CONTRIBUTORS

De dragul gogoșilor delicioase din București. Berliner Donuts și niște street food venezuelean la Pepitos

Au apărut două nume noi în peisajul gastronomic bucureștean. O gogoșerie mult așteptată, Berliner Donuts, și un loc mic cu street food venezuelean, intitulat Pepitos Venezuelan Street Food. Și, pentru că viața e scurtă, încep cu desertul.

Prima gogoașă nu se uită niciodată

Prima amintire cu o gogoașă cumpărată datează de prin 1993 (ceva de genu’), când, lipit de gardul școlii generale pe care o frecventam apăruse un magazin de vise dulci, sau, cum îi mai spuneau oamenii: o gogoșărie. Mecanismul de obținere a dopaminei deept fried era simplu: urcam două trepte ca s-ajung la nivelul tejghelei, băgam capul pe geam și întindeam o monedă de 3 lei cu tractor pe ea. Un nene cu un șorț alb plin de pete prelua cei 3 leicoin și arunca de îndată o bucată de aluat lungit într-o baie imensă de ulei, și o tot învârtea de colo colo cu un fel de țăpușă lungă. Pe vremea aia îl bănuiam pe nenea gogoșeristul că era cel mai bogat om de la noi din oraș. Era limpede că doar un om înstărit își poate permite atâta ulei. La noi acasă vedeam rar untelemn. Se gătea mai mult cu untură.

De dragul gogoșilor delicioase din București. Berliner Donuts și niște street food venezuelean la Pepitos
De dragul gogoșilor delicioase din București. Berliner Donuts și niște street food venezuelean la Pepitos

Revenind. Mirosul. Ah! Mirosul de gogoașă la 3 lei! Dumnezăule mare! Are cămăruța lui specială, undeva în lobul frontal. Cert e că din mâinile gogoșeristului din ‘93 ieșeau niște gogoși fenomenale. Gogoașa respectivă era mare cât capu’ meu, crocantă la mijloc de făcea cranț-cranț între dinți, iar pe margini era groasă cam cât degetul meu mare. Gogoașa asta fierbinte pe care abia o țineam în mână (arș!) era moale, pufoasă și gustoasă pe margini, crocantă la mijloc și mare cât o zi de post. 3 lei!

Echivalentul a 5 lei astăzi, poate? Cam așa.

De dragul gogoșilor delicioase din București. Berliner Donuts și niște street food venezuelean la Pepitos
„Uite atâta era gogoașa!” Vânzător de gogoși. Berliner. For Donut’s sake. București, 2021.

Stă să plouă cu gogoși. Berliner Donuts

Hype mare pe gogoșeria asta în bula instagramică, multe zvonuri, ba că a lu’ Mazilique, ba că e a lu’ cutare. Cui îi pasă a cui e!? am zis. Hai cu gogoșile alea! Dacă mă-ntrebi pe mine, o mișcare îndrăzneață deschiderea uneii gogoșerii. Știm cu toții ce s-a întamplat cu Dunkin Donuts de pe Calea Victoriei, sau cu Gogoașa Înfuriată. Fitzoșica? O glumă bună.

De dragul gogoșilor delicioase din București. Berliner Donuts și niște street food venezuelean la Pepitos

De dragul gogoșilor delicioase din București. Berliner Donuts și niște street food venezuelean la Pepitos

BD for Donut’s Sake – Piața Kogălniceanu, Calea Plevenei nr. 5

Pe locul fostului Grabit Pastrami, în Piața Kogălniceanu, s-a deschis acest loc numit Berliner Donuts, care vinde gogoși rotunde, pufoase, umplute cu cremă, confecționate după o rețetă proprie.

Frumos colorat locul. Curat și zumzăind a oameni care intră și ies din prăvălie. Înăuntru, oameni echipați ca de patiserie și aceeași baie de ulei, care mi-a adus aminte de copilărie. Miroase bine, a gogoși proaspete.

De dragul gogoșilor delicioase din București. Berliner Donuts și niște street food venezuelean la Pepitos

De dragul gogoșilor delicioase din București. Berliner Donuts și niște street food venezuelean la Pepitos

Am cumpărat câte o gogoașă pentru aproape fiecare cremă disponibilă, mai puțin cu vanilie.

Gogoașă cu cremă de mango
Gogoașă cu cremă de fistic
Gogoașă cu ciocolată
Gogoașă cu cremă de lămâie și busuioc
Gogoașă simplă. Simplu ești. Simplu cumperi

De dragul gogoșilor delicioase din București. Berliner Donuts și niște street food venezuelean la Pepitos

Judecata de Apoi. Nimeni nu scapă

Gogoașa per se. Delicată.

Nu e ușor să-ți iasă o gogoașă simplă bună, să ai un aluat pufos și în același timp consistent și puțin aerat. Gogoașa simplă nu debordează de gust sau vreo aromă specială, dar consistența ei, moale și în același timp fermă e mișto. Apeși pe ea și revine la forma inițială. Foarte nice.

De dragul gogoșilor delicioase din București. Berliner Donuts și niște street food venezuelean la Pepitos

Umplutura face diferența

Gogoșile vor fi mereu un subiect sensibil. Am trăit cu ele și fiecare are gustul său format sau așteptările sale de la o gogoașă. În cazul gogoșilor  Berliner Donuts, atracție lor principală, din punctul meu de vedere, este calitatea umpluturilor cât și cantinatea nesimțită de cremă pe care o varsă în interiorul gogoșilor. Mari șanse să îți curgă pe degete, dacă nu ești atent sau atentă.

De dragul gogoșilor delicioase din București. Berliner Donuts și niște street food venezuelean la Pepitos

Mi-a plăcut foarte, foarte mult cea cu cremă de mango, intensă și puțin acrișoară, cea de fistic și aia cu ciocolată. La ciocolată mi-ar fi plăcut mie să fie un picuț mai amară, dar din nou, gusturi și gusturi.

Cremele nu sunt foarte dulci, ceea ce-mi place mult și sper să rămână așa. Pentru că ai deja aluatul dulceag, puțin zahăr pudră presărat. E suficient dulce acolo.

De dragul gogoșilor delicioase din București. Berliner Donuts și niște street food venezuelean la Pepitos

Mai mult, sunt comparabile cu cele pe care le folosesc unele eclerării cu ștaif din București.

Personal, aș da oricând 12 lei pe o gogoașă cu mango de la Berliner în detrimentul unui ecler de 16 sau 18 lei de la vreo eclerărie. Sigur, o să zici mere cu pere. Corect. Depinde prin ce stare treci, ce zi ai, ce pofte, cât de mult te-a făcut prostul să suferi, etc. Dar, la nivel de cantitate și calitate a cremei sunt cam la fel.

De dragul gogoșilor delicioase din București. Berliner Donuts și niște street food venezuelean la Pepitos

De dragul gogoșilor delicioase din București. Berliner Donuts și niște street food venezuelean la Pepitos

Ce nu cred că voi mai încerca este gogoașa simplă. Nu pentru că nu mi-ar plăcea, ci pentru că NU îi văd rostul. Pălește în comparație cu suratele umplute.

Dacă ești în zonă, nu uita să vizitezi și cea mai veche gogoșerie din oraș aflată în vecinătate: Primăria București.

Total Berliner Donuts: 56 lei.
Voi mai mânca de la Berliner Donuts? Da.

Pepitos – Venezuelan Street Food – Calea Moșilor 133

Ay, papi, dios mio și Ohala, linia, ohala! Ultima parte cred că înseamnă “Să dea Domnu’, copilă, să dea Domnu’!” E toată spaniola pe care o știu de când mă uitam la “Și bogații plâng” pe TVR2. Sărmana Mariana. Sad face.

Comunitatea restrânsă de pofticioși “Mănânc pentru tine” mi-a semnalat acest nou locușor cu street food venezuelean, pe Calea Moșilor 133, și cum trupul meu, alegerile mele, am zis să încerc să vedem care-i treaba.

De dragul gogoșilor delicioase din București. Berliner Donuts și niște street food venezuelean la Pepitos

Un loc foarte mic, doar două măsuțe afară, simpatic, curat, iar la interior o tejghea lipită de perete și două fete la bucătărie. Cea mai tinerică dintre ele este chiar din Venezuela, așa că pentru vorbitorii de spaniolă e o ocazie bună să-și exerseze skillurile. Eu am venit să mănânc mai mult și să vorbesc mai puțin. Spaniolă.

De dragul gogoșilor delicioase din București. Berliner Donuts și niște street food venezuelean la Pepitos

Multe chestii comune în meniu. Nu am înțeles exact unde se regăsește specificul venezuelean, unde sunt ingredientele venezuelene sau dacă e vreo tehnică specială venezueleană după care se prepară mâncarea. Am cumpărat ce mi s-a părut mie…că sună cât de cât exotic.

Judecata de Apoi 2

Pepito Vită – Vrăbioară de vită, pâine, parmezan, chips, ketchup, muștar

Încep cu părțile bune ale acestui, pâna la urmă, sandwich. Carnea de vită. Foarte bună și aromată. Proaspătă, friptă pe plită în fața mea, iar fâșiile de carne nu au zgârciuri, sunt moi, aproape ți se topesc în gură. Am înțeles de la bucătăreasă că, înainte de a fi friptă pe plită, carnea de vită este ținută într-un baiț cu condimente din Venezuela. Nu știu ce condimente, dar aduc un pic a India. Ușor, nu mult. Foarte bună carnea.

De dragul gogoșilor delicioase din București. Berliner Donuts și niște street food venezuelean la Pepitos

De dragul gogoșilor delicioase din București. Berliner Donuts și niște street food venezuelean la Pepitos

Chifla e ce trebe’, proaspătă, nu-ți rupi dinții în ea. E atât de multă carne bună în sandwichul ăsta încât nici nu-mi vine să mai zic despre ketchup, care pentru mine, unul, e un total turn off. Sunt sătul de ketchup până peste cap. Și sunt puțin dezamăgit, pentru că, în 2021, mă aștept ca orice horecar de street food să treacă dincolo de ketchup, să-și confecționeze singur propriul sos de roșii.

Restul ingredientelor sunt doar umplutură basic. Nothing special.

Venezuelan Dog – Cremwurști, pâine, varză, ceapă, chips, parmezan, ketchup și muștar

Ce pot spune despre un hotdog clasic cu câțiva cartofi prăjiți deasupra? Nimic special, nimic venezuelesc sau venezuelean. Your average hotdog, pe care l-aș cumpăra, poate, dacă n-aș avea bani de altceva în drum spre Arena Națională.

De dragul gogoșilor delicioase din București. Berliner Donuts și niște street food venezuelean la Pepitos

De dragul gogoșilor delicioase din București. Berliner Donuts și niște street food venezuelean la Pepitos

Tequeños – Venezuelan Cheese Sticks – 6 bucăți

Dar nu e totul pierdut. Am găsit în meniu niște cheese fingers din zona Venezuelei. La exterior sunt învelite într-un aluat fin, neutru ca gust, care aduce a înveliș de covridog (dacă mai există. Probabil că da) iar la interior faci cunoștință cu o brânză fină, moale, nesărată, cam neutră și ea. Mixul e interesant. Mă așteptam ca brânza să curgă, să fie moale. N-a fost. Încă n-am aflat ce fel de brânză era, oaie, vacă, pârș.

De dragul gogoșilor delicioase din București. Berliner Donuts și niște street food venezuelean la Pepitos

Total Pepitos: 52 de lei.

Aș mai mânca de la Pepitos? Nu prea cred.

Sorry, Pepitos.

Atât pentru astăzi. Să ne fie de bine! Am mâncat și azi pentru tine.

Uite și alte locuri pe unde-am mai mâncat:


Recomandarile noastre

Parteneri

Back to top button