ARHIVA B365

De la ce preț poate porni microciparea şi înregistrarea câinilor cu stăpân

Câinii cu stăpân trebuie microcipaţi în termen de maxim 30 de zile de la fătare sau, în cazul celor care au deCMV: păşit această vârstă, până la 1 martie 2013, şi înregistraţi în Registrul de Evidenţă a Câinilor cu Stapân (RECS), potrivit unui proiect de norme pentru aplicarea Legii nr. 258/2013, elaborat de Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) şi pus în dezbatere publică, scrie mediafax.ro.

Câinii cu stăpân vor fi identificaţi prin microcip de către medici veterinari de libera practică organizaţi în conditiile legii înregistraţi ca utilizatori ai RECS la Colegiul Medicilor Veterinari, care va gestiona registrul.

Preşedintele Colegiului Medicilor Veterinari, Viorel Andronie, arată, într-un răspuns remis la solicitarea MEDIAFAX că proprietarii de câini vor avea de suportat, conform Legii nr. 258/2013, contravaloarea microcipului, contravaloarea manoperei pentru activitatea medicului veterinar, contravaloarea carnetului de sănătate, costul pentru înregistrarea în baza de date şi mentenanţa acesteia, întocmirea formularelor necesare, amortizarea cititorului de microcipuri.

În prezent, microciparea câinilor de companie se face doar ocazional, în special în cazurile în care stăpânii doresc să îi transporte peste graniţe, când est obligatoriu. Tarifele pentru acest serviciu pornesc de la 40 – 50 de lei, putând ajunge şi la 300 de lei, a precizat Andronie, arătând că acestea depind de cererea şi oferta din localitatea unde se află cabinetul veterinar.

Acesta estimează că tarifele care vor fi practicate de medicii veterinari pentru toate serviciile ce ţin de identificarea şi înregistrarea câinilor cu stăpân vor porni de la un minim de 35 de lei, variind în funcţie de cerere şi ofertă şi fiind cu siguranţa diferite în mediul urban faţă de mediul rural.

Din tariful încasat de medicii veterinari, o parte va merge către CMV pentru a acoperi costul realizării şi mentenanţei RECS.

Pentru a se înregistra ca utilizatori ai RECS, medicii veterinari trebuie să aibă cabinetele dotate cu conexiune la internet şi cititoare de microcipuri.

Astfel, din tarifele practicate pentru identificarea şi înregistrarea câinilor, va trebui ca medicii să îşi amortizeze cheltuiala pentru cititoarele de microcipuri, ale căror preţuri variază de la 250 la 3.000 de euro, a mai spus Andronie.

Reprezentanţii CMV au mai precizat că microciparea nu prezintă niciun risc pentru sănătatea şi bunăstarea animalelor, chiar dacă acestea au o vârstă înaintată sau prezintă unele afecţiuni.

Pe de altă parte, CMV apreciază că termenul de 1 martie 2013 pentru înregistrarea tuturor câinilor cu stăpân este „mult prea optimist” şi urmează să propună un termen de un an de la data intrării în vigoare a normelor ANSVSA.

În cazul morţii animalului proprietarii au obligaţia de a solicita medicilor veterinari scoaterea din evidenţă şi consemnarea decesului în carnetul de sănătate.

La găsirea unui câine cu stăpân pierdut, persoanele care l-au gasit au obligaţia de a anunţa secţia de Poliţie cea mai apropiată în vederea depistării şi anunţării proprietarului, se mai arată în proiect.

 


Recomandarile noastre

Parteneri

Back to top button