De Crăciun, fii mai porc! De Revelion, fii mai On

23 dec. 2021
637 Afișari
De Crăciun, fii mai porc! De Revelion, fii mai On
De Crăciun, fii mai porc! De Revelion, fii mai On

"Ce faceți de Crăciun!? Răspuns: "Crăciunul” "Unde faceți Crăciunul!?” Răspuns: "Unde naiba să-l facem!? Cu familia!"

Crăciunul este o sărbătoare a cadourilor, a porcului, a familiei tradiționale și a celor mai previzibile și ipocrite întrebări puse pe „repeat”. 

Cam asta e tot ce poate înțelege un copil care nu face istoria religiilor la școală, sau ai căror părinți sunt atei de genul celor care spun că religia îndoctrinează și omoară oameni din fanatism. 

Deși, statistic vorbind, cel mai mult în lumea de azi omoară mâncarea și băutura și tutunul. Peste 14 milioane de oameni pe an. O pandemie care durează de mult și pentru care ni se spune din când în când la teve să nu mâncăm în exces grăsimi, sare și dulciuri. Atât. 

 

Ai impresia că Jesus a inventat bradul și cadourile, a transformat peștele în porc și le-a tratat tuturor mahmureala printr-o rugăciune. Undeva, într-un decembrie de-acum circa două mii de ani. 

Și, uite așa, sărbătoarea nașterii Domnului a devenit un “white friday” al copiiilor, un clișeu în care lumea se întreabă îngrijorat, într-un ambuteiaj de natură materialistă, „ce să-i iau neveste-mii”, căci pe cel al copilului l-am comandat din septembrie. 

Crăciunul este, la oraș, de fapt, cea mai stresantă sărbătoare a anului. Pe lângă depresiile cumulate din timpul anului, se adaugă și stresul banilor lipsă, al drumurilor nesfârșite, și, mai apoi, al unui stomac total anti creștinesc de plin. Cele mai multe discuții “leisure” pe teve sunt despre de unde cumpărăm și cum să mâncăm să n-ajungem la spital. Lumea trăiește într-o sărbătoare care nu este a lor și în care asculți în toate lifturile, holurile și magazinele aceleași melodii care au devenit un fel de junk music insuportabil, cam cum sunt manelele la munte, într-o cabană de schiori.

Vorba cuiva: „Voi, ateii, ce drq sărbătoriți de Crăciun!?” „Păi, pe domnul nostru Isaac Newton și pe fiul său Charles Darwin!”

Un alt clișeu este și mai ipocrit decât dependența compulsiv agresivă de „a primi ceva”, acela în care ți se spune :”De Crăciun, fii mai bun!” Și care se materializează în tot felul de donații de dulciuri și haine pentru cei care nu au avut noroc în viață. În rest, rămân înjurăturile din trafic, nervii femeilor de acasă, care trebuie să facă bagaje și curățenie. 

Ah, să nu uităm de întrebarea chiar mai des auzită decât cea cu Crăciunul: 

„Ce faci de Revelion?” Răspuns: „Revelionul. „Unde faceți revelionul!?” Răspuns: “ Unde naiba să facem Revelionul!? Cu familia, la munte, la schi, cu copiii și familiile unor prieteni.”

Nu e ciudat că nimeni, dar mai nimeni nu face Crăciunul la biserică!? Sau nimeni, mai nimeni nu face Revelionul nefăcându-l!? 

Așa că nu cred că Crăciunul ne face mai buni. Ci doar mai grași. Și nu cred că Revelionul merită făcut, așa cum nu cred că „Home Alone”  trebuie văzut, așa cum nu cred că salata boeuf este salată boeuf doar dacă are mazăre.

Aaaah, și să nu uităm de pandemie și de recomandările cele mai noi cum că ar trebui să purtăm mască și-n casă. De Sărbători. Ca să fie bine, să nu fie rău. 

De Crăciun, fii mai porc! De Revelion, fii mai On
Sursa foto: captura foto Observator

Trăiască Jesus!

Nota B365.ro: Alte soluții, recomandări, idei, recenzii, sfaturi și intepretări de la Liviu, mai jos:

Cookies