebuie să ținem cont de faptul că, la vremea respectivă, aragazul nu îți arăta gradele de temperatura, cum se întâmplă acum. Totul era din ochi sau aveai alternative pentru măsurători. Știai, de pildă, că într-o ceașcă încap 125 de grame de făină, dar rețeta spunea o ceașcă de făină, ori ceștile pot fi de mai multe feluri”.

Foto credit: caietederetete.ro.

B365.ro: Cum se prezintă rețetele de sărbători în aceste caiete?

Anca Dănilă, antropolog: “Sărbătoarea este momentul în care caietul de rețete devine vedetă. Atunci era scos cu adevărat din sertar. Atunci se făceau rețetele importante”. Bucurați-vă de cele mai bune și mai inedite rețete pentru sărbători pe site-ul caietederetete.ro

 

Cookies