Ceramică poloneză. Unică și versatilă. Artă funcțională. Căni și ceainice înflorate, farfurii și platouri puternic colorate. Vase pentru sarmale și prăjituri de ți se face pur și simplu milă să le bagi în cuptor. În spatele magazinului online de ceramică Zaliano se află o poveste care vorbește despre frumos în toate formele sale. De sărbători, la “Micile afaceri din Marele oraș”, un proiect B365.ro dedicat micilor întreprinzători, interviu cu Oana David, Oana de la Zaliano, cum o știe toată lumea. Despre frumusețea ceramicii tradiționale poloneze. Despre arta de a trăi. Despre lucruri care durează. Despre Moș Crăciun.
Dacă vrei să faci un cadou care să rămână în inima celui care-l primește, poți alege dintre cele mai frumoase obiecte de ceramică smălțuită, pictată manual, de catre câțiva artiști talentați din Polonia. Căni pentru cafea Cristmas Tree, platouri în formă de brad Festiv Season, farfurii, cești pentru cafea, boluri cu mânere pentru salată, platouri Snowman și câte și mai câte piese, toate foarte frumoase. Aceasta nu este vreo reclamă plătită, ci un adevăr de care te poți convinge cu ochii și cu sufletul tău.
B365. ro: Oana, cine ești tu?
Oana de la Zaliano: “Sunt Oana, omul din spatele brandului Zaliano. Dincolo de pasiunea mea pentru ceramică, sunt mama a două fete și soție. Profesia mea de baza este de economist, însă drumul vieții m-a dus în punctul de a transforma o pasiune într-un business. În prezent, mă ocup de magazinul online Zaliano, un loc în care găsești cele mai frumoase obiecte din ceramică realizate de artiști polonezi. M-am gândit să creez un loc în care oamenii să se relaxeze vizual, pentru că deocamdată funcționăm doar online. Un loc în care toți să se bucure de obiecte frumoase, să le cumpere, să le păstreze sau să le dea mai departe”.
B365.ro: Cum ți-a venit această idee de afacere?
Oana de la Zaliano: “Întotdeauna am fost pasionată de decorațiuni, de ceramică, de lucruri vechi, de obiecte care au o poveste. Acum zece ani am locuit în Polonia și am descoperit această ceramică pur și simplu ca un colecționar. Am început să achizitionez câte o piesă, azi un ceainic înflorat, mâine o tavă pentru cuptor, o cană, un bol și colecția mea s-a îmbogățit în timp. Apoi, drumul vieții m-a adus înapoi în România. Prietenii care veneau în vizită acasă la noi vedeau obiectele acestea din colecția personală și mă întrebau: Dar de unde le-ai luat? De unde să-mi iau și eu așa ceva? Pentru că adevărul este că sunt atât de frumoase, nu ai cum să nu le remarci. M-am gândit: De ce să nu aduc această ceramică în România? Să le poată găsi toată lumea într-un loc. Și așa am deschis acest magazin online”.
B365.ro: Importați aceste opere de artă pe care poți să le bagi și în cuptor. Cine sunt cei care le creează?
Oana de la Zaliano: “Sunt artizani, sunt artiști polonezi care pictează manual aceste obiecte. Ei au un proces tehnologic special, toată această ceramică și modalitatea ei de producere face parte din tradiția poloneză. Împreună cu ei alegem colecțiile pe care le aducem în România, în funcție de modelele pe care fiecare artist le are în portofoliul său. Toate produsele sunt realizate și pictate manual. Ei au o tehnică specială și, în funcție de cât de complex este modelul, la un produs lucrează unul sau mai mulți artiști. La modelele foarte elaborate lucrează un singur artist iar obiectul poartă semnătură lui; este un mod de identificare și de certificare a produsului”.
B365.ro: Care sunt obiectele care vă plac cel mai mult din colecțiile anului 2022? Am văzut că există pe site și o colecție de Crăciun foarte frumoasă.
Oana de la Zaliano: “Eu mă regăsesc în toate, toate îmi plac. Cea mai grea misiune pentru mine este atunci când trebuie să decid ce colecții vom aduce la Zaliano. Pentru că eu le-aș lua pe toate. Obiectele semnate de artiști, cele unicat, sunt cu totul spectaculoase. Sunt realizate foarte minuțios, cu o mare atenție pentru detalii. Elementele de pe toată suprafața de ceramică sunt ilustrate cu detalii fine, cu culori, cu elemente grafice, iar diversitatea este uimitoare. Mereu mă gândesc că sunt opere de artă, sunt tablouri pictate pe o vază sau pe o cană pe care poți să le folosești zi de zi. Și cred că aceasta face ca produsul să fie iubit și apreciat de cei care iubesc lucrurile frumoase”.
Oana de la Zaliano: “Colecția de Crăciun de anul acesta este una de poveste, cu tablouri de iarnă pictate de artiștii polonezi pe ceramică, obiecte minunate care te duc cu gândul la copilărie, la magia poveștilor de la gura sobei”.
B365.ro: De ce se numește Zaliano? Înseamnă ceva anume?
Oana de la Zaliano: “Brandul nostru nu are o poveste sau o semnificație anume. Este un joc de litere și de cuvinte din numele meu și al copiilor mei”.
B365.ro: Sunteți și colecționară. Dintre toate obiectele de ceramică din lume care sunt cele mai apropiate de dvs?
Oana de la Zaliano: “Cănile de cafea, pentru că iubesc cafeaua și cred că o cafea bună se bea într-o cană potrivită. Cănile de la Zaliano sunt multe și diferite, au o poveste, conțin bucăți din sufletul artiștilor care le-au pictat. Sunt realizate cu mult talent și aceasta face ca tot ritualul cafelei sau al ceaiului să fie special”.
B365.ro: Ce îți dorești de sărbători?
Oana de la Zaliano: “Mi-aș dori foarte mult ca cei care au cumpărat aceste obiecte de artă funcționale sau cei care ne vor descoperi să se bucure, să simtă energia noastră pozitivă și sufletul celor care le-au pictat. Să le folosească cu mult drag o viață întreagă. Pentru că aceste obiecte pot fi lăsate moștenire din generație în generație, culorile lor nu se șterg niciodată. Sunt foarte durabile și le vor aminti celor care le vor primi în dar sau celor care le vor lăsa moștenire de prăjitura pe care o făcea mama în tava de cuptor sau de platoul cu biscuți de casă de Crăciun sau de vasul acela în care se făceau sarmale. Cam asta îmi doresc. Să dăm această poveste frumoasă mai departe. Imi doresc un Crăciun ca în copilărie, cu multă zăpadă, multă veselie și să fie cei dragi sănătoși. Vă invit să descoperiți colecțiile noastre de ceramică cu suflet. Vă doresc un Crăciun liniștit, plin de magie pentru că eu cred că Moș Crăciun există”.