FIT CITY

De la 1 aprilie, bolnavii vor fi puşi pe lungi liste de aşteptare pentru internare în spitale

Reorganizarea totală a serviciilor medicale oferite de stat va aduce listele de aşteptare pentru internarea în spital şi introducerea consultaţiei de prevenţie la medicul de familie (în funcţie de vârsta, fiecare pacient trebuie să meargă o dată pe an sau o dată la trei ani la medicul de familie pentru a-şi verifica starea de sănătate).

Schimbarea este aşteptată cu sufletul la gură de furnizorii de servicii private care spun că în schimbul a 50-100 de euro pe lună vor da posibilitatea pacienţilor să nu mai aştepte să fie îngrijiţi în sistemul de stat pentru diverse intervenţii chirurgicale, scrie zf.ro.

Noul pachet de servicii de bază ar trebui să aducă o mai bună organizare în sistemul de stat şi să redirecţioneze o parte din cheltuielile din spitale către ambulatoriu de specialitate sau medicii de familie.

Ministerul Sănătăţii a anunţat că necesitatea acestui pachet de bază a apărut în condiţiile în care numărul internărilor în spital (unde tratamentul este scump) este tot mai mare, iar multe dintre acestea sunt nejustificate ori nu se realizează de fapt (fiind declarate doar pentru a obţine mai mulţi bani).

Pe de altă parte, nu era încurajat tratamentul la medicul de familie şi în ambulatoriu, unde s-ar putea funiza aceleaşi servicii ca în spital, dar la costuri mai mici. Astfel, de la 1 aprilie, medicii de familie vor fi în centrul sistemului de sănătate şi vor reprezenta poarta de acces la servicii medicale: înainte de a merge în spital sau la medicul specialist, pacientul trebuie să treacă pe la medicul de familie. În caz contrar, îşi plăteşte consul­taţia.

Pachetul de bază aduce însă şi multe semne de întrebare legate de medicina de urgenţă şi modul în care se va face triajul urgenţelor, dar şi întrebări legate de pa­chetul suplimentar. Ministerul Sănătăţii spune că orice nelămurire îşi va găsi răspunsul în normele de aplicare ce vor fi gata până la finalul lunii februarie.

„Până nu apare noul contract-cadru este ceaţă completă şi putem vorbi doar despre presupuneri”, spune Laszlo Lorenzovici, director general la firma de consultanţă pentru analiza financiară a bugetelor spi­talelor Hospital Consulting.

O analiză a ministerului pe baza datelor din 2012 arată că aproximativ un milion din cazurile de internare continuă în secţiile de acuţi puteau fi rezolvate prin ambulatoriu.

Pentru un serviciu în ambulatoriu statul decontează 100 de lei, pentru un caz rezolvat prin spitalizare de zi 400 de lei, iar pentru un caz rezolvat prin spitalizare continuă (mai mare de 24 de ore) – 1.444 de lei.

Prin noul pachet de bază, ministerul măreşte numărul de consultaţii acordate de medicul de familie şi spune că nu decontează serviciile de la specialist dacă nu există în prealabil o trimitere de la medicul de familie.

Totodată, ministerul introduce o consultaţie suplimentară pentru a evalua starea de sănătate, care se plăteşte separat (astfel că medicii de familie sunt încurajaţi să o acorde).

Medicii de familie vor acorda şi consultaţii speciale (pentru boli precum cele cardiovasculare sau diabetul zaharat, cele mai frecvente) pentru a degreva din serviciile oferite în ambulatoriu, dar şi consultaţii de prevenţie.

Pe următorul palier, ambulatoriu, serviciile vor fi încurajate prin mărirea programului de lucru la două ture, iar pentru bolnavii cronic (cu afecţiuni de lungă durată) se introduce consultaţia multi­disciplinară (la care participă mai mulţi medici).

Totodată, o serie de boli sunt excluse de la tratament prin spitalizare continuă (există o listă de boli pentru care medicii nu mai pot interna), astfel că aceste afecţiuni vor fi tratate fie în ambulatoriu, fie prin spitalizare de zi.

Pachetul de bază va fi oferit către persoanele asigurate în sistemul asigurărilor sociale de stat, iar pentru neasiguraţi statul propune un pachet minimal, în care sunt incluse urgenţele, serviciile de prevenţie la medicul de familie, consultaţiile pentru gravide, naşterea.

Serviciile de urgenţă vor fi oferite atât persoanelor asigurate, cât şi celor neasigurate şi nu este clar modul în care autorităţile vor gestiona acest serviciu, de care s-a abuzat până acum.

„În managementul sanitar este o regulă: dacă astupi o gaură, dar laşi deschise altele, toţi pacienţii vor intra – ieşi pe acolo. Aşa e şi acum, şi va fi şi în viitor dacă nu se gândeşte şi lucrează strategic. Dacă eşti neasigurat şi te doare capul, la SMURD fără probleme ai de toate că este sau nu urgenţă”, a mai spus Laszlo Lorenzovici.

În prezent, spitalele sunt obligate pri­mească şi să trateze orice persoană care se prezintă şi susţine că are o problemă urgentă.

Mai multe detalii despre pachetele de servicii medicale găsiţi pe zf.ro.


Recomandarile noastre


Parteneri

Back to top button