De Halloween, bate Lupul cel Sadic la ușă. În București și în marile orașe rulează “Capra cu trei iezi”, film soft horror nerecomandat minorilor

05 oct. 2022
413 Afișari
De Halloween, bate Lupul cel Sadic la ușă. În București și în marile orașe rulează “Capra cu trei iezi”, film soft horror nerecomandat minorilor
De Halloween, bate Lupul cel sadic la ușă. În București și în marile orașe rulează “Capra cu trei iezi”, film soft horror nerecomandat minorilor

Capra cu trei iezi”, povestea lui Ion Creangă publicată pentru prima dată în foarte îndepărtatul an 1875, va fi Spaima marelui ecran de Halloween, 2022. Din 28 octombrie, “Capra cu trei iezi”, film soft horror pentru adulți, intră în cinematografele din București și din marile orașe ale țării. Producția regizată de Victor Canache a câștigat Premiul Publicului la TIFF 2022 și a devenit sold-out în toate festivalurile la care a participat până acum: TIFF Oradea, “Sunscreen” Constanța și “Noaptea Albă a Filmului Românesc”. În rolurile principale, Maia Morgenstern (Mămuca) și Marius Bodochi (Lupul cel sadic, Cumătrul). Mai jos, interviu exclusiv cu regizorul Victor Canache despre groaznica poveste care ne-a indispus copilăria. Unora, cel puțin.

capra, cu trei, iezi
Din 28 octombrie, “Capra cu trei iezi”, film soft horror pentru adulți, intră în cinematografele din București și din marile orașe ale țării.

Ion Creangă, clasic al literaturii române și, fără să știe, primul autor de povești horror pentru îngrozit copiii

Dacă răspopitul Ion Creangă, un mare și priceput povestitor, autor de Abecedare, ar veni la premiera filmului “Capra cu trei iezi”, ar face ochii cât cepele când ar vedea că basmul lui terifiant a trecut toate probele trecerii Timpului. Nu l-au uitat copiii, care încă mai învață la școală că o pățesc dacă deschid ușa străinilor. Nici tinerii, care bagă într-o singură noapte toate cele zece episoade din “Dahmer”, ucigașul în serie care își mânca victimele, (Netflix, 2022). “Capra cu trei iezi” nu a mucegăit și, în sfârșit, își ocupă locul fruntaș pe podiumul poveștilor horror. Dacă Lupul își va primi răsplata pentru crimele sale, dacă Binile va învinge, veți afla la premieră, de Halloween. Cert este că lupul poate fi om, om care ucide și manâncă sarmale, exact cum l-a descris Creangă.

Marius Bodochi in rolul Lupului. Din 28 octombrie, “Capra cu trei iezi”, film soft horror pentru adulți, intră în cinematografele din București și din marile orașe ale țării.

Lupul așază cele două capete de iezișori, cu dinții rânjind în ferești, de ți se părea că râdeau”

Cum să uiți acest pasaj din povestea “Capra cu trei iezi”: “Lupul așază cele două capete (de iezișori, n. n) cu dinții rânjind în ferești, de ți se părea că râdeau; pe urmă unge toți pereții cu sânge, ca să facă și mai mult în ciudă Caprei” ? Cum să le citești seara copiilor, înainte de culcare, o astfel de poveste de îngrozit? “Trei iezi, cucuieți, ușa mamei descuieți / Că mama v-aduce vouă, / Frunze-n buze, lapte-n țâțe / Drob de sare în spinare, / Mălăieș în călcăieș, / Smoc de flori la subsuori”. Horror. Sună destul de horror?

maia, morgenstern
Maia Morgenstern in rolul Mamei. Din 28 octombrie, “Capra cu trei iezi”, film soft horror pentru adulți, intră în cinematografele din București și din marile orașe ale țării.

Happy Haloween cu “The Goat with Three Kids”

Filmul “Capra cu trei iezi”, prima ecranizare horror / thriller psihologică a faimoasei povești, este regizat de Victor Canache și produs de Luana Georgiță. Regizorul Victor Canache a trăit în SUA, la Los Angeles, și în cei 5 ani de Hollywood a lucrat ca actor și cascador în diferite proiecte, de la scurtmetraje cu bugete mici, până la filme realizate de cele mai mari studiouri din industria filmului american. În anul 2017 s-a întors în țară și a început proiectul “Capra cu Trei Iezi”, care a fost inițial un scurtmetraj, iar apoi a fost dezvoltat în lungmetraj.

victor, canache, regizor
Regizorul Victor Canache si producatorul filmului, Luana Georgiță. Foto credit Adrian Năstase.
Când am descoperit că nu există nicio ecranizare a “Caprei cu trei iezi” ne-am spus: Hai să facem filmul”

B365. ro: Cum v-a venit ideea să faceți din “Capra cu trei iezi”, una dintre cele mai faimoase povești din copilăria noastră, un film horror?

Victor Canache, regizor: “Am vrut să fac în primul rând un film după povestea lui Ion Creangă, nu neapărat un film horror. Am încercat să mă țin cât mai mult de basmul lui Ion Creangă, să nu mă îndepărtez de firul narativ. Ideea mi-a venit acum 15-16 ani, pe atunci aveam aveam 19 ani. Lucram la Los Angeles cu Luana Georgiță producătorul filmului și soția mea, și am căutat pe google să vedem dacă există vreun film “Capra cu trei iezi”. Nu exista, așa că ne-am spus: “Hai să-l facem”. Lucram simultan la mai multe idei, dar ne-am oprit la Capra cu Trei iezi”.

Sunt un produs exclusiv al cinematografiei americane”

B365. ro: Ați văzut multe filme horror ca să reușiți să compuneți atmosfera, stilul filmelor de groază în “Capra cu trei iezi”?

Victor Canache, regizor: “Am văzut și văd foarte multe filme. Mă uit la tot ce-mi pică în mână, din toate genurile. Eu sunt un produs exclusiv al cinematografiei americane. La Los Angeles am lucrat cinci ani și acolo mi-am găsit toate motivațiile, acolo am învățat cel mai mult despre cinema”.

maia, morgenstern
Maia Morgenstern in rolul Mamei. Din 28 octombrie, “Capra cu trei iezi”, film soft horror pentru adulți, intră în cinematografele din București și din marile orașe ale țării.
La cinci ani învățam limba engleză odată cu cea română; am crescut cu animații și filme americane”

B365.ro: De ce ați plecat în America și de ce v-ați întors?

Victor Canache, regizor: “Eu am crescut cu cultura americană. De când am primit primul video, la vârsta de patru ani și jumătate, am crescut cu filme și animații americane. Nu îmi aduc aminte cum am învățat limba engleză, știu că am învățat engleza odată cu limba română, eu și mulți alții din generația mea. Pe la cinci ani știam deja că vreau să ajung la Los Angeles. După ce am terminat Actoria la UNATC, mi-am zis: Gata, mă mut în America. Cinci ani de zile am fost la Hollywood, am mers la 180 de audiții, am făcut parte din proiecte mici dar am lucrat și pe cele mai mari platouri de filmare, inclusiv Paramount Pictures și Universal Pictures. Când am acumulat destul de multă experiență, am vrut să mă întorc acasă, pentru că nu am reușit niciodată în viața mea să mă rup de România, oricât de tare aș fi încercat. Nu pot să mă rup de România, nici eu, nici soția mea, Luana, ceea ce este bine, totuși. Am făcut filmul “Capra cu trei iezi” și ca să avem ceva aici, să nu o luăm de la zero ca în America”.

La Hollywood am învățat să inițiez un proiect și să-l duc la capăt”

B365.ro: Ce ați învățat din experiența americană?

Victor Canache, regizor: “Am învățat să inițiez un proiect și să-l duc la capăt, acesta a fost un ucru foarte important. Făcând parte din proiecte cu bugete mari și stând mult timp pe platourile de filmare am văzut care este demersul, cum se face. Am căpătat o perspectivă care mi-a fost de mare folos”.

B365.ro: Știu că înainte să realizați acest lungmetraj, ați făcut un scrurtmetraj “Capra cu trei iezi”. Cum ați găsit sponsori, cum i-ați convins că povestea merită un film?

Victor Canache, regizor: “Am căutat investitori, în primul rând, nu sponsori. Pe vremea scurtmetrajului au fost sponsorizări, oamenii ne-au donat bani în urma unei campanii de crowdfunding. Ne-am întors în America cu scurtmetrajul și am mers cu proiecții din oraș în oraș, din comunitate de români în comunitate. După vizionare, unii rămâneau să vorbim despre o posibilă investiție, însă pe la jumătatea turneului a venit pandemia de Covid19 și ne-a pus capăt turneului”.

Din 28 octombrie, “Capra cu trei iezi”, film soft horror pentru adulți, intră în cinematografele din București și din marile orașe ale țării.
Povestea lui Creangă, fără animăluțe, transpusă în imagini cu oameni reali, rămâne dezbrăcată. Rămâne doar tragedia scrisă de Creangă”

B365.ro: De ce nu este “Capra cu trei iezi” un film pentru copii?

Victor Canache, regizor: “ Pentru că povestea lui Ion Creangă, odată transpusă în imagini cu oameni reali, fără personificări, fără animăluțe, ci doar cu oameni, rămâne o poveste total dezbrăcată. Rămâne tragedia care există în povestea lui Creangă. Adică, Lupul este Om. M-a mai întrebat lumea: Dar bine, Lupul face ce face pentru că este Lup și mănâncă alte animale când este flămând. Dar Omul, care este Om, de ce face chestia asta? Păi, hai să nu ne îndepărtăm de povestea lui Ion Creangă, în care Lupul este Lup și omoară alte animale, dar în aceeași poveste apar și capete în geam rânjind. Lupul lui Creangă mânjește pereții cu sânge, și aceasta parcă nu este ceva caracteristic unui animăluț. Este o convenție care se poate adresa mai multor categorii de vârstă. Copiilor li s-a spus o poveste cu ce se întâmplă atunci când nu ascultă de părinți. Adulții pot vedea o tragedie tipică locurilor rurale din România secolului al XIX-lea”.

Capra cu trei iezi” este o poveste dură, o poveste sângeroasă și dură”.

B365.ro: Este o tragedie care se întâmplă și în vremurile noastre, în realitate, și nu numai în zonele rurale din România. Lupul cel rău nu moare, renaște, există.

Victor Canache, regizor: “Lupul este întruparea Răului, iar filmul nostru nu avea cum să iasă altfel. Am făcut un soft horror, ce aș fi putut să fac? Ar fi trebuit să mă duc foarte departe de povestea lui Creangă ca să realizez o comedie. O romanță cu animăluțe, în niciun caz. “Capra cu trei iezi” rămâne o poveste dură, o poveste sângeroasă și dură”.

Noile ediții ale “Caprei cu Trei iezi” nu mai conțin descrierea capetelor în geam și nu mai au sânge pe pereți”

B365.ro: Se mai predă la școală “Capra cu trei iezi”?

Victor Canache, regizor: “În timp ce lucram la scenariu am trecut prin diferite ediții ale basmului și am observat că, de ceva vreme, povestea este foarte schimbată, nu mai există capete în geam, nici sânge pe pereți. Povestea, așa cum o știam noi, dispare încet, încet , pe nesimțite. Noi, cei care am citit povestea acum mult timp, eu, dumneavoastră, publicul, nu mai știm basmul in forma lui originară. Nu ne dăm seama că au dispărut elementele grotești din ea”.

Din 28 octombrie, “Capra cu trei iezi”, film soft horror pentru adulți, intră în cinematografele din București și din marile orașe ale țării.
Capra cu trei iezi” nu este despre Boogeyman. “Nu am păstrat mesajul că dacă deschizi ușa te mănâncă Bau Baul”

B365.ro: Până la urmă, despre ce este povestea “Capra cu trei iezi”? Este despre povața care spune că întotdeauna copiii trebuie să-și asculte părinții?

Victor Canache, regizor: “Filmul nu pune accentul pe mesajul din povestea pentru copii. Deja vorbim despre problemele psihologice ale Lupului, de soluțiile pe care trebuie să le găsească Mama copiilor ca să se apere, să își apere familia. Nu am păstrat mesajul care spune că dacă deschizi ușa te mănâncă Bau-Baul. Este mult mai dur”.

B365.ro: A fost greu să îi convingeți pe Maia Morgenstern și Marius Bodochi să joace rolurile principale dintr-un horror?

Victor Canache, regizor: “Absolut deloc. Au fost extrem de binevoitori, ținând cont de greutatea proiectuluI, de cât de mult s-a muncit la el. Eu am fost studentul doamnei Maia Morgenstern la Actorie și încă din Facultate era foarte deschisă și accepta proiectele studenților. Pe Marius Bodochi nu-l cunoașteam personal, însă a acceptat imediat”

B365.ro: Care este feedback-ul până acum din partea celor care au văzut filmul? “Capra cu trei iezi” a primit “Premiul Publicului” la TIFF, Ediția 2021.

Victor Canache, regizor: “Nu se putea un feedback mai bun, nu ne așteptam. Nu mai știam exact căt a fost talent, muncă, sau determinare la scurtmetraj, dar după Premiul Publicului pentru lungmetraj am devenit recunoscuți. Premiul ne-a ajutat foarte mult să căpătăm și mai multă încredere. Am avut opt proiecții în țară și după fiecare toți spectatorii rămâneau în sală să vorbim”.

Capra cu trei iezi” este și o poveste despre perseverența realizatorilor

B365.ro: “Capra cu trei iezi” este un film în care dvs ați făcut totul, inclusiv decorul. Nu este făcut cu bani publici, este integral efortul dumneavoastră.

Victor Canache, regizor: “Filmul este sută la sută independent, asta înseamnă că nu am primit bani din partea nici unei organizații, nici de la Stat. Bugetul a fost extrem de mic și tot ce am putut face noi cu mâinile noastre, ca să scutim din cheltuieli, am făcut. Tot ce am făcut am făcut prin sponsorizări, dar nu în bani. În sensul că, de exemplu, am filmat la Malul cu Flori. Eu și Luana ne-am dus la Primărie și am cerut lemn vechi din clădirile din sat care stăteau să cadă. Ne-au dat o rangă și un ciocan și în două trei luni de zile am scos lemnul din clădirea veche, l-am mutat în vârful dealului și am construit din el un platou de filmare”.

„Ne-au dat o rangă și un ciocan și în două trei luni de zile am scos lemnul din clădirea veche, l-am mutat în vârful dealului și am construit din el un platou de filmare”. Foto credit Otilia Băisan.

B365.ro: La ce să se aștepte cei care vin pe 28 octombrie la premieră?

Victor Canache, regizor: “Să se aștepte la un film de Halloween. Nu este un horror cu imagini grafice puternice, este un soft horror, dar cu o atmosferă foarte potrivită pentru Halloween. Să vină să-l vadă. Îi așteptăm pe 28 octombrie în sală”.

Cookies