ȘTIRI

360.000 euro: Atât iau picații de la Bac 2012 din București, de la ANOFM

În prima sesiune de Bacalaureat de anul acesta, 13.800 de elevi au fost declaraţi respinşi, dintr-un total de 22.400 de elevi din Capitală, promovabilitatea în Bucureşti fiind de 38%, potrivit datelor de pe site-ul Ministerului Educaţiei. Dintre elevii respinşi, 1.087 persoane au aplicat pentru ajutor de şomaj până la sfârşiitul lunii iulie, potrivit datelor ANOFM Bucureşti. 

Spre comparaţie, în prima sesiune de Bacalaureat din 2011, promovabilitatea din Bucureşti a fost de 42%, cu 12.700 de elevi picaţi. Dintre aceştia, doar 425 de persoane au aplicat pentru ajutor de şomaj în luna iulie 2011. 

Astfel, deşi numărul de elevi fără diplomă de Bacalaureat a crescut faţă de anul trecut cu doar 8,6%, numărul de aplicanţi pentru ajutor de şomaj a crescut cu 155%

Pentru elevii din Capitală care au ratat promovarea primei sesiuni de Bacalaureat de anul acesta şi au cerut ajutor de şomaj până la sfârşitul lunii iulie, statul român va trebui să plătească aproximativ 360.000 de euro. În comparaţie, numărul mai mic de elevi care au cerut ajutor de şomaj anul trecut, după prima sesiune a Bacalaureatului, a făcut ca efortul bugetar al statului să fie considerabil mai mic: doar 140.000 de euro.

Elevii „picaţi” au statutul de absolvent fără diplomă de Bacalaureat şi sunt consideraţi potenţiali muncitori necalificaţi şi au dreptul să primească, din partea statului, un ajutor de şomaj însumând 250 de lei pe lună, timp de 6 luni

Tinerii care nu au luat examenul maturităţii îşi pot depune dosarele pentru şomaj la sediul AJOFM în termen de 60 de zie de la data absolvirii liceului. Ei trebuie să prezinte cartea de indentitate, certificatul de naştere, fişa matricolă de la absolvirea gimnaziului, adeverinţă medicală, una cu veniturile suplimentare şi terenurile în posesie. Absolvenţii beneficiază de 250 de lei, lunar, timp de jumătate de an, timp în care pot participa la o serie de cursuri de recalificare profesională. 


Recomandarile noastre


Parteneri

Știri – Gândul

Știri – CanCan.ro

Back to top button