De Crăciun, nu lăsa pe nimeni în urmă. Dăruiește cât poți și vei primi cât meriți

21 dec. 2020
199 Afișari
De Crăciun, nu lăsa pe nimeni în urmă. Dăruiește cât poți și vei primi cât meriți

Nu știu alții cum sunt, dar pentru mine este clar. Sunt pe deplin edificată. Cel mai enervant moment din luna decembrie este acela în care trebuie să bagi mâna în buzunar ca să cumperi cadouri pentru cei dragi, adică pentru mulți. Deși, vă rog să mă credeți, am și eu inima bună și nu sunt cea mai chitroasă ființă de pe pământ. Și eu sunt convinsă că “De Crăciun, fii mai bun!”. Și eu vreau să ajung în Rai, leru-i ler. Și eu cred că nimic nu se compară cu bucuria și transfigurarea celor dragi care deschid cadourile alese și făcute cu mânuța ta. Ce frumos le lucesc ochii! Ce seară frumoasă, ce mulțumiri sincere. Ce satisfacție. Mai jos, câteva idei de cadouri pentru cei dragi ca să fie toată lumea mulțumită, fie că le dai puțin, fie că le dai mult.

De Crăciun, fii mai bun. Dar, cât de bun să fii ca să fie și ei mulțumiți? Crăciunul este atât de previzibil. Înainte să îți iei ceva util pentru tine, (mie, de pildă, îmi trebuie perdele pentru că blocul de peste drum de unde stau eu a intrat în reabilitare și se holbează aia de pe schele la mine ca la urs), trebuie să te gândești la toți cei cu care nu ai cum să dai ochii de sărbători, fără cadou. Și dacă ar fi unul sau doi, ar mai fi cum ar fi. Dar, întotdeauna, sunt mulți. E prietena ta cea mai bună, cu copilul și soțul ei, adică patru cadouri dintr-un foc. Și eu sunt singură, și tot unul voi primi de la ei. Deci, eu dau patru, primesc unul! E prietenul tău cel mai bun și soția, plus doi copii. Alte patru pachete cu fundă, în timp ce eu voi primi unul singur! Doar unul! Mai trece pe listă părinții, bunicii, nașii, colegii, șefii. Sau prietenii de departe cu care știi sigur că vei da ochii, fie și cu masca cinci minute în fața blocului, că doar se întorc acasă din străinătate și vor să-ți dea ceva. Tu Lor ce le dai?

Ce-i faci cadou unui prieten care ți-a făcut un cadou scump? Să-mi scrie cine știe

Mai sunt și cei care ți-au făcut cadouri în timpul anului, deci ai obligație la ei. Și nu orice fel de obligație, ci obligație cu m Mare, nene. Și, dacă el, prietenul tău cel mai bun ți-a dăruit un iphone cu husă roșie cadou în noiembrie, tu nu ai cum, chiar nu ai cum să-i pui în brațe un fular de 50 de lei, în seara de Ajun. Că ar reieși că el e bun, generos și nu se uită la bani, în timp ce tu îți faci calcule și te porți ca avarul ăla de Hagi Tudose care-a murit singur “pe un munte de galbeni”, fără foc în casă, Doamne ferește! Deci, cum îl răsplătești pe prietenul cu iphone-ul? Ce naiba îi iei? Că iphone-ul a fost scump. Să îi iau un joc Carcassone? Un set de mănuși cu căciulă? O consolă? O cană termos? Nu! Total greșit, te faci de rușine! Trebuie să găsești ceva deștept, frumos, dar care să nu coste cât a costat iphone-ul, că dacă e așa, puteai să-ți cumperi singură telefon și nu mai trebuia să inventezi niciun cadou pentru Ajun.

„Nu, nu pot să-i iau un pulover cu ren. Deși…”

Când mă uit la lista asta a lui Schindler cu cei dragi, mă simt ca Schindler: aș vrea să îi salvez pe toți, nu as vrea sa tai pe nimeni de pe lista! Aș vrea să le fac tuturor daruri frumoase, utile, importante, potrivite cu personalitatea fiecăruia. Pentru copii, aparate foto Polaroid, lănțișoare din aur cu zâne pentru fete, avioane, rochițe de la Desigual, chitară, bicicletă, câine viu, un board game. Pentru părinți, coșuri cu produse tradiționale și aparate de măsurat tensiunea, măști Covid scumpe cu bot de rață, nu chinezării ieftine, șoșoni, păturici electrice, rame personalizate. Pentru El, portofel din piele, whiskey vechi de 30 de ani, cămașă, pijama, ciorapi smart veseli. Pentru Ea, creme, parfum, două bilete pentru o vacanță exotică programată în decembrie 2021 când, poate, se va termina Covidul.

Dar, aidoma lui Schindler, nu pot să-i am în vedere pe toți. Împrejurările nu-mi dau voie. Contextul geo-politic în care ne aflăm. Viața. Vremurile. Oricum, sunt convinsă că există un Dumnezeu al Pandemiei, grație lui voi face vizite foarte limitate, spre deloc. Asta înseamnă că adio obligații, am și motiv legal pentru neonorarea lor. Deci, mai pot să tăi nume de pe listă. Fie că Dumnezeul Pandemiei cu ucenicul lui gras, roșu, vesel și bun, Moș Crăciun să va aducă tot ce vă doriți. Iar mie să-mi aducă Perdele. Va las contul mai jos?

Cookies