De la 1 ianuarie, preţul motorinei îl va depăşi pe cel din Austria, Franţa, Spania şi Belgia

de:
05 nov. 2013
0 Afișari
De la 1 ianuarie, preţul motorinei îl va depăşi pe cel din Austria, Franţa, Spania şi Belgia

Măsura va avea un efect de creştere a preţului carburanţilor cu mai mult de 7 eurocenţi ca urmare a faptului că se plăteşte şi un TVA de 24% peste acciza plătită la carburanţi. Cei 7 eurocenţi vor fi în final 8,68 eurocenţi, valoare ce va fi rotunjită probabil la 9 eurocenţi. Pe parcursul anului viitor carburanţii din România s-ar putea scumpi chiar mai mult decât în ţările ce nu au adoptat moneda unică deoarece în acestea acciza va continua să fie calculată în funcţie de un curs fix de schimb din anul precedent, in timp ce în România acciza plătită în lei va include şi devalorizarea monedei naţionale.

Calculele făcute de România Liberă, bazate pe statistica Comisiei Europene privind preţurile la carburanţi la jumătatea lunii trecute, arată că litru de motorină va avea toate şansele să ajungă la 1,39-1,4 euro, de la nivelul actual de 1,31 euro pe litru, în timp ce litrul de benzină ar putea costa 1,31-1,32 euro, faţă de un nivel actual de 1,23 euro. Litrul de motorină va ajunge astfel mai scump decât în Austria (1,36 euro), Franţa (1,33 euro, Belgia (1,39 euro), Spania (1,36 euro), Portugalia (1,37 euro), Slovacia (1,39 euro), ţările baltice (între 1,27 euro şi 1,34 euro), Bulgaria şi Polonia (1,32 euro), Croaţia (1,3 euro), Slovenia şi Grecia (1,38 euro). Cel al litrului de benzină l-ar putea depăşi pe cel din Bulgaria şi Polonia (1,31 euro), Estonia (1,27 euro) şi Letonia (1,31 euro). Majorarea accizei la benzina cu 7 eurocenţi are şanse mici să propulseze preţul acestui carburant peste media europeană deoarece în majoritatea ţărilor UE benzina este mai scumpă decât motorina, urmare a accizelor mai mari aplicate pe primul carburant.

Banii astfel colectaţi vor fi vărsaţi într-un fond special destinat investiţiilor în infrastructura rutieră, a anunţat luni premierul Victor Ponta.

Cookies