De Crăciun sau Revelion, vrei să pleci din București prin Europa? Poate te ajută un ghid al restricțiilor în UE – unde și cum se poate călători

13 dec. 2021
360 Afișari
De Crăciun sau Revelion, vrei să pleci din București prin Europa? Poate te ajută un ghid al restricțiilor în UE - unde și cum se poate călători
De Crăciun sau Revelion, vrei să pleci din București prin Europa? Poate te ajută un ghid al restricțiilor în UE - unde și cum se poate călători

Dorul vremurilor cu marile orașe pline de târguri, brazi gigantici și luminițe de Crăciun te poate face să te pornești pe rezervat… ceva, orice pentru o minivacanță de Crăciun ori revelion sau chiar o vacanță în toată regula de sărbătorile din iarna 2021. Este o tentație reală, pentru care avem, totuși, nevoie de un ghid al restricțiilor pandemice din Uniune Europeană. Că Omicron a închis iar unele granițe. Sau, dacă nu le-a închis, le-a făcut mai restrictiv penetrabile.

Primul lucru de notat în cazul în care te bate un gând de ducă din București de Crăciun ori Revelion și ai în minte o vacanță pe undeva prin Europa este următorul: nu, restricțiile nu sunt chiar la fel. Țările din Uniunea Europeană – plus alte câteva de pe continent pe care le-a cuprins Politico Europe într-o listă amănunțită – au luat tot felul de măsuri de urgență menite să oprească la granițe cea mai recentă mutație a noului coronavirus – deja faimosul Omicron.

Așadar, haideți să vedem care sunt regulile pandemice la granițe pe continent în preajmă de Crăciun și Revelion 2020-2021.

Ghidul restricțiilor de călătorie în UE și alte țări europene de sărbători

Ne uităm la restricțiile de pe continent în ordinea alfabetică a țărilor.

AUSTRIA – condiții de intrare, restricții

Dacă vrei să intri în Austria și vii dintr-o țară care este etichetată drept una  „risc epidemiologic scăzut”, trebuie să ai asupra ta dovada vaccinării sau a trecerii prin boală, nu mai veche de nouă luni. Cine nu e vaccinat, poate intra în Austria  cu rezultatul negativ al unui test RT-PCR care a fost făcut cu 72 de ore înainte de intrarea în această țară.

În Austria n-au voie să aterizeze avioane care vin din țări  precum Botswana, Eswatini, Lesotho, Mozambic, Namibia, Zimbabwe și Africa de Sud. Pentru oricine vine din țări care nu-s în categoriile de mai sus sau în mod explicit, în Austria e impusă o carantină de 10 zile, care se poate încheia mai repede – mai exact, în a cincea zi – prin efectuarea unui test RT-PCR care să aibă un rezultat negativ. Oricum, certificatul verde la intrarea în această țară e obligatoriu.

De Crăciun sau Revelion, vrei să pleci din București prin Europa? Poate te ajută un ghid al restricțiilor în UE - unde și cum se poate călători
În Austria, cine nu e vaccinat sau n-a trecut prin boală, intră în carantina de 10 zile. Sursa foto: Unsplash

Cine nu e vaccinat sau n-a trecut prin boală, intră în carantina de 10 zile. Mai e de notat că în Austria e în vigoare, de aproape o lună, un lockdown național. Asta înseamnă că austriecii pot ieși din case doar în situații de excepție,  iar restaurantele, magazinele neesențiale,  teatrele, cinematografele și alte asemenea spații culturale sunt închise Dar, în Viena, restaurantele și hotelurile urmează să se redeschidă din 20 decembrie pentru toată lumea.

Cum se întră în BELGIA în decembrie 2021

Dacă vrei să te duci de sărbători în Belgia și ești dintr-o țară UE și ești complet vaccinat, poți să călătorești fără probleme. Vaccinat complet înseamnă că au trecut două săptămâni de la doza care întregește schema, iar Belgia acceptă toate vaccinurile aprobate de Agenția Europeană pentru Medicamente.

Ține cont că, în Belgia, trebuie să prezinți peste certificatul verde (care acolo se numește “Bilet COVID Safe”): la restaurante și pub-ur, la eveniment mari. Târgurile de Crăciun și restaurantele se închid în Belgia la ora 23:00

BULGARIA – condiții de intrare în țară

De Crăciun sau Revelion, vrei să pleci din București prin Europa? Poate te ajută un ghid al restricțiilor în UE - unde și cum se poate călători
Bansko, Bulgaria, una dintre destinațiile preferate ale românilor în sezonul de ski. Sursa foto: Unsplash

Există o șansă mare să te bată gândul să te duci în Bulgaria, la ski. Această țară a clasificat țările țările în funcție de răspândirea COVID-19. Restricțiile depind de culoarea țării de plecare. Astfel:

  • Dacă te duci în Bulgaria dintr-o țară verde sau portocalie poți cu certificatul verde sau documente echivalente, care dovedesc vaccinarea completă, trecerea prin boală în ultimele șase luni înainte de sosire sau un test PCR negativ nu mai mai vechi de 72 de ore. Sunt acceptate și testele antigen nu mai vechi de 48 de ore. 
  • Vizitatorii din țările roșii pot intra numai dacă sunt cetățeni UE sau vin din spațiul Schengen ori fac parte din anumite categorii, cum ar fi lucrătorii din domeniul medical.
  • Bulgaria a impus o interdicție de călătorie pentru pasagerii din Botswana, Eswatini, Lesotho, Mozambic, Namibia, Africa de Sud și Zimbabwe.

Condiții de călătorie în CROAȚIA

În Croația poți intra fără restricții dacă vii direct dintr-o țară din UE și dacă ai un certificat digital comunitar valid. Trebuie să ai un document care să ateste că ai fost vaccinat cu un vaccint aprobat de EMA sau OMS.

Cine nu s-a îmbolnăvit cu COVID-19, dar s-a vaccinat cu o doză din vaccinurile utilizate în țările UE, poate vizita Croația. Cine nu, trebuie sp prezinte un rezultat negativ al unui test PCR nu mai vechi de 48 de ore sau un rezultat negativ a unui test antigen nu mai vechi de 48 de ore de la sosire.

CEHIA – documente necesare

În Republica Cehă se intră în funcție de nivelul de risc de infecție din țara de origine. 

cei care vin țin țări cu risc scăzut sau mediu, pasagerii ar trebui să prezinte dovada unui test antigen sau a unui test RT-PCR cu rezultat negativ chiar înainte de sosire sau în termen de cinci zile de la intrarea în țară. Pentru călătorii dintr-o țară cu risc epidemiologic ridicat, e nevoie de un test PCR în termen de 72 de ore de la sosire, care trebuie repetat între a cincea și a șaptea zi. 

În Cehia trebuie completat, la intrarea în țară, formularul de localizare a pasagerilor.

DANEMARCA – regula generală și excepția

În Danemarca, persoanele complet vaccinate pot intra și pot călători liber, cu o singură excepție: să nu fi fost, în ultimele zece zile, într-o țară cu o variantă de îngrijorare COVID. În acest caz, trebuie să facă un test PCR înainte de a se urca în avion. De asemenea, la  sosire trebuie să facă un test în 24 de ore și să intre în carantină timp de 10 zile. Izolarea se poate sfârși la patru zile de la sosirea în țară, pe baza unui rezultat negativ la un test PCR.

Cum se intră în FRANȚA

Dacă ești complet vaccinat și ajungi în Franța dintr-o țară UE sau din  Andorra, Islanda, Liechtenstein, Monaco, Norvegia, San Marino, Vatican sau Elveția, poți intra fără testul de dinainte de plecare.

Turiștii  europeni nevaccinați trebuie să prezinte fie un rezultat negativ la un test PCR făcut cu 48 de ore înainte, fie un rezultat negativ al unui test antigen la 24 de ore de la sosire

GERMANIA și regulile ei pandemice în iarna 2021-2022

În această țară, orice persoană  mai mare de 12 ani trebuie să prezinte fie dovada vaccinării sau a recuperării, fie un test negativ RT-PCR.  Pentru a fi valabil, un rezultat al testului PCR nu trebuie să fie mai vechi de 72 de ore, iar cel al  estului cu antigen nu mai vechi de 48 de ore. 

În Germania, cluburile, restaurantele, barurile  se închid dacă rata infectărilor  depășește un anumit prag. Unele dintre cele 16 landuri ale Germaniei solicită un test negativ, pe lângă certificatul de vaccinare sau de recuperare.

Măștile sunt obligatorii în spațiile închise precum transportul public; unele landuri impun măști FFP2, în timp ce altele permit și măștile chirurgicale obișnuite.

GRECIA – restricții și condiții de intrare în țară

În Grecia poți călătorii fără restricții dacă ești complet vaccinat.  Sunt considerați vaccinați complet cei care au mai mult de 14 zile de la data la care au primit cea de-a doua doză de vaccin sau după administrarea vaccinului Johnson & Johnson. Încă un detaliu: Grecia recunoaște toate vaccinurile autorizate de EMA sau OMS, dar și vaccinuri precum Sputnik V, CanSino, Sinopharm și Sinovac.

Dacă o persoană a avut COVID, poate călători liber în cele 180 de zile de la data infectării.  Și în Grecia trebuie completat formularul de localizare a pasagerilor.

Important: în Grecia, persoanele nevaccinate nu au voie în baruri, restaurante, cafenele, cinematografe, teatre, magazine și săli de sport. Persoanele nevaccinate pot intra doar magazine de interior esențiale, cum ar fi farmaciile și supermarketurile.

În ce condiții de intră în UNGARIA vecină

În Ungaria, dacă te duci cu trenul sau cu mașina, nu există restricții sau cerințe suplimentare dacă vii din Austria, Croația, România, Serbia, Slovacia, Slovenia și Ucraina. Dacă te duci cu avionul, trebuie să prezinți dovada vaccinării, a trecerii prin boala COVID în ultimele 6 luni sau un  rezultat negativ al unui test PCR.  

ISLANDA – regulile din țara lui Moș Crăciun

De Crăciun sau Revelion, vrei să pleci din București prin Europa? Poate te ajută un ghid al restricțiilor în UE - unde și cum se poate călători
Rovaniemi Ilsanda) – „Satul lui Moș Crăciun”. Sursa foto: Unsplash

În fine, dacă ești hotărât ca, de Crăciun, să te duci chiar acasă la Moș Crăciun, regulile sunt următoarele:

  • Dovada vaccinării complete – de reținut: trebuie să fi trecut 14 zile de când ați primit cel de-a doua doză sau de la vaccinarea Johnson & Johnson. Islanda acceptă vaccinuri autorizate de EMA sau OMS. 
  • Trecerea prin boală – persoanele care au avut COVID au nevoie de un certificat care să ateste trecerea prin boală. Nu poți intra în Islanda dacă ai  fost diagnosticat cu mai puțin de 14 zile în urmă, chiar dacă ești vaccinat. pentru asemenea situații, e nevoie și de un test PCR sau antigen negativfăcut cu cel mult 72 de ore înainte de plecare.
  • Test PCR negativ efectuat cu cel mult 72 de ore înainte de plecare.

Condiții de călătorie în ITALIA

În Italia, oamenii care vin din țările UE plu Islanda, Liechtenstein, Norvegia, Elveția, Andorra și Monaco pot intra certificatul verde care atestă vaccinarea, trecerea prib boală sau un rezultat negativ al unui test PCR nu mai vechi de 72 de ore. Sunt valabile și testele antigen, dar nu mai vechi de 48 de ore înainte de intrarea în această țară. dacă niciuna dintre aceste condiții nu e îndeplinită, călătorii intră într-o carantină obligatorie de cinci zile la sfârșitul căreia este de un test negativ.

În Italia, în perioada 6 decembrie – 15 ianuarie, în baruri, restaurante, hoteluri cluburi de noapte, teleskiuri, … este permisă doar cu dovada vaccinării sau a trecerii prin boală 

LUXEMBURG – restricțiile și condițiile de intrare

În această țară, persoanele complet vaccinate din UE, spațiul Schengen, San Marino, Andorra, Monaco și Vatican pot călători fără restricții. 

Persoanele care nu au fost vaccinate sau nu au avut COVID în ultimele șase luni pot călători cu un document care să prezinte rezultatul negativ al unui test PCR nu mai vechi de 72 de ore înaintea zborului sau un test rapid antigen efectuat cu 48 de ore înainte de sosirea în Luxemburg. 

În Luxemburg, cafenelele, restaurantele, barurile, cinematografele și teatrele sunt deschise și au acces persoanele care sunt vaccinate, au avut COVID sau pot prezenta un test negativ. 

De ce ai nevoie ca să te duci de sărbători în OLANDA

În Olanda, țările de proveniență a turiștilor/călătorilor sunt grupate în funcție de riscul epidemiologic.

Cine vine dintr-o țară considerată sigură trebuie doar să completeze o declarație de sănătate înainte de îmbarcare.

Cine vine dintr-o țară cu risc epidemiologic ridicat trebuie să prezinte dovada vaccinării, a trecerii prin boală sau rezultatul negativ al unui testul COVID la sosire. Pentru cei care ajung în Olanda dintr-o țară din UE/Schengen, este nevoie de un test PCR nu mai vechi de 48 de ore înainte de plecare sau un test antigen nu mai vechi de 24 de ore

În Olanda e în vigoare acum un lockdown parțial: magazinele și restaurantele, barurile și cafenele sunt închise între orele 17:00 și 5:00. Supermarketurile sunt deschise până la 20:00.

Cookies